Żywa wiklina w ogrodzie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Żywa wiklina w ogrodzie

Post »

Witam! oczywiście dzięki Iwonce podczytuję od paru dni. Byłam w kwietniu w Muzeum Etnograficznym na warsztatach koszykarskich i pierwszym koszyk mam. Instruktor jak się dowiedział, że mam derenia z czerwonymi gałązkami obiecał przyjechać i wypleść koszyk, ale widać jest bardzo zajęty, a ja coraz bardziej zapominam kolejnych czynności. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p
Od: 31 paź 2013, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tomaszkowa pisze:Zaznaczę sobie wątek :)
Super, bo od tego się zaczyna. :wit Mam nadzieję, że za parę dni będziesz szukać wikliny. Dalej to już się samo plecie :heja
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p

Post »

Maska pisze:Witam! oczywiście dzięki Iwonce podczytuję od paru dni. Byłam w kwietniu w Muzeum Etnograficznym na warsztatach koszykarskich i pierwszym koszyk mam. Instruktor jak się dowiedział, że mam derenia z czerwonymi gałązkami obiecał przyjechać i wypleść koszyk, ale widać jest bardzo zajęty, a ja coraz bardziej zapominam kolejnych czynności. Pozdrawiam!
Ooo losie, ;:oj to Ty o wyplataniu już wiesz wszystko. Takich specjalistów nam tu właśnie trzeba. Jak można było, do tej pory tak się "Maskować" :?: :wink: O takich warsztatach marzę, ale zawsze brak kasy i czasu oczywiście
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Dziękuję bardzo... O herbatce gdzieś czytałam, nawet piłam... :wink:
Czekamy na dalsze instrukcje... :D
Jak się tak kilka razy czyta i ogląda, to sporo się zapamiętuje i z czasem zostanie "tylko" przełożenie na praktykę... ;:oj
Przecież ja Cię zanudzę, jak będę wyplatać cokolwiek... :roll:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p

Post »

Spokojnie, spokojnie Wszyscy Ci tu pomogą :D
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No powiedzmy że coś wiedziałam w kwietniu, a patrząc na karmnik wiem niewiele i na pewno nie odważę się cokolwiek sugerować. Ale jutro wnoszę gałązki derenia do domu i zacznę kombinować - przypominać sobie. Wikliny mam parę sztuk przyniesionych z warsztatów. Jak sobie nie przypomnę to przyjdę po radę :D A kasa nie była taka wielka za dwudniowe warsztaty 80 zł (w tym koszt materiałów). Drugie w tym czasie były w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie wyplatanie ławki :lol:
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p

Post »

Na prędko zrobione zdjęcia obręczy wiklinowej :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Krótko mówiąc grubą (odziomkową) końcówkę witki oplatamy raz od strony prawej do góry, raz od strony lewej do dołu. Później sam wierzchołek przeciągamy przez wolne szczeliny, naciągamy, odcinamy co niepotrzebne i to koniec bajki :D
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Wątek odkryłam 9 listopada. Zauroczyła mnie żywa altanka. Zaglądam tu często. Powoli wiklina mnie wciąga, choć przyznam,że się trochę opieram. Kurs wikliniarstwa w Twoim wykonaniu chyba już przeważył szalę - zaczęłam szukać surowca. Pozdrawiam - Henryka
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p

Post »

Cisza na wątku ;:173 Normalnie Wszyscy chyba coś wyplatają ;:oj
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj do północy czyściłem pędy derenia i na tyle starczyło energii. Ale, do wyplatania nastrajam się duchowo na weekend. W międzyczasie doczytałem gdzieś, że do koszyków można gotować wiklinę i ściągać korę.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:7 Ja nie przyznam się do popełnienia czegokolwiek tylko napiszę że pomagałam dzieciom bo jak pokazałam im te karmniki-takie cudne! i jeszcze raz cudne!- to i nas zaraziło i wyszło "takie ten tego " ;:306 no karmnikiem to może nie jest-ale jakaś tania jadłodajnia na zimę będzie ;:172 a tam w środku jest plastikowa butelka do góry nogami z której wysypują się smakołyki, można dosypywać bo otwiera się pociągając"kapelusz" ..hihi ..

Obrazek Obrazek
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
dresiu
100p
100p

Post »

"Takie ten tego" bardzo rustykalne i super wkomponowane, jeszcze tylko słoninkę zawiesić i sikorki będą buszować. Gratulacje dla dzieciaków ;:138 Widać,że pomoc była zorganizowana na najwyższym poziomie ;:138 Witam patkaza w "Towarzystwie Pozytywnie Zaplecionych" :wit

Adam super, że działasz. Gotowaną wiklinę łatwo się koruje, wyploty są gładziutkie. Po 20-tu minutach gotowania da się już zdjąć korę, jest wtedy jasna. Po 3-ech godzinach, witki mają kolor czerwono - brązowy (barwnik z kory przenika do środka) W tamtym roku robiliśmy z rodzinką łańcuchy (koreczki przeplatane z korą) na choinkę. Bardzo prosta rzecz, zabawa dla wszystkich, no i oryginalna ozdoba. Na weekend wspieram Cie duchowo i trzymam kciuki. :D
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Wiesiu i wszyscy z "Towarzystwa Pozytywnie Zaplecionych" ja teraz mam maraton w pracy więc wiele zrobić nie mogę, ale w między czasie zreperowałam fotel wiklinowy, który dostałam od swoich podopiecznych, był trochę wysiedziany i jeszcze jedną budkę dla ptaków i na razie tyle, mam jeszcze trochę wikliny ale to na potem, pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”