Zabezpieczanie róż na zimę
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiedy i jak zabezpieczyć róże na zimę
Założyłem rabate z podkładów przy ścianie budynku na wysokość 50cm i 1m szerokości. Wsadzone są róże. Czy mają mniejsze szanse przetrwać niż posadzone na równo w gruncie? Chodzi mi o przemarzanie ziemi bo ta pewnie zamarznie na te 50cm i czy właśnie to może rośliny zabić? Z 2 strone przy budynku będzie troche cieplej. Róże będą zabezpieczone
Ja tam nie widzę różnicy , no może te posadzone na podkładowej rabacie będą miały trochę lepiej ,bo w zaciszu .
Z tymże latem uważaj na nagrzewanie się ściany .
Z tymże latem uważaj na nagrzewanie się ściany .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 100p
Jest jasna elewacja, a o co chodzi z nagrzewaniem się ściany?
Chodzi o to, że ściany odbijają promenienie słoneczne i nagrzewa się / zależnie od materiału z jakiego jest wykonany mur ,koloru itp / i może przpalać rośliny.
Przyszła mi jeszcze jedna myśl. Odnośnie śniegu i jak tam woda spada po deszczu ? Oraz jeszcze jedna kwestia jak jest niżej a ziemia macierzysta może być ciężka, nawet na niewielkim obniżeniu terenu może powstawać chlapa i zalegać woda.
Pozostaje w tym aspekcie zdejmowanie części śniegu zimą.
Przyszła mi jeszcze jedna myśl. Odnośnie śniegu i jak tam woda spada po deszczu ? Oraz jeszcze jedna kwestia jak jest niżej a ziemia macierzysta może być ciężka, nawet na niewielkim obniżeniu terenu może powstawać chlapa i zalegać woda.
Pozostaje w tym aspekcie zdejmowanie części śniegu zimą.
-
- 100p
Rabata jest podwyższona 50cm powyżej gruntu a nie w dole
Aha .
Ja co prawda zamierzam przy ścianie posadzić róże, ale pnące bardzo silnie rosnące. Takie wytrzymujące bez okrywania.
Ja co prawda zamierzam przy ścianie posadzić róże, ale pnące bardzo silnie rosnące. Takie wytrzymujące bez okrywania.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo dobry pomysł Ja mam przy ścianie Rosa semiplena, to prawdziwy potwór i nic jej nie rusza, łącznie ze skoczkami, które na różach przyściennych potrafią być prawdziwą zmorą.robertP2 pisze:Aha .
lelumpolelum pisze:Bardzo dobry pomysł Ja mam przy ścianie Rosa semiplena, to prawdziwy potwór i nic jej nie rusza, łącznie ze skoczkami, które na różach przyściennych potrafią być prawdziwą zmorą.robertP2 pisze:Aha .
No ładna może się na nią zdecyduję pierwotnie myślałem nad podobną kolorystycznie różą ,,Lykkefund '' lubię takie jajko na patelni .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam kiedyś taką podwyższoną rabatkę na kilka róż i już jej nie mam. Krzewy były słabe i słabo kwitły. Myślę że przemarzały chociaż je okrywałam. Po trzech latach przesadziłam w inne miejsce i chociaż mają trochę mało słońca rosną i kwitną super.
Może u Ciebie nie będzie tak źle jeśli rabata jest przy ścianie. Moja była wysepką.
Może u Ciebie nie będzie tak źle jeśli rabata jest przy ścianie. Moja była wysepką.
Pozdrawiam. Sławka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lis 2013, o 09:16
Proszę o radę; kupiłam w czerwcu różę na pniu. Jak się okazało, sprzedawca wprowadził mnie trochę w błąd, ponieważ nie była doszczepiona korona, tylko szczepienie jest przy ziemi. Wyprowadzono nóżkę, a koroną stało się jedno oczko. Wizualnie wszystko ok, jestem zadowolona, ale mam pytanie jak mi ta róża przezimuje. Czy otulić samą koronę włókniną, czy nogę też zabezpieczać? A może tylko kopczyk, żeby m-ce szczepienia nie zmarzło? Róża ma nadal pąki, wiem że już nie rozkwitnie, ale przyciąć ją czy zostawić to wszystko jak jest? Z góry dzięki za odp.
But before you come to any conclusions - try walking in my shoes.
Robisz kopczyk żeby ochronić miejsce szczepienia. To co na górze no cóż teoretycznie zmarznie i powinno odbić, ale różne są róże. Okryć i górę agro i pilnować żeby ciężki śnieg nie połamał . Róż nie przycinamy na zimę, możesz jedynie jak chcesz pościnać pąki , które rozwiną się w domu. Ja tak robię, bo szkoda mi róż jak kwitną , piękny widok jak są oszronione kwiaty ale to zabójcze piękno dla kwiatów ,.
Wiecie co - nie wiem czy przypadkiem nie odkryć swoich róż ( tyle było z tym pracy ), u nas cały czas na plusie - nie chciałabym żeby roślinom coś się " pomyliło " i nie zaczęły wegetacji , jak myślicie ?
duduś
Huśtawka jest. Kto wie czy mróz nie przyjdzie nagle. Czym okryte ?
Ja mam na takie ,, skoki '' prosty sposób. Oczywiście ja okrywam obornikiem, liśćmi i słomą .
Ja mam na takie ,, skoki '' prosty sposób. Oczywiście ja okrywam obornikiem, liśćmi i słomą .