Jak zwalczyć przędziorki na truskawce ?
Jak zwalczyć przędziorki na truskawce ?
Witajcie.Jesienią byłem w Angli i postanowiłem przywieźć sobie tamtejszą odmianę truskawki o nazwie sweet eve mam (jeden krzaczek) .rósł pięknie aż pewnego czasu zauważyłem że kraje liści mi podsychają zobaczyłem pod liściem żeruje masa przędziorków.I tu moje pytanie znacie jakiś naturalny sposób na pozbycie się tego paskudztwa dodam że truskawkę trzymam w domu ponieważ posiada jeszcze owoce(zielone).Słyszałem że nie lubią zimna ale szkoda mi tych owoców co na niej są.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: jak zwalczyć przędziorki na truskawce?
Najbardziej ekologiczny sposób to zmywanie wodą pod ciśnieniem,raz ,dwa razy w tygodniu,tak aby nie moczyć ziemi w doniczce.Ekologiczny to Afik lub Agricolle -opisy środków w necie.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: jak zwalczyć przędziorki na truskawce?
Albo gnojówka z pokrzyw
Szkodniki: mszyce, przędziorki
0,5kg świeżych lub 125g suszonych pokrzyw zalewamy 5l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie codziennie mieszając. Po odcedzeniu rozcieńczmy z wodą (1:10) i pryskamy zaatakowane rośliny.
Szkodniki: mszyce, przędziorki
0,5kg świeżych lub 125g suszonych pokrzyw zalewamy 5l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie codziennie mieszając. Po odcedzeniu rozcieńczmy z wodą (1:10) i pryskamy zaatakowane rośliny.