Rośliny - jakie posadzić
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2007, o 12:32
Rośliny - jakie posadzić
Mam problem a zarazem prośbę o pomoc.
Ścieżka na ukończeniu jak na załączonych zdjęciach,
a ja chciałbym posadzic jakieś fajne kolorowe krzaczki wzdłuż ścieżki od bramki do wejścia coś niśkiego (tak myśle, że byłoby dobrze), może kolorowego.
W środku przed wejściem będzie okrąg z miejscem na rabatę tam też chciałbym coś umieścić tylko nie mam pomysłu proszę o pomoc
Ścieżka na ukończeniu jak na załączonych zdjęciach,
a ja chciałbym posadzic jakieś fajne kolorowe krzaczki wzdłuż ścieżki od bramki do wejścia coś niśkiego (tak myśle, że byłoby dobrze), może kolorowego.
W środku przed wejściem będzie okrąg z miejscem na rabatę tam też chciałbym coś umieścić tylko nie mam pomysłu proszę o pomoc
Stokrotka rosła polna....
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja polecam mniej kłopotliwe ale bardzo atrakcyjne krzewy.
Są niziutkie i rosną kopulasto ,można też je ciąć.
Można je posadzić tuż przy ścieżce,wzdłuż jej brzegu ,przemiennie lub tylko jeden gatunek a za nimi dopiero rozpocząć uprawę bardziej absorbujących roślin(bylin)
Będą ozdobą wejścia do domu przez cały sezon.
1.berberys Tunberga 'Aurea'(jaskrawożółte sezonowe liściedorasta do 1,2m)
2.berberys Tunberga'Bagatelle'(brązowoszkarłatne liście dorasta do 0.4m)
3.b.T .'Bonanza Gold' (złotożółte liście ,dorasta do 0,5m)
4.b.T.'Atropurpurea Nana'(purpurowobrązowe liście ,dorasta do 0,6m
4.b.T 'Kobold'9liście ciemnozielone jesienią szkarłatne dorasta do 0,5m)
Można je wymieszać z kopuladstymi iglakami np.ze świerkiem pospolitym 'Nidiformis' czy czarnym 'Nana'-który w wieku 10 lat ma zaledwie 0,3m lub innymi
Można je posadzić tuż przy ścieżce,wzdłuż jej brzegu ,przemiennie lub tylko jeden gatunek a za nimi dopiero rozpocząć uprawę bardziej absorbujących roślin(bylin)
Można je wymieszać z kopuladstymi iglakami np.ze świerkiem pospolitym 'Nidiformis' czy czarnym 'Nana'-który w wieku 10 lat ma zaledwie 0,3m lub innymi
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dołożyłabym pięciorniki biało- i żółtokwitnące tudzież tawuły o kolorowych liściach. Minimum pielęgnacji, maksimu efektu!KaRo pisze:A ja polecam mniej kłopotliwe ale bardzo atrakcyjne krzewy.
B.
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja propozycja
Proponowałabym parę niedużych iglaczków, bukszpan, barwinek i jakieś rosliny jednoroczne, które długo kwitna. Ja mam wzdłuż ścieżki dwa bukszpany, jałowca, dwie tawułki, funkie i barwinek. Co roku wsadzam szałwie o kwiatach fioletowych. Blizej wejścia do domu czego nie widać na zdjeciu rosnie jeszcze jedna funkia, dwa jałowce (dość duze) i 3 tuje. Na srodek proponowałabym hortensje, małe iglaczki na korze, lub klombik z kolorowych szałwii. Ważne zeby rabaty przy głownej alejce zawsze wygladały ładnie a to można osiagnac komponując ze sobą różne rośliny.
Tuję, którą widać na zdjeciu musiałam przyciac po wizycie saren w naszym ogrodzie, ale wygladaja teraz nawet ładniej i widać lepiej barwinka, który rosnie pod nimi.
Pozdrawiam
Anna-Laura
Tuję, którą widać na zdjeciu musiałam przyciac po wizycie saren w naszym ogrodzie, ale wygladaja teraz nawet ładniej i widać lepiej barwinka, który rosnie pod nimi.
Pozdrawiam
Anna-Laura
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2007, o 12:32
Mam trudne miejsce na rabacie do obsadzenia, ale mam też nadzieje, że ktoś mi pomoże. Nasłonecznienie wygląda tak:
-od wschodu słońca do 13.00 -pełny cień, rzucany przez gęsty liściasty las
- od 13.00 do 16.00 - pełne słońce
- po 16.00 - lekki półcień, rzucany przez młode i rzadkie jeszcze drzewka.
Gleba gliniasta, po mokrej zimie na przedwiośniu woda chlupie pod nogami. Jakieś pomysły?
-od wschodu słońca do 13.00 -pełny cień, rzucany przez gęsty liściasty las
- od 13.00 do 16.00 - pełne słońce
- po 16.00 - lekki półcień, rzucany przez młode i rzadkie jeszcze drzewka.
Gleba gliniasta, po mokrej zimie na przedwiośniu woda chlupie pod nogami. Jakieś pomysły?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://www.ibro.pl/in.html > szukaj > wyszukiwanie szczegółowe ; określ warunki jako półcień, i inne gusta; wyjdzie może kilkaset gatunków . Jak chcesz naszej porady, to też napisz coś więcej- drzewo, bylina, owocowe, zimozielone itpd...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)