Na nornice siatka plastikowa raczej nie pomoże. Skuteczna będzie jedynie siatka metalowa na nornice, z małym oczkiem, wiadomo wychodzi ok. 2 razy drożej od plastikowej.pocillator pisze:A z nornicami też sobie taka siatka da radę? Bo mam z nimi potworny problem w tunelu i właśnie myślę nad tym żeby póki ziemia jeszcze nie zamarzła położyć tam taką siatkę..
Siatki pod trawnik,na krety jak stosować?
Re: Siatki na krety jak stosować?
-
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czytałem ostatnio w książce "Rady dziadka ogrodnika" że nornice nie cierpią zapachu ludzkich włosów i żeby je wystraszyć można ścięte włosy wpychać do ich nor... włosy już mam i jak tylko zobaczę jakiś namacalny ślad bytności tych gryzoni w tunelu to nie zawaham się ich użyć
Wierzycie, że takie praktyki działają ??
Czy planujesz te włosy obciąć przed włożeniem do dziury?
-
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 22:07
w takich "podaniach" może być ziarnko prawdy co mi szkodzi spróbować skoro akurat się obciąłem
No pewnie próbuj może akurat zadziała. U mnie też w domu przesądy panują, słyszę od babci: "nie kładź czapki na stole bo kret będzie rył"pocillator pisze:w takich "podaniach" może być ziarnko prawdy co mi szkodzi spróbować skoro akurat się obciąłem
O włosach to nie słyszałam, ale za to, że krety (nie wiem jak z nornicami) odstrasza zapach, którego nie lubią, a to liście czarnego bzu lub pomidora. Można też w kretowisko wepchnąć kilka petów z popielniczki.
ja myślę, że kretom po prostu przeszkadza nadmierna ingerencja w nory. cokolwiek nie będzie się tam wkładać, to im to przeszkadza.
Z drugiej strony, jeśli gleba obfituje w pokarm (dżdżownice, pędraki itp), to nie tak łatwo go przepędzić. A jeśli po pół roku batalii wreszcie sobie pójdzie, to dobra byłaby refleksja - czy to nasza zasługa, czy po prostu mu pokarmu brakuje
Na starym trawniku, nornice mi nie przeszkadzają. Ale gdy założyłem nowy, każdy ich ruch to nowy widoczny korytarz. Poskutkowało, 2x dzienne wałowanie ich korytarzy w ciągu 10 dni. Z kretem nie jest już tak łatwo. Ja walczyłem metodami naturalnymi ponad 2 lata. W końcu zrobiłem trawnik od nowa i.... kreta nie ma, ale są nornice znowu....
Z drugiej strony, jeśli gleba obfituje w pokarm (dżdżownice, pędraki itp), to nie tak łatwo go przepędzić. A jeśli po pół roku batalii wreszcie sobie pójdzie, to dobra byłaby refleksja - czy to nasza zasługa, czy po prostu mu pokarmu brakuje
Na starym trawniku, nornice mi nie przeszkadzają. Ale gdy założyłem nowy, każdy ich ruch to nowy widoczny korytarz. Poskutkowało, 2x dzienne wałowanie ich korytarzy w ciągu 10 dni. Z kretem nie jest już tak łatwo. Ja walczyłem metodami naturalnymi ponad 2 lata. W końcu zrobiłem trawnik od nowa i.... kreta nie ma, ale są nornice znowu....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Re: Krety, nornice i inne ogrodowe zwierzątka
Mój syn od 8 lat walczył w swoim ogrodzie z kretami -różnymi metodami. Bezskutecznie! Po zimie jego trawnik (oczko w głowie) wyglądał jak po bombardowaniu. Za płotem są wielkie nieużytki. W zeszłym roku, kiedy stopniał śnieg naliczyłam 56 kopców na ok. 400m kw. Gdzieś wyczytałam o skuteczności gnojówki z liści czarnego bzu i mimo oporów syna nacięliśmy (chyba w sierpniu) młodych gałązek z masą liści, poszatkowaliśmy do dużego kociołka, zalaliśmy wodą i po 2 tygodniach zaleciłam podlewanie - co tydzień. Ponieważ strasznie to śmierdziało, syn miał opory, ale posłuchał mamusi i podlewał. Wczoraj byłam , śnieg stopniał, oglądam ogród i .....żadnego najmniejszego nawet kopczyka. Wszyscy w szoku, jak to podziałało. Polecam.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Re: Krety, nornice i inne ogrodowe zwierzątka
koniec z kretami oznacza poczatek kłopotów z pędrakami i wszelkim innym robactwem
Potwierdzam, nornice z plastikową dają sobie rade bezproblemowostephen73 pisze:Na nornice siatka plastikowa raczej nie pomoże. Skuteczna będzie jedynie siatka metalowa na nornice, z małym oczkiem, wiadomo wychodzi ok. 2 razy drożej od plastikowej.pocillator pisze:A z nornicami też sobie taka siatka da radę? Bo mam z nimi potworny problem w tunelu i właśnie myślę nad tym żeby póki ziemia jeszcze nie zamarzła położyć tam taką siatkę..
ja walczyłem z kretami 2 sezony i pomógł mi taki odstraszacz kretów za ok 20zl wbijasz w ziemie i już. jak 2 lata temu użyłem tak do tej pory nie mam z nimi problemu
Pewnie teraz tylko są siedzi mają utrapienie z kretami. Ale rzeczywiście coś w tym jest jest bo pozwalają skutecznie pozbyć się problemu. Ja zastosowałem tego typu-ultradżwiękowy odstraszacz na krety- na trawniku (a mam prawie 500mkw) od tego czasu ani widu żadnych kopców. Dopiero kilkaset metrów dalej na łące u rolnika widać że tam ryją w najlepsze .
zmod./pomid.
zmod./pomid.
Poznam Regulamin Forum.