Moje adenium stoją pod trzema różnymi lampami LED i mogę w praktyce stwierdzić jak rośliny reagują na różne diody.
Pod lampą z promieniami tylko niebieskimi (moc 75 W) ustawiłem mocno przycięte adenium obesum. Wyglądało tak.
Po ponad dwóch tygodniach naświetlania roślina wygląda w boksie tak.
Wytworzyła więcej młodych pędów niż na słońcu w lecie.(porównuję do roślin ciętych w czerwcu) Na trzech pędach
po trzy przyrosty ina jednym dwa, miała jeszcze na dole trzy młode pędy, razem więc mam czternaście pędów - solidna
podstawa do tworzenia ładnego pokroju drzewka.
Wyrośnięte listki mają ładną, ciemnozieloną barwę i niczym nie odbiegają od tych rosnących na słońcu.
Drzewko będzie stało pod lampą jeszcze długo, w międzyczasie dostaje nawozy, a odpoczynek zrobię mu pod konie lutego.
Jakie zabiegi powinno się robić przy takiej roślinie ? Trzeba obejrzeć wszystkie rozwijające się pączki z małymi liśćmi. Nie można dopuścić, żeby nowe pędy były różnej grubości i wielkości. Te największe, najsilniejsze o największych listkach przycinamy specjalnym sekatorem, aby zahamować wzrost młodych pędów.
Ten zabieg pozwoli najmniejszym, najsłabiej rozwiniętym pędom na "dogonienie" pozostałych (patrz na strzałkę na zdjęciu)
Jest to niezbędne jeśli się chce mieć ładny, równy pokrój drzewka.