Jeżeli chodzi o temperaturę, to też nie ma problemu - żarówka na tyle rozgrzewa powietrze w środku, że roślinki maja tam jak w gniazdeczku

Jak dotrę do zdjęcia z tamtego czasu, to tu wrzucę.
- jak na takie małe gabaryty "doświetlarki" i niewielką ilość roślinek, to świetlówka o zbyt dużej mocy. Świetlówka o takiej mocy nie może być umieszczona tak nisko nad sadzonkami, bo może je " "ugotować". Proponuję zmianę świetlówki na o mniejszej mocy i umieszczenie jej nie niżej niż około 20 cm nad roślinami. Przy tak małej ilości roślin - stojących na małej powierzchni, wystarczy świetlówka o mocy około 15 W. Żeby odprowadzać część - nadmiar ciepła, również trzeba wyciąć w górnej części "doświetlarki" otwory.Odległość roślinek od końca świetlówki to ok. 12-13 cm. Czy to nie za mało przy świetlówce o mocy 32W (odpowiednik 144 W normalnej żarówki). Nie poparzy mi ich?
- moja opinia i podpowiedzi oparte są na moich osobistych doświadczeniach z doświetlaniem tak małych siewek i sadzonek. Ty musisz po przeczytaniu wszystkich interesujących Ciebie opinii wyciągnąć "średnią arytmetyczną" - taką, która jest w/g Ciebie najodpowiedniejsza dla Twoich roślin. My podpowiadamy na podstawie naszych doświadczeń w naszych warunkach - każdy z nas ma inne różniące się między sobą spostrzeżenia - doświadczenia. Wszyscy uprawiamy te same rośliny, ale w bardzo różnych warunkach, np moje rośliny nigdy nie będą tak rosły jak Jerzego, ponieważ ja nie jestem w stanie zapewnić im takich warunków do wzrostu jak Jerzy.U mnie po wycięciu wywietrzników, temperatura wewnątrz wynosi 29 st.C. Wydaje mi się, że nie jest to aż tak dużo. Choć wpływ może tu mieć odległość od świetlówki, a nie sama temperatura.
- bardzo podoba mi się tak formująca się dolna część kaudexu wraz z korzeniami. Jerzy, tylko jednej sadzonce tak formujesz dolną część kaudexu ? Bardzo ciekawie uformowane korzenie będą, gdy roślina będzie w "starszym wieku".Korzenie są dwa razy grubsze od pędów górnych.
I tak też zrobię. Póki co cały czas kontroluje temperaturę i myślę, że póki co odległość świetlówki od roślin jest odpowiednia, zapewnia właściwą ilość światła, jak też minimalną odległość aby nie spalić roślinek. W miarę wzrostu adeniaczków będę regulował ustawienie świetlówki.Jerzyk pisze:Powinna wisieć w odległości 10 - 20 cm od czubków roślin, choć zalecane jest mniej, jak niżej. Sam musisz wyczuć i powiesić lampę tak, aby nie paliła roślin.
Ewa, nalot na kaudexach Twoich adeniaczków wygląda podobnie jak u moich?ewa84 pisze:Witam,
Moje adenium ma taki żółto-rdzawy nalot na kaudexie. Wydaje mi się,że to od wody ale proszę o radę. Nie mogę niestety wstawić zdjęcia....