Mrs. Williamsi
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mrs. Williamsi
Z tym posadzeniem głębiej to nawet nie pomyślałem, ja mam kępkę i szyjka korzeniowa jest nieco widoczna, ale na wiosnę zamierzam poprzesadzać większość swoich kaktusów, więc lophophorka pójdzie głębiej w ziemię. Co do kamyczków, to ja mam w zasadzie nie tylko we wszystkich kaktusach, ale także w większości pozostałych sukulentów, bo wtedy faktycznie bardziej naturalnie wyglądają.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- PlantoHolic
- 50p
- Od: 1 lis 2013, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie,
Dzięki za wszelkie rady i opisy. Zimę Mrs. Williamsi "prześpi", a wiosną zastosuję się do sugestii.
Ciesze się, że jej pomarszczenie to nic strasznego, a wręcz normalna sprawa. Uspokoiliście mnie.
Raz jeszcze dzięki.
Pozdrawiam
Dzięki za wszelkie rady i opisy. Zimę Mrs. Williamsi "prześpi", a wiosną zastosuję się do sugestii.
Ciesze się, że jej pomarszczenie to nic strasznego, a wręcz normalna sprawa. Uspokoiliście mnie.
Raz jeszcze dzięki.
Pozdrawiam
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Moje lofki, które są małe, ale już trochę u mnie siedzą, teraz też są mocno pomarszczone, no i wsysnięte prawie równo z ziemią. Bardzo lubię sobie tykać takie mięciutkie lofeczki ;)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja natomiast niechętnie sypię żwirek na wierzch, chociaż znam plusy takiego postępowania, ale jak nie widzę, co się dzieje pod żwirkiem, to boję się, że narozrabiam z podlewaniem 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Ja bynajmniej też nie sypię żwirku na wierzch. On sam wyłazi na wierzch, a że w substracie jest go sporo...
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja sypię i to głównie dla zasady nr 3 z tych wymienionych przez Tomka.
Moje prawie w polu stoją i przez noc się w rosie kąpią.
Zawsze rano te kamienie bliżej kaktusa dłużej wysychają niż te przy obrzeżach doniczki
znaczy coś tam sobie nałapał i po cierniach i korpusie ściekło.
Ja nigdy nie wiem ile one w ten sposób sobie wody pozyskują i jakby w takim ustawicznie mokrym siedziały to czy w ogóle jeszcze by coś u mnie żyło.
Może doświadczenia więcej trzeba
ale na tyle na ile ja go mam to mi się sprawdza w moich warunkach.
Moje prawie w polu stoją i przez noc się w rosie kąpią.
Zawsze rano te kamienie bliżej kaktusa dłużej wysychają niż te przy obrzeżach doniczki
znaczy coś tam sobie nałapał i po cierniach i korpusie ściekło.
Ja nigdy nie wiem ile one w ten sposób sobie wody pozyskują i jakby w takim ustawicznie mokrym siedziały to czy w ogóle jeszcze by coś u mnie żyło.
Może doświadczenia więcej trzeba