Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Dziękuję Wam za tyle odpowiedzi
Super-będę miała zimową uprawę (jakoś przeżyję do wiosny ).
Jedna z nich-ta o większych liściach tak wygląda jakby mogła je stracić.Za to owoce są dorodne i rosną dziarsko.A z kątów liści właśnie jakby coś chciało urosnąć jeszcze.
Habanero White z kolei ma gąszcz liści i mnóstwo nowych zawiązków oprócz dorosłych owocków.Dziwne,że tyle wytrwały w chłodzie.Już wyczyściłam wszystko na balkonie,a te dwie dalej stały i stały i...zobaczymy
Przędziorki się pojawią jeśli nie mam innych roślin w domu?
Będę zwilżać
Okno południowe im dać czy obojętnie?
Super-będę miała zimową uprawę (jakoś przeżyję do wiosny ).
Jedna z nich-ta o większych liściach tak wygląda jakby mogła je stracić.Za to owoce są dorodne i rosną dziarsko.A z kątów liści właśnie jakby coś chciało urosnąć jeszcze.
Habanero White z kolei ma gąszcz liści i mnóstwo nowych zawiązków oprócz dorosłych owocków.Dziwne,że tyle wytrwały w chłodzie.Już wyczyściłam wszystko na balkonie,a te dwie dalej stały i stały i...zobaczymy
Przędziorki się pojawią jeśli nie mam innych roślin w domu?
Będę zwilżać
Okno południowe im dać czy obojętnie?
Pomorze...klimat łagodniejszy .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przędziorki to pewnie już dostałaś w pakiecie z papryką.Jaja zimowe tylko czekają na sprzyjające warunki.No i doświetlanie tak aby był co najmniej 12 godz.dzień i temp.nie wyższa 20 st.Bez doświetlania jeszcze niższa.Ze względu na dostęp światła południowe okno najlepsze.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 gru 2012, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie do "ostropaprykowców". Czy próbowaliście zamrażać takie papryczki?
Kupiłam wczoraj 10 dekową paczuszkę. Jest tego sporo i przy moich możliwościach nie ma mocnych żebym je wszystkie zjadła zanim zeschną na wiór. Suszona niestety nie daje takiego efektu (mam na myśli efekt wzrokowy ) w potrawach jak świeża.
Słodką paprykę mrożę. Kupuję wtedy kiedy jest tania drobno kroję, robię mix kolorów. A zimą, kiedy w sklepach cena znaczne przekracza 10 zł ja sięgam do zamrażarki .
Myślę, że chyba nie powinno mieć znaczenia czy mrozi się słodką czy ostrą, ale na wszelki wypadek wolałam zapytać .
Kupiłam wczoraj 10 dekową paczuszkę. Jest tego sporo i przy moich możliwościach nie ma mocnych żebym je wszystkie zjadła zanim zeschną na wiór. Suszona niestety nie daje takiego efektu (mam na myśli efekt wzrokowy ) w potrawach jak świeża.
Słodką paprykę mrożę. Kupuję wtedy kiedy jest tania drobno kroję, robię mix kolorów. A zimą, kiedy w sklepach cena znaczne przekracza 10 zł ja sięgam do zamrażarki .
Myślę, że chyba nie powinno mieć znaczenia czy mrozi się słodką czy ostrą, ale na wszelki wypadek wolałam zapytać .
Pozdrawiam - Alicja
Nie istnieje sytuacja aż tak beznadziejna, żeby węglowodany nie mogły jej poprawić.
Nie istnieje sytuacja aż tak beznadziejna, żeby węglowodany nie mogły jej poprawić.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam w zamrażalniku przygotowaną do użycia ostrą pepperoni, bo jem ją sama.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja mrożę w całości i jak potrzebuję to odkrawam sobie ile chcę
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 gru 2012, o 15:05
Dziewczyny bardzo Wam !
Idę kroić swoje papryczki!
I myślę sobie, że lepiej będzie je zamrozić w słoiczku. Tak właśnie mrożę pietruszkę i koperek. Przekonałam się, że są bardziej aromatyczne niż te mrożone w woreczkach. Polecam !
Idę kroić swoje papryczki!
I myślę sobie, że lepiej będzie je zamrozić w słoiczku. Tak właśnie mrożę pietruszkę i koperek. Przekonałam się, że są bardziej aromatyczne niż te mrożone w woreczkach. Polecam !
Pozdrawiam - Alicja
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Są takie woreczki z klipsami do próżniowego zamykania. Ja się zawsze obawiam, że szkło mi pęknie (słoiczek). Zioła tez są potem fajne takie prawie świeże ;) Ostre papryczki to dla mnie przyprawy, chociaż za rok jak będą własne słodkie papryki to musze kilka przepisów wypróbować.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie obawiaj się ,nic nie pęknie.Właśnie kończę zapas mrożonki sprzed dwóch lat.Smak i ostrość prawie taka sama,tylko trzeba mocno skrobać bo szron zamienił się w lód.Alyaa pisze: Ja się zawsze obawiam, że szkło mi pęknie (słoiczek). Zioła tez są potem fajne takie prawie świeże
Dziś próbowałam co nieco ze swoich balkonowych zbiorów i...drop lemon nie posadzę więcej
Za ostre dla mnie. Piekące niesamowicie.
Hot Wax Yellow za słabe I skórka za mocna.Habanero White nie odważyłam się spróbować hi hi-może dzisiaj
Do tej pory sobie na nią patrzyłam
Celuję w Serrano,Hungarian Black min na przyszły rok-szukam czegoś o grubszej ściance. A poza tym muszę odkryć mój ulubiony próg pikantności
Za ostre dla mnie. Piekące niesamowicie.
Hot Wax Yellow za słabe I skórka za mocna.Habanero White nie odważyłam się spróbować hi hi-może dzisiaj
Do tej pory sobie na nią patrzyłam
Celuję w Serrano,Hungarian Black min na przyszły rok-szukam czegoś o grubszej ściance. A poza tym muszę odkryć mój ulubiony próg pikantności
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Hungarian jest dość łagodna jeśli tak to można nazwać podejrzewam że Jalapeno też ma grubą skórkę, peperoni od ludki ;) I okrągłe Picante Pepperoni tondo (tak to się nazywa?) i inne tego typu. Grube ścianki mają wszystkie Habanerkowe ale za to ostre że aż para z uszu idzie.. (nie mnie oczywiście, ja nie jadam!, ale dobrze obserwuje). ;) Wiecej na teraz przypomnieć sobie nie mogę.. O! Numex Big Jim! gruba ścianka i ostry smak
Muszę sobie w następnym roku sprawdzić co jak znieczula mi język
Muszę sobie w następnym roku sprawdzić co jak znieczula mi język
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
O Numex Big Jim myślałam. To spróbuję posiać na wiosnę.Dzięki.
Habanero mnie kusi,ale wysoko w skali Scovilla wisi,to nie wiem czy dam radę
Ja uwielbiam marynowane i w salsach-na surowo.Czy tak całkiem para iść nie może
Habanero mnie kusi,ale wysoko w skali Scovilla wisi,to nie wiem czy dam radę
Ja uwielbiam marynowane i w salsach-na surowo.Czy tak całkiem para iść nie może
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lis 2013, o 11:12
Re: Chili- uprawa ostrych papryk:)
a nie wiem, zamówiłam na internecie, papryka ostra jalapenos taka zielona, mięsista.
Witam, prosiłbym was o małą pomoc Ktoś może ma pomysł co to za odmiana ?
Papryczka jest bardzo ostra, jest dużo ostrzejsza od Cayenne. Przebarwia się z jasno żółtej przez pomarańcz do czerwieni.
Papryczka jest bardzo ostra, jest dużo ostrzejsza od Cayenne. Przebarwia się z jasno żółtej przez pomarańcz do czerwieni.
Pozdrawiam Sudzio ;)