Na moje to on nie jest fioletowy tylko biały z takim "błyskiem" czy jak to tam nazwać. Też mam takiego.szy--- pisze:On jest fioletowy
Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Ewa
- hanka101
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj na forum, wcale nie jesteś amatorką skoro rośnie u Ciebie takie cudo
Chętnie bym przygarnęła gałązkę, ale żółtego na wymianę niestety nie mam
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
pytasz o mojego kwiatka? liście ( nie wiem jak to nazwać fachowo ) mają odcień czerwonawy bo całe lato stał na zewnętrznym parapecie, "narażony" na promienie słoneczne, i to jest ich reakcja na promienie;jeśli chodzi o kwiaty to płatki są z lekkim odcieniem różowym, w zasadzie białe, tylko pręcik jest bordowyszy--- pisze:On jest fioletowy
Basia
-
- 500p
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Macie obłędne te grudniki ja mam 3 wsadzone do jednej doniczki i nawet mi nie zakwitną bo co zawiążą pąki to im opadają a wczoraj kupiłam w znanym markecie B.... chyba białego sądząc po pączkach może doczekam jego kwitnienia
A czy jak mój grudnik przekwitl i opadły mu pozostałe pączki to mogę go przesadzić ?
Ewa
- basiaamatorka
- 200p
Małgośka - bo zapamiętaj jak się tworzą zawiązki kwiatów nie wolno przestawiać, przekręcać no i zasuszać - dopiero jak już są w pełni rozwinięte to sobie przestaw, ale i tego ja nie robię; w tym okresie też potrzebują trochę nawozu; no i nie może mieć za ciepło - 22 stopnie to dla niego za dużo, wystarczy 18.
-- 24 lis 2013, o 22:45 --
-- 24 lis 2013, o 22:45 --
W listopadzie? on po kwitnieniu minimum 6 tygodni spoczynku potrzebuje = mniej , dużo mniej, podlewania; ja bym to odłożyła na wczesną wiosnę - ale może fachowcy coś podpowiedzą.ewa84 pisze:A czy jak mój grudnik przekwitl i opadły mu pozostałe pączki to mogę go przesadzić ?
Basia
- lirene21
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2012, o 10:40
jaki piekny ten drugi ooo chetnie bym takiego przygarnela bo nigdzie nie moge takich od dwoch lat znalezc
Pozdrawiam
Marta
Marta
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mam takiego. Mój jest bardziej herbaciany. Powiedzcie mi proszę czemu moje nie chcą kwitnąć ? W lecie zmienilem im miejsce . Zamiast wypuszczać pąki to wypuszczaja liscie, ablo są w stanie spoczynku. Da się jakoś przyspieszyć, żeby zakwitły ?
Ja niekiedy robię tak, jak nie chcą kwitnąć:
1) odcinam wszystkie małe listki, które zaczynają rosnąć po prostu odcinam młode liscie
2) Przenoszę do pomieszczenie gdzie cały czas panuje temperatura poniżej 19 stopni
3) Powinny wypuścić paki
1) odcinam wszystkie małe listki, które zaczynają rosnąć po prostu odcinam młode liscie
2) Przenoszę do pomieszczenie gdzie cały czas panuje temperatura poniżej 19 stopni
3) Powinny wypuścić paki
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- basiaamatorka
- 200p
Hej - a powiedz więcej coś o tym jak go pielęgnujesz - może wtedy da się ustalić jakiś błąd? fotkę daj może?Belfedor pisze:Też mam takiego. Mój jest bardziej herbaciany. Powiedzcie mi proszę czemu moje nie chcą kwitnąć ? W lecie zmienilem im miejsce . Zamiast wypuszczać pąki to wypuszczaja liscie, ablo są w stanie spoczynku. Da się jakoś przyspieszyć, żeby zakwitły ?
Basia
Jutro kupie grudnika z takim połyskiem różowym Mam juz go odłożonego :0
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
Hejka. Otóż się dowidziałem, że zapyliłem moje grudniki. To znaczy się 2 kwiaty. Wyraźnie widać, iż nasada rośnie i przy zwiędłym kwiecie jest ona soczyście zielona. Torebka nasienna znajduje się na: łososiowym + różowy albo czerwonym, różowym + łososiowy albo czerwony. Teraz czekam na wasze dalsze informacje dotyczące zbioru nasion i ich wysiania
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- basiaamatorka
- 200p
Zanim dojrzeją nasionka to i miesiąc i dwa może upłynąć - sam poznasz, że gotowe do "reprodukcji"; jest specjalny dział na temat rozmnażania - ja nie próbowałam, łatwo się ukorzeniają segmenty, powodzenia - i pochwal się jak poszło;:113 .
Basia
Wiem, ze segmenty odrywane od grudnika łatwo się ukorzeniają i szybko rosną, ale mają ten sam kolor. Ja wole zrobić jakąś mieszankę ciekawą
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław