Plamy na liściach
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję serdecznie wszystkim za rady Kolejny duży ukłon w stronę Jovanki.
Kamień z serca, że w ostatnim moim falenopsisie to "tylko" uszkodzenia mechaniczne...
Co do reszty uzupełniam informacje:
nr.1 Kwiaty ma białe - przy okazji -rosną "do góry nogami"...?:
Mam go od 5 marca.
Storczyk z marketu, podłoże w porządku, korzenie w 85 % zdrowe.
Myślę, że wchodzi już w fazę przekwitania. Kwiaty nie wyglądają już "świeżo". Jeden już opadł.
Poza tym pęd, który zapowiadał sie wydłużać - zżółkł. Początki tego widać było już jak go dostałam.
nr.2 i jego kwiaty
Ten storczyk również z marketu, podłoże prawidłowe, korzenie zdrowe w 95%
Ma dopiero jednego kwiatka, reszta w pąkach. Poza tym sercowym liściem wygląda zdrowo.
Kamień z serca, że w ostatnim moim falenopsisie to "tylko" uszkodzenia mechaniczne...
Co do reszty uzupełniam informacje:
nr.1 Kwiaty ma białe - przy okazji -rosną "do góry nogami"...?:
Mam go od 5 marca.
Storczyk z marketu, podłoże w porządku, korzenie w 85 % zdrowe.
Myślę, że wchodzi już w fazę przekwitania. Kwiaty nie wyglądają już "świeżo". Jeden już opadł.
Poza tym pęd, który zapowiadał sie wydłużać - zżółkł. Początki tego widać było już jak go dostałam.
nr.2 i jego kwiaty
Ten storczyk również z marketu, podłoże prawidłowe, korzenie zdrowe w 95%
Ma dopiero jednego kwiatka, reszta w pąkach. Poza tym sercowym liściem wygląda zdrowo.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Phalaenopsis - plamy na liściach
Witam,
Mam problem. Otóż na falenopsisie, a bardziej szczegółowo to na 2 liściu od góry licząc, pojawiła się jasno zielona obwódka. Kwiatek jest ogólnie w dobrej kondycji, zasycha stary pęd kwiatowy, który storczyk miał od marca. wypuszcza nowe korzenie przy liściach i korzenie w podłożu wyglądają na zdrowe.
Podlewam zgodnie z zasadami, jest na oknie zachodnio-południowym, a przy dużym słońcu zestawiam go trochę dalej, bo na razie nie mamy rolet w oknach. Czy to prawda, że od nadmiaru nasłonecznienia robią się czerwono-różowe liście? Ta jasno-zielona obwódka jest miękka, ale nie podgnita.
Byłabym wdzięczna za sugestie.
Mam problem. Otóż na falenopsisie, a bardziej szczegółowo to na 2 liściu od góry licząc, pojawiła się jasno zielona obwódka. Kwiatek jest ogólnie w dobrej kondycji, zasycha stary pęd kwiatowy, który storczyk miał od marca. wypuszcza nowe korzenie przy liściach i korzenie w podłożu wyglądają na zdrowe.
Podlewam zgodnie z zasadami, jest na oknie zachodnio-południowym, a przy dużym słońcu zestawiam go trochę dalej, bo na razie nie mamy rolet w oknach. Czy to prawda, że od nadmiaru nasłonecznienia robią się czerwono-różowe liście? Ta jasno-zielona obwódka jest miękka, ale nie podgnita.
Byłabym wdzięczna za sugestie.
martuś
Witaj Marto!
Przydałoby sie zdjęcie tej plamy.
Moze to być lokalne oparzenie na pozostawionej kropli--->pracuje jak soczewka!!
W każdym przypadku plamisko trzeba obeserwować ,a najlepiej osuszyć zdezynfekować.
Nie może sie stworzyć infekcja.
Co do czerwienia ...to i owszem, to naturalna reakcja----> barwnik jest ochroną rośliny/antycjany/.
To skrótowe określenie wiąże się ze zjawiskami fotosyntezy.
Temat jakby na osobne potraktowanie pozostaje.
Ufffff....obszerne.
Cżęściej zjawisko czerwienienia jest spotykane w storczykach z przewagą kolorystyki fioletowej - zauważalne różnice , gdy obserwujemy storczyki różne , poddane tej samej ekspozycji słońca lub innego niekrzystnego impulsu/zmiana pH, temperatura itp..../.
Zjawisko jest przemijające, po ustąpieniu przyczyny----> też mija :P .
Pozdrawiam J ;:76 VANKA
Przydałoby sie zdjęcie tej plamy.
Moze to być lokalne oparzenie na pozostawionej kropli--->pracuje jak soczewka!!
W każdym przypadku plamisko trzeba obeserwować ,a najlepiej osuszyć zdezynfekować.
Nie może sie stworzyć infekcja.
Co do czerwienia ...to i owszem, to naturalna reakcja----> barwnik jest ochroną rośliny/antycjany/.
To skrótowe określenie wiąże się ze zjawiskami fotosyntezy.
Temat jakby na osobne potraktowanie pozostaje.
Ufffff....obszerne.
Cżęściej zjawisko czerwienienia jest spotykane w storczykach z przewagą kolorystyki fioletowej - zauważalne różnice , gdy obserwujemy storczyki różne , poddane tej samej ekspozycji słońca lub innego niekrzystnego impulsu/zmiana pH, temperatura itp..../.
Zjawisko jest przemijające, po ustąpieniu przyczyny----> też mija :P .
Pozdrawiam J ;:76 VANKA
C.d.
witaj Jovanko.
myślisz ,że to może być poparzenie. czy mogę ten liść zdezynfekować cynamonem???
Już tu odpowiadam - cynamon moze być zastosowany.
Ma dobre właściwości ochronne przy infekcjach.
Ale obserwować plamę trzeba, nie można dopuściś aby rozlało się brzydactwo dalej.
Przy poparzeniach najczęściej dochodzi do samoograniczenia rozmiarów i wysuszenia tkanki.
J :P VANKA -pozdrawiam
myślisz ,że to może być poparzenie. czy mogę ten liść zdezynfekować cynamonem???
Już tu odpowiadam - cynamon moze być zastosowany.
Ma dobre właściwości ochronne przy infekcjach.
Ale obserwować plamę trzeba, nie można dopuściś aby rozlało się brzydactwo dalej.
Przy poparzeniach najczęściej dochodzi do samoograniczenia rozmiarów i wysuszenia tkanki.
J :P VANKA -pozdrawiam
martuś
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2008, o 12:17
Kłopot ze storczykiem
Witam! Chciałabym prosić o radę. Mam 3 storczyki w tym jeden niedawno kupiony i w każdym z nich liście stają się "wiotkie" Nie są suche, mają kolor zielony, ale robią się coraz bardziej pomarszczone. Korzonki wyglądają nieźle. Mają zielony kolor więc nie wydaje mi się, że są przesuszone. A może się mylę? Jak często powinno się je podlewać? Na każdej stronie napisane jest co innego i już się pogubiłam. Proszę o pomoc.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko, wstawiaj do moczenia dopiero wówczas, gdy doniczka będzie leciutka. Sama musisz wyczuć, co ile dni. Może to być 10, a może być i 18 dni. Im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej podłoże przesycha. Wiotczenie liści może być spowodowane zbyt małą wilgotnością powietrza, jeśli dotyczy większości liści. Należy wówczas zamgławiać z rana lub przetrzeć przynajmniej raz dziennie listki np. zmoczonym wacikiem lub gąbką. Można postawić na podstawce wypełnionej keramzytem zalanym wodą. Można również obok postawić naczynko z wodą, żeby sobie parowała. Jeśli wiotczeją tylko najstarsze duże liście, może to być oznaką starości liścia, który wkrótce zżółknie i po prostu odpadnie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2008, o 12:17
Dziewczyny doradźcie mi bo nie wiem czy dobrze zrobiłam
Jak wam już pisałam jeden z moich storczyków zrzucił wszystkie kwiatki - i pomyślałam sobie, że to dobry moment żeby wymienić mu podłoże.
(dostałam go w prezencie, a podobno u pani w kwiaciarni stał już prawie 2 lata i ciągle kwitł, więc babka nie chciała go ruszać)
No wiec pomyślałam sobie, że mu je wymienię.
Oczyściłam korzenie ze starego podłoża i zobaczyłam, że te które były w środku doniczki (tzn. nie było ich widać przy bokach) są jasno-brązowe - czy takie mają być?? czy mi gniją???
Nie mam aparatu mąż wziął do pracy
Chyba, że tak bez podłoża może poleżeć do południa, to zrobię fotki i pokaże wam jak to wygląda??
Jak wam już pisałam jeden z moich storczyków zrzucił wszystkie kwiatki - i pomyślałam sobie, że to dobry moment żeby wymienić mu podłoże.
(dostałam go w prezencie, a podobno u pani w kwiaciarni stał już prawie 2 lata i ciągle kwitł, więc babka nie chciała go ruszać)
No wiec pomyślałam sobie, że mu je wymienię.
Oczyściłam korzenie ze starego podłoża i zobaczyłam, że te które były w środku doniczki (tzn. nie było ich widać przy bokach) są jasno-brązowe - czy takie mają być?? czy mi gniją???
Nie mam aparatu mąż wziął do pracy
Chyba, że tak bez podłoża może poleżeć do południa, to zrobię fotki i pokaże wam jak to wygląda??
Uspokoiłeś mnie dziękuję
Korzenie są "twarde" tylko ten inny kolor mnie zastanowił.
Czy powinnam na coś szczególnie uważać przesadzając storczyka??
Trochę nie wiem jak z powrotem zapakować te korzenie do doniczki
I
czy może włożyć w tę samą doniczkę?? Umyję ją oczywiście dokładnie, ale gdzieś czytałam, że storczyk lubi ciasno i nie trzeba większej doniczki hmm ??
Korzenie są "twarde" tylko ten inny kolor mnie zastanowił.
Czy powinnam na coś szczególnie uważać przesadzając storczyka??
Trochę nie wiem jak z powrotem zapakować te korzenie do doniczki
I
czy może włożyć w tę samą doniczkę?? Umyję ją oczywiście dokładnie, ale gdzieś czytałam, że storczyk lubi ciasno i nie trzeba większej doniczki hmm ??