Moja Baraka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja Baraka

Post »

Ja też. ;:180
Przyznam, że leniwa jestem i nie poświęcam się tak dla moich róż.
Jeśli jakaś wypadnie, to znaczy że nie dla niej u mnie miejsce i zapraszam inną. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Kalinna
200p
200p
Od: 16 wrz 2011, o 21:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, to róża Paul Noel od Kordesa na pniu 1,70 sm. Drogo mnie kosztowala ... Nie wiem jaki mrozy na taką wysokosci... :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Róża piękna .Też zabezpieczyłabym porządnie tak drogą róże ,ale ta moja to wytrzymała tak mi sie wydaje ;:224 ,bo ubiegła zima nie była dla niej sroga i a też ją tylko tak zabezpieczyłam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Kalinna
200p
200p

Post »

Zabezpieczenie nic specjalnego... :) tylko agrowlóknina i daszek. Rajstopy nie dla ogrzewania, od nornic.
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podziwiam Cię Kalinno. Napracowałaś się przy swoich różach, ale myślę, że są tego warte. Mam 3 róże drzewkowe, które dostałam w prezencie tego lata. Rosną w donicach. Gdzie mam je przechować i jak zabezpieczyć? Chciałam doniczki zadołować w ogrodzie i owinąć całość włókniną. Czy tak może być? Czy raczej zabrać je do domu? ;:173 ;:173
Pozdrawiam. Iga
Kalinna
200p
200p

Post »

Dzęki Iga... :wit Mam nie wiele doświadczenia hodowania róż w strefe 6, w Krakówe, tylko 4 lata, jeszcze eksperymentuję. Ale moja drzewkowa Leonardo da Vinci pierwszy raz zimowala w zadołowaną donicę i owinąłam je całość włókniną. Nie bardzo mi spodobal się taki sposob, jedną śzczepenie zmarzlo. U niektórych ludzi wszystko OK. Teraz zginam moje drzewkowę.

Gdzie twoi różę teraz - na ulice?
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p

Post »

Moje róże na razie stoją na zadaszonym tarasie. Ale dzisiaj właśnie chcę się nimi zająć. Już chciałam je wziąć do domu, ale mam w domu za ciepło.
To co? zadołować w ogrodzie w osłoniętym miejscu i owinąć włókniną? Mam jeszcze tunel foliowy, ale folia dość cienka, taka dwusezonowa. Może zadołować w tym tunelu i owinąć. Mogę je zadołować ukosem, żeby je bardziej położyć.
Pozdrawiam. Iga
Kalinna
200p
200p

Post »

Moim zdaniem zadolowalam jak mówisz "w ogrodzie w osłoniętym miejscu i owinąć włókniną". Byłoby to możliwe zgiąć je i zrobić daszek, ale jezeli już masz minus, to za póżno. Trzeba zaczynać wcześniej. Najważniejsze zabezpieczyć miejsce szczepienia- wlożyć mężdy pędami agrowlokninę jak mozna blizej. Potem zawęzać pędy i owijać agrowlokniną jak jajko... :) Ja bym zrobilam drugą warstwą - membraną dachową. Folia nie przepuszcza powietrze, agrowloknina przepuszcza wilgoć...membrana dachowa - "oddycha" ale nie przepuszcza ani deszczu ani śniegu. Powodzenia!
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Kalinna sporo pracy wymaga ten sposób zabezpieczenia róż. ;:108
Właśnie miałam dopytać czy zabezpieczysz róże w tunelach jeszcze dołem, ale doczytałam, że czekasz na
pierwsze mrozy. Czy agrowłóknina się sprawdzi skoro przepuszcza powietrze i wilgoć? ;:173
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p

Post »

Dziękuję Kalinnko za rady. Skorzystam z nich na pewno, tym bardziej, że moje róże nie były wystawione na minus. :tan
Pozdrawiam. Iga
Kalinna
200p
200p

Post »

majka411 pisze::wit Cześć Kalinna sporo pracy wymaga ten sposób zabezpieczenia róż. ;:108
Właśnie miałam dopytać czy zabezpieczysz róże w tunelach jeszcze dołem, ale doczytałam, że czekasz na
pierwsze mrozy. Czy agrowłóknina się sprawdzi skoro przepuszcza powietrze i wilgoć? ;:173
Cześć Majka :wit Agrowłóknina się sprawdzi jak najbardziej. Polożę je powierzch membrany i wlóknina zakryje tylko część boków ... dól (dziś szukałam w Castoramie zimową włókninę na szyrokość 3,2 m. ale niestety nie mają taką, tylko 1,6 m. :( Na początku chciałam uszyć membranę ... dodać paski z niej, ale postanowiłam nie tracić czasu na to, lepej kupić dużą włókninę i okryć calość.
Kalinna
200p
200p

Post »

Iga51 pisze:Dziękuję Kalinnko za rady. Skorzystam z nich na pewno, tym bardziej, że moje róże nie były wystawione na minus. :tan
Iga chcę wyjaśnić - jaka jest u ciebie pogoda? Czy dobrze ciebie zrozumialam ze różę caly czas stały na zewnąc?

-- 4 gru 2013, o 22:03 --
Kalinna pisze:
Iga51 pisze:Dziękuję Kalinnko za rady. Skorzystam z nich na pewno, tym bardziej, że moje róże nie były wystawione na minus. :tan
Iga chcę wyjaśnić - jaka jest u ciebie pogoda? Czy dobrze ciebie zrozumialam ze różę caly czas stały na zewnąc?
Przepraszam ... :D - zewnątrz ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kalinna
w tych sklepach internetowych kupisz zimową agrowłókninę, jest też wybór rozmiarów.

http://www.24garden.pl/category/71,agro ... ury-zimowe
http://sklep.agrosimex.pl/category/sprz ... rowlokniny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”