Mięsko bez pieczenia
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Tu są jeszcze inne filmiki może się przydadzą http://www.youtube.com/results?search_q ... pSa2AsjRHg
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
liska pisze:a ja poprosze o przepis na golonke z nadobka czyli z szynkowara
krzysztofkhn pisze:Witajcie !
Przygotowanie golonki jest proste.
Mięsa należy kupić tyle, aby zmieściło się do rury / nadobki/ i zostało jeszcze trochę miejsca. Zastąpić ją można słoikiem, lub innym naczyniem, które nie zwęża się na górze.
Wcześniej mięsko umyć, osuszyć, wyjąć kość, nasolić, dodać ulubione przyprawy. Najlepiej trochę włoszczyzny i jedną cebulę, odrobinę pieprzu. Niech tak przygotowane poleży 3 - 5 dni w lodówce.
Włożyć do nadobki, w ten sposób aby skóra przylegała do ścianek nadobki.
Założyć sprężynę dociskową. W innym naczyniu docisnąć spodeczkiem, obciążyć słoiczkiem z wodą. Do nadobki wlać pól szklanki wody. Jeśli mięso wypije całą wodę to uzupełnić.
Gotować w wysokim garnku, na najmniejszym ogniu półtorej, dwie godziny.
Wyjąć nadobkę schłodzić. Na drugi dzień, na sekundę nadobkę włożyć do wrzątku, aby się odkleiła zawartość. Będzie sporo pysznej galarety.
Smacznego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1602
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Mięsko bez pieczenia
Kasiu, korzystam z tego przepisu, mięso zawsze pyszne i kruche, w dodatku nie pieczone, nie smażone, na obiad, na kolację, zawsze dobre. Pozdrawiam Cię gorąco.
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam serdecznie.
Ja robię boczek, czy inne mięsko w rękawach do produkcji salcesonu,są mocne i możne je kupić w większości sklepów ogrodniczych
Ja robię boczek, czy inne mięsko w rękawach do produkcji salcesonu,są mocne i możne je kupić w większości sklepów ogrodniczych
Pozdrawiam ED.
Re: Mięsko bez pieczenia
Z racji zbliżających się Świąt i tego ,że gotuje mi się zalewa do ,,mięska bez pieczenia,,podnoszę temat.
Przepis sprawdzony kilkanaście razy przeze mnie i inne forumowiczki i wart przypomnienia.
Tym razem czeka na gotowanie 5 kg.szynki i 5 kg schabu.Oczywiście mięsko będzie potem pokrojone w większe kawałki i zamrożone.Wyciągnę tyle ile będzie trzeba w każdej chwili,a i studentka na pewno coś wywiezie.Tyle mięsa jednorazowo jeszcze nie robiłam.Mam nadzieję ,że ilość soli dobrze dostosuję do ilości mięcha. FIGO jeszcze raz bardzo dziękuję i czekam na kolejne przepisy....
Przepis sprawdzony kilkanaście razy przeze mnie i inne forumowiczki i wart przypomnienia.
Tym razem czeka na gotowanie 5 kg.szynki i 5 kg schabu.Oczywiście mięsko będzie potem pokrojone w większe kawałki i zamrożone.Wyciągnę tyle ile będzie trzeba w każdej chwili,a i studentka na pewno coś wywiezie.Tyle mięsa jednorazowo jeszcze nie robiłam.Mam nadzieję ,że ilość soli dobrze dostosuję do ilości mięcha. FIGO jeszcze raz bardzo dziękuję i czekam na kolejne przepisy....
- gracha
- 1000p
- Posty: 4328
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Mięsko bez pieczenia
Szukałam przepisu na gotowaną szyneczkę i tutaj znalazłam ,jak to dobrze że istnieją takie wątki ,pokłon dla Figi - Kasi;:32
Re: Mięsko bez pieczenia
moje mięska już ugotowane.Właśnie wyłączyłam je drugi raz.Odpoczywa w zalewie,a potem do zamrażarki.Z racji ponad 10 kg,ilości mięsa;zalewa ma niesamowity smak i aromat.Chyba część podleję i zrobię na niej grochówkę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mięsko bez pieczenia
Witajcie.Jestem tu pierwszy raz .Wiec zaznaczam wątek,agy mi nie zginąl i mykam go przeglądać
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mięsko bez pieczenia
Przejrzałam,przepis spisany i pewnie zrobie bo już ślinka mi cieknie.
Może któraś z Was robiła kurczaka faszerowanego,w ten sposób?Ja nigdy nie robiłam,ale kucharka na chrzcinach mojego syna robiła kurczaka,był nadziany mięsem,chyba mielonym.Wiem,że był zawijany w folię,gazę i gotowany.Ale ja nigdy nie robiłam kurczaka w ten sposób.Nawet nie wiem jak sie te kości z miesa wyjmuje.
Może któraś z Was robiła kurczaka faszerowanego,w ten sposób?Ja nigdy nie robiłam,ale kucharka na chrzcinach mojego syna robiła kurczaka,był nadziany mięsem,chyba mielonym.Wiem,że był zawijany w folię,gazę i gotowany.Ale ja nigdy nie robiłam kurczaka w ten sposób.Nawet nie wiem jak sie te kości z miesa wyjmuje.
Re: Mięsko bez pieczenia
kurczaka nadziewanego piekłam.Nadziałam go farszem z ryżu i pieczarek.Był pyszny
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Mięsko bez pieczenia
Aldonka, a wcześniej gotowałaś ryż tak na miękko czy lekko twardo?
Pieczarki przesmażone?
Pytam bo ja niemota kuchenna jestem i mnie trzeba wszystko tak "kawa na ławe".
Pieczarki przesmażone?
Pytam bo ja niemota kuchenna jestem i mnie trzeba wszystko tak "kawa na ławe".
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13422
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Mięsko bez pieczenia
Moja Babcia nadziewała drób mięsem mielonym z majerankiem.
Farsz był najlepszy.
Farsz był najlepszy.
Re: Mięsko bez pieczenia
Ryz uszykowalam aldente pieczarki i cebulka usmazona na patelni i doprawione do smaku pieprzem, czosnkiem.mieszam z ryzem i nadziewam kurczaka i pieke 180stopni ok.50minut podlewam wywarem z pieczonego kurczaka.podaje do niego salate z vinegretem.przepraszam za pismo, sprawdzam tableta