Zabezpieczanie róż na zimę

ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Re: Kiedy i jak zabezpieczyć róże na zimę

Post »

Żadnych roślin nie okrywa się czarną włókniną , !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
duduś
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaczynac juz okrywanie czy czekac ?
Mąż Ani
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Dlaczego pod róże nie można uformować kopca z kory tylko ma być to ziemi?
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też kupiłam dwie róże z gołym korzeniem , jak je posadzę to jak wysoko mam je obsypać i czym ,a może jeszcze przykryć ? Pan ze szkółki proponował wysyłkę na wiosnę . Wczoraj wieczorem było minus 7 . Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

A dzisiaj mamy na plusie z tymże pada deszcz. Także nie utrafisz. Wiele już było na ten temat w sekcji różanej dotyczącej chociażby samego sadzenia .Na wiosnę czy na jesień ile ludzi tyle zdań. Osobiście powiem tak, że ja biorę i sadzę na jesień więcej, bo jest taniej i większy jest wybór, ale jak posadzisz na wiosnę to nie ma praktycznie obawy i powinny się przyjąć w 100 % , zakwitnie i będzie silniejsza róża na przyszłą zimę 2014/2015 rok. Róże natomiast sadzone jesienią potrafią dłużej się zbierać na wiosnę, uboższe są bo coś tam podmarzło itp itd.
Nie wystartuje z kwitnieniem posadzona na jesieni prędzej od tej posadzonej na wiosnę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

A kto powiedział, że kopczyk nie może być z kory? Ja robię takie kopczyki od lat i widzę same plusy dodatnie, ujemnych minusów brak :;230
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jest - cena :D mi tak potrzeba by było z 10 ton :roll:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

U nas w lesie jest dużo chorych sosen i kora przeważnie leży pod tymi drzewami .W tym roku nazbierałam 8 worów, gorzej było z jej rozdrobnieniem . Musiałam kupić rozdrabniarkę do gałęzi.Po rozdrobnieniu ,kora jest super ,nie to co ze sklepu.
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Dlaczego ziemia jest lepsza od kory ?

Bo jest lepszym izolatorem termicznym.
Minusem kory który można przywlec sobie szczególnie z lasu są mało pożądane w ogrodzie grzyby. Zdaje się że opieńki nie są zbyt przyjazne dla ogrodowych drzew i krzewów. Później może być kłopot z pozbyciem się ich.
Oczywiście dużo zależy od strefy w jakiej się mieszka, no i naturalnie od przebiegu zimy. Użycie kory jest jednak lepszym zabezpieczeniem, niż nie użycie niczego, do tego obsypywanie korą jest mniej męczące fizycznie niż ziemią.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Dziękuję dobrze że zaalarmowaliście a już bym popełniła gafę ale białą można ? bo papieru takiego grubego nie zdobędę. :wit
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:wit Od kilkunastu lat w moim ogrodzie rosną róże ,których nigdy niczym nie obsypywałam i mają się całkiem dobrze .Od roku miniaturki z kauflandu kupione za 2 zł w tragicznym stanie już w jesieni były b.ładne a w tym roku jeszcze ładniejsze . Może u nas w zimie jest inaczej bo prawie zawsze jest śnieg i wiele roślin tych niskich jest pod śniegiem .Dużo ludzi mówi o opieńkach w ogrodzie .ale to są albo stare ogrody albo leżą tam ścięte drzewa . 500metrów od naszego ogrodu jest nasz las ,a raczej krzaki w którym mąż wycinał drzewo i tam na spróchniałych pieńkach i w trawie przy rozkładających się gałęziach rosły przez kilka lat opieńki .Ale nigdy nie widziałam opieniek u nikogo w ogrodzie . u mnie w ogrodzie rosną tylko maślaki ,rydze , kanie i pieczarki .
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

Czyli stwierdzenie "ile ludzi tyle opinii" :D należy również rozciągnąć na kopczykowanie :D . Wszystko zależy od "zależy" :D .
Zależy gdzie mamy swój ogród, zależy na jaką strefę klimatyczną się łapiemy, zależy od portfela(mój jest trzyworkowy :wink: ), zależy od tego ile w stanie jesteśmy czasu poświęcić na ogród, zależy co nam upraszcza życie i zależy co lubimy a co nie :D
Wiecie, wieczna debata o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem. Jednym słowem mącimy teraz ludziom w głowie. Drodzy Różomaniacy w początkowym stadium uzależnienia- jeżeli Wasze róże rosną na rabatach nie ściółkowanych- usypujcie kopczyk z ziemi i będzie dobrze. Jeżeli Wasze rabaty są wyściółkowane korą- sypcie kopiec z kory i też będzie dobrze. A jeżeli macie rabaty żwirowe, to... no to nie mam pomysłu mało bezobsługowego... A jeżeli, tak jak u przedmówczyni, corocznie sprawdza się brak kopczyka- z uwagi na śnieg, to też dobrze :D
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

No ,tak że tego. ;:109 Wedle własnego uznania i sytuacji ale podpowiedzi nigdy dość. ;:138 ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”