Popiolek69 popiolek69 pisze:Notek szałowy
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
U mnie jeszcze nie zaszczycił mnie ani jednym cwietkiem
![oczy rol ;:219](./images/smiles/wacko.gif)
U mnie też się ociągał ale jak zakwitł to wieloma kwiatami na raz więc trzeba byc dobrej myśli wszystko przed Tobą
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie pierwsze kwiaty u rośliny sprawiają najwięcej satysfakcji takie coś nowego
popiolek69 pisze: Jakoś do mnie nie przemawia żeby wrzucać je do parodii.
Do mnie też wyjaśnię to pózniej poniżej
_LeNa_ Dziękuje o to chodziło
Czarny czarny pisze:jak nie przepadam za mamkami, ta z poprzedniej strony pierwsza klasa
Skoro nie przepadasz a Ci się podoba tym bardziej mi miło
ROBERTOBORO ROBERTOBORO pisze:a tego kaktusika nie mogę coś upolować
![smutek ;:174](./images/smiles/sad.gif)
Mi się udało jakieś 5 lat temu od Pana Marka S mającego atlas kaktusów w necie i od tamtej pory jakoś też nie rzuciło mi się w oczy żeby ktoś sprzedawał takiego
![nie ! ;:185](./images/smiles/no.gif)
Miałem fart w takim razie
![yess ;:173](./images/smiles/rolleyes.gif)
ale cierpliwości a okazja w końcu się nadarzy.
Martada Martada pisze:Mamilarka i notek
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
dobrze się sprawują jako rozweselacze późnojesienne.
Cieszę się bo taki właśnie był zamysł
Maryjan13 maryjan13 pisze:Jeżeli dla Ciebie Rafale Notocactus to Notocactus,to dlaczego podpisujesz go jako Parodia ?
Na wstępie dodam że jestem początkujący i może coś mieszam ale z tego co słyszałem to Notocactus został wchłonięty do Parodia i skoro botaniko-naukowcy tak zrobili to co ja drobny początkujący kolekcjoner mam do powiedzenia
![Question :?:](./images/smiles/icon_question.gif)
Ja się mogę nie zgadzac protestowac ale co to da? Wiem że to kłopotliwe i denerwujące te wszystkie zmiany. My przywykliśmy do pewnych nazw ale przyszłościowo nowych hobbystów takich jak my teraz będzie denerwowało to że na Parodia piszemy mówimy Notocactus. Dam tu taki przykład np. Mammillaria herrerae dla mnie wiadomo jak wygląda ale jak ktoś mi powie że ma Chilita herrerae , Escobariopsis herrerae czy Neomammillaria herrerae to nie będę miał bladego pojęcia co to takiego a to to samo
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
Podsumowując gdyby wszyscy na raz zaczęli używac nowych nazw w przyszłości było by łatwiej szczególnie nowym choc by z tego względu że nie kupili by tej samej rośliny pod inną nazwą. Wiem że to nie realna idylla bo sam używam nazwy raz Parodia raz Notocactus
![hmm ;:131](./images/smiles/blush.gif)
a moje rozważania są czysto filozoficzne ale takie jest moje zdanie. Jeżeli coś mieszam lub nie mam racji będę wdzięczny jak któraś któryś z bardziej doświadczonych koleżanek kolegów mi to wyjaśni będę wdzięczny
Bardzo dziękuje wszystkim za odwiedziny
![;:304 ;:304](./images/smiles/0drinks.gif)