Winorośle i winogrona cz. 3
-
- 50p
- Od: 4 sty 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
WITAM A CZY DO PIASKU MOGĘ DAĆ MAM DUŻĄ KUPĘ PIASKU TZN SZTOBRY
Nie piszemy całych zdań wielką literą.
W internecie oznacza to krzyk.
bab...
Nie piszemy całych zdań wielką literą.
W internecie oznacza to krzyk.
bab...
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oby się nie przegrzały i nie przemarzły, jeżeli kupa jest duża i w cieniu to tak
per aspera ad astra
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U mnie zakończył się właśnie sezon wegetacyjny. To, co wyglądało tak do 19 listopada :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a2103.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... becc9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 494da.html
jest już wspomnieniem, ponieważ drugi tej jesieni przymrozek ( ok.-1,-2 st.C ) zakończył wegetacje moich winorośli nad ranem 20 listopada. Krzewy , i te 4 letnie i tegoroczne sadzonki zdrewniały bądź na wysokości ponad 1,5 m lub jak młode na wysokość od ok. 50 cm do lekko ponad metr.Tegoroczne krzewy będę ciął jeszcze tej jesieni lub pod koniec grudnia zależnie od pogody, stare natomiast na wiosnę. Wczoraj kopałem jeszcze ogród i dżdżownice wcale nie przejmują się wcale nadchodzącym ochłodzeniem i mają rację, bo to tylko krótkotrwały atak zimy i niezbyt dotkliwy. W tygodni będę przesadzał winorośle ze szkółki do szpalerów, zatem zobaczę czy dżdżownice nadal naigrywają się z pogody, co jest najlepszym wskaźnikiem meteorologicznym. Gęsi nadal nie słychać, co również czegoś dowodzi.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a2103.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... becc9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 494da.html
jest już wspomnieniem, ponieważ drugi tej jesieni przymrozek ( ok.-1,-2 st.C ) zakończył wegetacje moich winorośli nad ranem 20 listopada. Krzewy , i te 4 letnie i tegoroczne sadzonki zdrewniały bądź na wysokości ponad 1,5 m lub jak młode na wysokość od ok. 50 cm do lekko ponad metr.Tegoroczne krzewy będę ciął jeszcze tej jesieni lub pod koniec grudnia zależnie od pogody, stare natomiast na wiosnę. Wczoraj kopałem jeszcze ogród i dżdżownice wcale nie przejmują się wcale nadchodzącym ochłodzeniem i mają rację, bo to tylko krótkotrwały atak zimy i niezbyt dotkliwy. W tygodni będę przesadzał winorośle ze szkółki do szpalerów, zatem zobaczę czy dżdżownice nadal naigrywają się z pogody, co jest najlepszym wskaźnikiem meteorologicznym. Gęsi nadal nie słychać, co również czegoś dowodzi.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Witam ,mam pytanie .Przed zadołowaniem owinęłam sztorby ,które dostałam od koleżanki z forum, czarną agrowłókniną ,czy to dobrze ,mogę jeszcze je wykopać .
Pozdrawiam Teresa
-- 26 lis 2013, o 19:41 --
jedno jest pewne za płytko je zadołowałam więc i tak muszę wykopać
Pozdrawiam Teresa
-- 26 lis 2013, o 19:41 --
jedno jest pewne za płytko je zadołowałam więc i tak muszę wykopać
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Moim zdaniem sztobry powinny być zadołowane w pęczkach bez żadnej włókniny czy workach -piasek powinien je szczelnie "otulać" tak, aby nie pleśniały. Zauważyłem, że nie dokładnie obsypane piaskiem pleśnieją.
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Najprostszym i najbardziej skutecznym sposobem jest owiniecie sztobrów siatką ogrodniczą i zadołowanie ich w ogrodzie na głębokości ca 40-50 cm. Proste i skuteczne.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Sadzę, że w niektórych rejonach kraju te 50 cm może okazać się niewystarczające.
- Pozdrawiam Jurek
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
źle sądzisz...
pomyśl ile wytrzymują pąki większości odmian i poczytaj czy temp. pod ziemią aż tak spada....
do tego dodam że -12C w strefie korzeni winorośli załatwi system korzeniowy każdej odmiany (vinifery już -6C).
Zanim zadołujecie jakiekolwiek sztobry zastanówcie się czy odmiana przemarza w gruncie. Jeżeli nie to niepotrzebny zabieg bo sztobry można pobrać wiosną. Zadołowanie na 30cm w zupełności wystarcza.
U siebie mam skrzynke drewnianą wypełnioną piaskiem i zakopaną w ziemi.
pomyśl ile wytrzymują pąki większości odmian i poczytaj czy temp. pod ziemią aż tak spada....
do tego dodam że -12C w strefie korzeni winorośli załatwi system korzeniowy każdej odmiany (vinifery już -6C).
Zanim zadołujecie jakiekolwiek sztobry zastanówcie się czy odmiana przemarza w gruncie. Jeżeli nie to niepotrzebny zabieg bo sztobry można pobrać wiosną. Zadołowanie na 30cm w zupełności wystarcza.
U siebie mam skrzynke drewnianą wypełnioną piaskiem i zakopaną w ziemi.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Sądziłem że dajmy na to na Suwalszczyźnie przy mrozach ok -30 przez dłuższy okres czasu te 50 cm może być za mało. dziękuje za zweryfikowanie moich wiadomości ,cały czas uczymy się.
- Pozdrawiam Jurek
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
2 tygodnie temu posadziłam 6 sztuk winogron odmiany deserowi SENECA. Rosną w 1 rzędzie w odległości 1m. Kiedy powinnam zrobić konstrukcję,po której będę prowadzić pędy i jak ona powinna wyglądać? Jaką metodą najlepiej prowadzić tę odmianę?
Pozdrawiam. Ania
-
Witaj Aniu
Wg. mnie posadziłaś za gęsto, wykop co drugą. Seneca lubi formy przestrzenne- wysokie.
Nie wiem czy nie powinna mieć zapylacza- labruski to lubią
Konstrukcje zdążysz zrobić na wiosnę albo za rok, poczytaj na forach np. winogrona org.
Wg. mnie posadziłaś za gęsto, wykop co drugą. Seneca lubi formy przestrzenne- wysokie.
Nie wiem czy nie powinna mieć zapylacza- labruski to lubią
Konstrukcje zdążysz zrobić na wiosnę albo za rok, poczytaj na forach np. winogrona org.
per aspera ad astra
- rozmalinka
Trochę mnie zmartwiłeś. Posadziłam je przy ogrodzeniu,jakieś 80 cm wgłąb działki. Przestrzenna konstrukcja oznacza 2 rzędy słupków połączonych górą pergolą?
Pozdrawiam. Ania
-
Raczej zrób szpaler, tzn. ściana zielona, słupki końcowe i jeden podpierający i przeciągnięte druty ( kilka) między nimi.
Ale jeżeli sadzisz wzdłuż ogrodzenia, czy nie łatwiej łozy i latorośle puścić na siatkę- masz gotowe rusztowanie?
Można jeszcze przesadzić bliżej płotu- nie zapomnij obsypać sadzonki ziemią ok. 30 cm i sadż glębiej aby tylko oczko było ponad poziom lub równo z nim
Powodzenia Jurek
Ale jeżeli sadzisz wzdłuż ogrodzenia, czy nie łatwiej łozy i latorośle puścić na siatkę- masz gotowe rusztowanie?
Można jeszcze przesadzić bliżej płotu- nie zapomnij obsypać sadzonki ziemią ok. 30 cm i sadż glębiej aby tylko oczko było ponad poziom lub równo z nim
Powodzenia Jurek
per aspera ad astra
- rozmalinka
Nie chcę puszczać po ogrodzeniu zewnętrznym,z wielu względów. Z tego, co mówisz,to mam zrobić 3 słupki - 2 skrajne i 1 w środku?
Pozdrawiam. Ania
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Mam Senecę posadzoną w szpalerze co 90 cm już kilka lat. Prowadzę ją w formie niskiego pnia skośnego i niestety nie wypada to najlepiej. Jeden krzew mam natomiast na altanie. Obrosła całą altanę, a najlepiej czuje się na jej dachu. Reasumując zdecydowanie lepszą dla Seneci jest forma wyższa i większa. Nie polecam prowadzenia na płotach, szczególnie z wykorzystaniem siatki. Będą to dodatkowe setki kg których płot może nie wytrzymać, a ponadto trzeba będzie biegać z dwóch stron płotu. Seneca jest odmianą samopylną więc zapylacza nie potrzebuje. Z kilkuletnich obserwacji wiem jednak, że jest wrażliwa na niesprzyjające warunki w okresie kwitnienia, nie owocuje również z pąków zapasowych po uszkodzeniach przymrozkami. Jeżeli jednak trafi na sprzyjające warunki to daje piękny i smaczny plon. Nie lubi ciężkich i zwięzłych gleb. Najlepiej czuje się na piasku. Radzę zrobić tę pergolę z dwóch rzędów połączonych dachem.
Seneca na dachu altany
Seneca na dachu altany
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;