Hippeastrum cz.3
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
Ja mam też taką cebulę.
Miałem ją zimować, patrzę idzie pączek więc do ziemi ale jak zadoniczkowałem to wzrost pędu się zatrzymał.
Mam chociaż nadzieję, że teraz odbudowuje system korzeniowy a na kwiat przyjdzie zaczekać.
Miałem ją zimować, patrzę idzie pączek więc do ziemi ale jak zadoniczkowałem to wzrost pędu się zatrzymał.
Mam chociaż nadzieję, że teraz odbudowuje system korzeniowy a na kwiat przyjdzie zaczekać.
Michał
Z tego co czytam to ja mam najprościej wcale nie wyciągam z doniczek ani nie przesadzam, rosną sobie już 3 lata w jednej ziemi Podlewanie tylko z nawozem częściejsze, a ogólnie idzie woda z oczka wodnego do podlewania doniczkowców
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
Mam nadzieję, ze mnie też trafiły się takie cebule_fox_ pisze:Z tego co czytam to ja mam najprościej wcale nie wyciągam z doniczek ani nie przesadzam, rosną sobie już 3 lata w jednej ziemi Podlewanie tylko z nawozem częściejsze, a ogólnie idzie woda z oczka wodnego do podlewania doniczkowców
Nie mam pojęcia jak, ponieważ mam ją od październikaJAWiktor pisze:Może jeszcze się tak zdarzyć, że przed sierpniem liście same zaczną żółknąć i wtedy trzeba zaprzestać podlewania i zacząć proces zasuszania.
Pędu kwiatowego może w ogóle nie wypuścić - zależy jak cebula była zimowana w poprzednim sezonie.
A wczoraj zakwitły mi kolejne dwa - w miejsce dwóch "zmarłych"
- falkenburg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas sezon 2013/2014 otwiera:
- zielonkawa 'Luna'
- i czerwonawy 'NN z Lidla'
- zielonkawa 'Luna'
- i czerwonawy 'NN z Lidla'
Małgorzata i Krzysztof
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
To nie jest taka sama jak u mnie na zdjęciu wyżej? Ja mam wszystkie prawie NN i nie wiem jakie mamfalkenburg pisze:U nas sezon 2013/2014 otwiera:
- zielonkawa 'Luna'
Piękniutkie Zwłaszcza Luna Falkenburga, bo ja lubię taki kolor. Przy okazji ponawiam moje pytanie odnośnie młodych cebul. Ile powinna mieć młoda cebula w obwodzie, żeby można było ją "uśpić"? Czy 12-centymetrowej można dać odpocząć?
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
Możesz ją usypiać i traktować jak "dorosłą".
Można usypiać już takie, których średnica przekracza 2 cm a Twoja(przy takim obwodzie) ma chyba około 4 cm.
Można usypiać już takie, których średnica przekracza 2 cm a Twoja(przy takim obwodzie) ma chyba około 4 cm.
Michał
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za pomoc Nie mogłam na ten temat nic znaleźć...JAWiktor pisze:Możesz ją usypiać i traktować jak "dorosłą".
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Oczopląsu można dostać. Zazdroszczę wam.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI