Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Pelargonie - sadzonki

Post »

Moje sadzonki bluszczolistnych mają się dobrze, ale rabatowych zaczęły żółknąć dolne liście.Jedne i drugie ładnie ukorzenione stoją na razie na południowym parapecie w garażu.Czy to oznacza, że zarażone są jakąś choroba grzybową, czy od chłodu, albo zbytniej wilgoci?
Mateczne jeszcze jesienią bujnie się rozrosły, mają zdrową zieleń (więc chyba nie choroba), aż szkoda wyrzucać na kompost, a nie lubię robić tego po przymrozku, bo i ziemia w skrzynkach przymarznięta i ręce marzną... :wink:
Awatar użytkownika
bohoda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lis 2013, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Robiłem sadzonki w tym roku na wiosnę w marcu. Chyba to był za późny termin. Zakwitły i pokazały swoją urodę dopiero jesienią.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pelargonia, rozmnażanie

Post »

:wit Hej, witam - ja też ukorzeniam jesienią (fotka z 3 listopada 2013), koniecznie trzeba uszczykiwać jak zaczną rosnąć, raz że nie potrzebne na razie kwiaty, a dwa że pięknie się rozkrzewi. Chociaż lepiej jest wczesną wiosną, z nowych pędów, wyrosłych po przyniesieniu z piwnicy;

Obrazek
Basia
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

Moje pelargonie wszystkie padły :-( Nie było mnie w domu przez ok tydzień i zmarnowały się wszystkie . Nic nie ocalało .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

Ja zaczęłam się bawić sadzonkami we wrześniu, ostatnie pobrałam na początku listopada. Wszystkie z listopada się przyjęły. Najgorzej poprzyjmowała się partia, do której użyłam ukorzeniacza, przedawkowałam go chyba :) Ale ostatecznie jestem bardzo zadowolona z efektu, w końcu pobierałam i sadziłam szczepki po raz pierwszy w życiu :)
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

A zaszczepki jakich pelargoni masz ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Rabatowe ,liście ciemnozielone bez brązowego półksiężyca,kolor purpurowy.Kupowane na targu,każda miała na korzonkach fizelinowy kaftanik.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

A czytałyście, że Janek obcina swoje pelargonie, potem w skrzynkach wynosi do piwnicy, nie podlewa i dopiero wiosną zaczyna ,i to mu się podobno sprawdza. Pisze, ze ma piękne okazy.
Marta
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Tak już nie jedna osoba robi , jest kilka sposobów na przezimowanie pelargonii do wiosny ...np. ten http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 89&start=0
Bożena
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14

Post »

Moja Prababcia ukorzeniała sadzonki wiosną, ale zawsze wsadzała je do doniczki ze stara rośliną, bo jak mówiła młode muszą być z matką. Mama robi tak samo i nigdy nie zdarzyło się, żeby jakaś aplegra padła. Może coś w tym jest?
Pozdrawiam, Ania.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Niby racja, ale myślę, że tych odmian ( mam na myśli rabatowe) które miały nasze prababcie dawno już nie ma :wink: To były odmiany bardzo bujnie rosnące, teraz genetycy pokombinowali, by były niższe, obficie kwitnące w zasadzie tylko w 1 roku.Chyba coś w tym jest bo moje rośliny sadzonki zrobione z zeszłorocznych miały o wiele mniej kwiatów i kwiatostany były mniejsze.Natomiast nowe kwitły znacznie obficiej, mimo, że kupowałam u znajomej ogrodniczki jeszcze małe niekwitnące.Zrobiłam jednak znów sadzonki ( miałam białe) i zobaczymy czy będą tak piękne i zdrowe jak w tym roku :wink:
Awatar użytkownika
JustaS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 mar 2012, o 03:34

Post »

Witam,
Kiedy można pobrać sadzonki.?
Zacząć w styczniu czy lepiej w lutym?
Ukorzeniłam we wrześniu i rosną ku mojej radości
Więc jest szansa na podwojenie ilości.
Pozdrawiam Justa
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

Dołączam się do pytania czy można już pobierać sadzonki pelargonii???? Proszę o porade bo to moje pierwsze kroczki w tej dziedzinie.
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”