Hippeastrum cz.3
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
A mnie denerwuje moje Papilio. Wydaje cebule, zamiast zakwitnąć. Jak ja bym wreszcie chciała zobaczyć jego kwiaty!
Pozdrawiam - BabajAGA
BabajAGA od przybytku głowa nie boli Zawsze możesz się podzielić Ja mam jeszcze takie pytanie... Ile powinna mieć młoda cebula w obwodzie, żeby można było ją "uśpić"?
Ale o ile mi się nie zdaje to schładza się cebule po to aby można je przyspieszać w dowolnym okresie, tylko po takim traktowaniu temperatura przyspieszania przerażabozunia pisze:U mnie wszystkie cebule pozasypiały;) Mam wielką ochotę przetrzymać kilka w lodówce, żeby porządnie je schłodzić i szybciej wybudzić...
Jacku, chcę schłodzić w lodówce i skrócić czas leżakowania. Normalnie trzymam cebule w trochę wyższej temperaturze i czekam aż zaczną coś zielonego wypuszczać, nie liczę czasu i nie wybudzam ich na siłę. Czy źle myślę z tą lodówką?
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powinniście przeczytać dwie poprzednie części tego tematu.
Wszystko jest w nich opisane aż do znudzenia.
Lodówka nie służy do skracania czasu leżakowania a jedynie jest alternatywą dla osób, które w inny sposób nie mogą zapewnić niskiej temperatury przez okres trzech miesięcy zimowania.
Inną rzeczą natomiast jest sterowanie kwitnieniem tej rośliny bo można to robić.
Zachęcam do lektury.
Wszystko jest w nich opisane aż do znudzenia.
Lodówka nie służy do skracania czasu leżakowania a jedynie jest alternatywą dla osób, które w inny sposób nie mogą zapewnić niskiej temperatury przez okres trzech miesięcy zimowania.
Inną rzeczą natomiast jest sterowanie kwitnieniem tej rośliny bo można to robić.
Zachęcam do lektury.
Michał
No i wszystko jasne
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
Powiedzcie mi co mam zrobić z cebulą, która w ogóle nie wypuściła łodygi, a posadziłam ją 17 października. Czekać cierpliwie czy zacząć ją zasuszać?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do końca sierpnia, wtedy zasuszyć, dać odpocząć ze 2-3 miesiące i ponownie posadzić.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko możliwe, bo czasem najpierw wyrastają liście, a dopiero potem pojawia się pęd kwiatowy. U mnie często kwitną drugi raz przed samym okresem spoczynku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
Może jeszcze się tak zdarzyć, że przed sierpniem liście same zaczną żółknąć i wtedy trzeba zaprzestać podlewania i zacząć proces zasuszania.
Pędu kwiatowego może w ogóle nie wypuścić - zależy jak cebula była zimowana w poprzednim sezonie.
Pędu kwiatowego może w ogóle nie wypuścić - zależy jak cebula była zimowana w poprzednim sezonie.
Michał
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja uznałam,że moje White Nymph idzie spać, bo mu listki zżółkły. Wyniosłam go do ciemnicy, dzisiaj zajrzałam,żeby pousuwać te liściory, a tam- pączek! Tym samym do kwitnienia zbierają się trzy hipki. Szkoda,że nie cholerne Papilio...
Pozdrawiam - BabajAGA