Storczyki (phalaenopsis ) Mary
Re: Storczyki (phalaenopsis ) Mary
Co najlepsze karmię je nawozem na "zielone" a nie na kwitnienie. A one mi psikusa robią.
Ale troszkę tego na kwitnienie tam mają ;)
Zastanawiam się czy nie zmienić im nawozu na "kwitnienie".
Choć chciałam go dopiero aplikować od lutego
Choć chciałam go dopiero aplikować od lutego
Zazwyczaj zalecają stosowanie nawozu na kwitnienie w okresie wzrostu pędu, a storczyki nie zawsze kwitną w jednym okresie. Ja używam normalnie do wszystkich biohumusu, a tego który puszcza pęd dodatkowo raz na jakiś czas spryskuję od góry wodą z dodatkiem nawozu na kwitnienie (choć inne też tą mieszanką spryskuję czasami).
To znaczy ja sobie tak zaplanowałam, że chciałam je dokarmiać na kwitnienie od wiosny do jesieni. Okres zimowy chciałam im dać na odpoczynek. Jednak widać, lekko mi się to nie udało i chyba będę musiała rozdzielać storczyki na podlewania z takim i takim nawozem. A zawsze wszystko na raz robiłam.
A spryskiwanie innym nawozem ( na kwitnienie ) coś daje?
A spryskiwanie innym nawozem ( na kwitnienie ) coś daje?
Zawsze coś wyłapią korzonki te bliżej powierzchni i te powietrzne, więc może coś da :p
Spróbuję Twojego patentu jeżeli pozwolisz.
Na pewno nie zaszkodziło to storczykowi, bo pęd ładnie rośnie ;)
Ale śliczne błyszczące pączusie!
a co do nawozów, stosowałyście może regenerator z florowitu? Właśnie dzisiaj a akupach byłam i wpadł mi w rękę. Brzmi ciekawie, ale sama nie wiem...
a co do nawozów, stosowałyście może regenerator z florowitu? Właśnie dzisiaj a akupach byłam i wpadł mi w rękę. Brzmi ciekawie, ale sama nie wiem...
Widziałam to kiedyś, ale nigdy nie używałam
Co dziwne ni chwalą się składem na opakowaniu
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja nie patrzę na porę roku, jeśli storczyki idą w zielone to stosuję nawóz z przewagą azotu a jak wydają pędy to z przewagą fosforu i potasu. Bez nawozu też zakwitną, ale kwiaty mogą być słabiej wybarwione
katkaR pisze:Ale śliczne błyszczące pączusie!
Mnie kusiło na kupienie go, ale w ostatecznosci stosuję biosept.
Może dziewczyny albo chłopaki stosują go.