Żywopłot z żywotnika (Thuja)- odległości, cięcie itp.

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gęsty wysoki żywopłot z thui Brabant

Post »

ja sadziłam tujki, które miały ok. 80 cm wysokości, co 80 cm a od ogrodzenia 1,30 cm, po 3 latach mam zieloną ścianę :heja
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Gęsty wysoki żywopłot z thui Brabant

Post »

Monberka ma rację 80cm między jednym drzewkiem ,a drugim.W przeciwnym razie będziesz długo czekać aż brabanty zrobią zieloną ścianę.Ja czekałam 15 lat od nasionka(sami hodowaliśmy),ale nestety już ich nie ma.Dostały jakąś zarazę i przeba było wyciąć 85 drzewek,ale z tego co się dowiadywałam u ogrodników..one tak mają.Jakiś czas rosną pięknie,a potem usychają w szpalerach.iNajczęściej łapią choroby po przycięciu.Teraz mam szmaragdy :D Do brabantów już nie wrócę.Są urodziwe do 150cm,a potem robią się brzydkie i ogałacają od dołu.
Marcin P
100p
100p
Od: 29 sty 2013, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chciałbym w najbliższym czasie posadzić żywopłot... Jakieś 20 metrów.
Jaką wybrać thuję ?? Chciałem na początku posadzić popularnego szmaragda.. Ale mój żywopłot musi być wysoki. w zasadzie nawet i 6 metrów... a może thuja olbrzymia ?? czy braband w jakiej odległości trzeba je sadzić by był gęsty płot 50 czm czy mniej
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Re: żywopłot z żywotników(...)

Post »

Brabanta zdecydowanie nie polecam to jedna z najgorszych odmian, jedynie łatwa w produkcji stąd w sklepach jest go pełno.
Żywotnik olbrzymi :D Thuja plicata to bardzo dobra myśl szybko rośnie intensywna piękna zieleń a do tego jest to gatunek który z biegiem lat robi się jeszcze ładniejszy przy czym u większości odmian jest odwrotnie. Sadzonki nie jest najłatwiej znaleźc ale kilka tygodni temu znalazłem i kupiłem. Ten gatunek śmiało można sadzić w rozstawie co 0,8 -1m

Ciekawa tez jest odmiana Kórnik

Jeszcze odmianę Aureospicata również mogę polecić z czystym sumieniem szybko rośnie silna mocna tuja nie ma tendencji do zawiązywania dużej ilości śmiecących szyszek

Przy silnie rosnących odmianach 0,5m to za gęsto.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Marcin P
100p
100p

Post »

Na allegro wypatrzyłem... 50 cm za 5 zł w zasadzie to drobnica i trochę trzeba poczekać... no ale jeśli to ma zbudować gęstą ścianę wysoką na parę metrów to chyba warto... wydam kilkadziesiąt złotych i będę miał piękny żywopłot na lata... taki jest mój zamiar. myślałem sadzić co 50 cm... ALE SUGIERUJESZ CO 1 M... A Od płotu jaki odstęp ma być ??
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39

Post »

Ja z swojej strony polecam brabanta . Z jednej strony mam sam brabant , wysokości 3,5 m , cięty mocno co roku . Wygląda jak jednolita , gęsta , zielona ściana . Z drugiej strony działki mam brabant mieszany z smaragdem . Też ładnie wygląda .

Z moim obserwacji wynika , że dzięki cięciu brabanta prawie w ogóle nie szyszkuje.
Pozdrawiam Patryk
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Jedyny sposób na brabanta to regularne cięcie, wtedy nie straszy, ja jednak bym go nie posadził wole bardziej naturalne formy.

Odnośnie tych sadzonek po 5zł napisałem na PW
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Marcin P
100p
100p

Post »

Też widziałem zastosowanie brabanda na żywopłot... Dobrze podcięty daje jednolitą zieloną ścianę wysoką na kilka metrów... no ale na to trzeba trochę czasu i cierpliwości... Ps. w jakiej odległości powinny być sadzone... kiedy powinno się je ciąć
mateuszogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lis 2013, o 20:45
Kontakt:

Post »

a w jakim celu ma służyć tak wysoki żywopłot??? oddzielenie od sąsiada czy te inny wariant??
Pozdrawiam Mateusz
Marcin P
100p
100p

Post »

Oddzielać od niechcianego widoku... Żywopłot musi być wysoki i ładnie zagęszczony... To reprezentacyjna część posesji... 2 CHRONIĆ BĘDZIE PRZED WIATREM KIERUNEK WSCHÓD ZACHÓD... Zimą nie będzie tak zawiewać (chyba że zanim urosną globalne ocieplenie spowoduje bezśnieżne zimy, na co nie liczę ;:145
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jeżeli już mowa o brabancie to ma tyle uroku co fotel w trabancie :lol: dobra już na temat. Brabant MUSI BYĆ CIĘTY inaczej to nieporozumienie. Sekłak się robi, wysoki a rzadki. Syszki to różnie ,zależnie od ciecia / jak się przycina to wiadoma sprawa, że nie ma co szyszkować/ inną kwestią jest mokra wiosna i lato szyszkuje jak szalony.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
mateuszogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lis 2013, o 20:45
Kontakt:

Post »

Jeśli chce Pan koniecznie tuje bo wiadomo zimozielone przez cały rok i wysokie to mogę zaproponować odmianę złocistą szmaragda . Jest nie tak pospolita niż typowy szmaragd, dobrze znosi cięcie i formowanie. Brabanta trzeba mocno ciąć i regularnie bodajże 2 razy do roku. Moim zdaniem warto zerknąć na ten wariant
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

mateuszogrod pisze: mogę zaproponować odmianę złocistą szmaragda
Mateusz a jaką konkretnie masz na myśli odmianę, czy możesz podać jej nazwę.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”