Permakultura cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Permakultura

Post »

Annodomini,
Właśnie dlatego czytam forum żeby nie brać udziału w szkoleniach :wink:
Nawet mi to do głowy nie przyszło ;:136
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Więc gratuluję. Myślę jednak, że jest wiele osób, które zapłaciły za kurs własnoręcznego wykonania turbiny wiatrowej :shock: Przepraszam za odejście od tematu głównego, ale czasem ręce opadają...
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
terecha
100p
100p
Od: 11 wrz 2012, o 13:36

Post »

annodomini pisze:... Zastanawiam się jednak czemu ma służyć ten cały ruch społeczny. Większość osób wypowiadających się na FO dostrzega wątek ekologicznej uprawy będącej w zgodzie z naturą - i to jest fajne. Ja czytając początek wątku "pochyliłem się" nad czymś całkiem innym. Zamieszczone linki przenoszą nas na strony internetowe, promujące szczytne cele i idee. Ale, ja widzę tam głównie numery kont fundacji na które należy przelewać pieniądze, za udział w warsztatach, szkoleniach i kursach. Średnio 200,- 300,- zł. za dzień, plus stawki za wyżywienie. Najpierw zaszczepienie górnolotnego i modnego modelu życia, później przyziemny biznes... Mój dziadek, miał działkę, na której były wszystkie warzywa, chemii nie używał bo nie było, używał obornika i kompostu. A przede wszystkim, nie brał udziału w warsztatach za 300,- zł dziennie, gdzie ktoś mówił mu jak robić coś, o czym on wiedział od swojego ojca.
Adamie - celne spostrzeżenie!
Widzę to tak: promowaniem "permakultury" w formie warsztatów i szkoleń zajmują się często ci, którzy spotkali się z tym za granicą i dostrzegli w tym jakiś swój pomysł na życie (i biznes) po powrocie do kraju. Jest to oferta, z której można skorzystać, ale nikt nas nie przymusza do udziału w tych warsztatach:wink:
Książkę "Ogród biodynamiczny przy domu" Doroty Metery kupiłam w 1989 roku (nakład prawie 50 tys. egz). Jest w niej mi.in o sąsiedztwie roślin, preperatach biodynamicznych, ściółkowaniu, podwyższonej grządce, o Mari Thun i dniach liściowych czy korzeniowych, czyli wszystko co teraz modnie określa się permakulturą. Jeśli tylko połowa nabywców książki uprawia ogród wg porad w niej zawartych to powinniśmy mieć już od 1990 roku bardzo dużo "permakulturowych" ogrodów. Ale tak nie jest :(
Moim zdaniem dlatego, że każde następne pokolenie chce wszystko po swojemu robić, a nie "po zacofanemu". A gdy dochodzi do wniosku, że to co robił - jak pisze powyżej Adam - "jego dziadek, i ojciec dziadka" było dobre i dawało efekty, często nie ma kogo już spytać :cry: Dlatego więc pytamy na Forum. Bo teoria teorią, a w praktyce różnie nam wychodzi...
sharing_ garden
50p
50p
Od: 30 sty 2013, o 00:26

Post »

Dla mnie permakultura to sposób projektowania przestrzeni i wdrażania systemowych rozwiązań. A jej popularnosć zapewnie nie zależy od szkolen, ale materiałów które można znaleźć w internecie, a którymi ludzie się dzielą. Permakultura to też dążenie do samowystarczalnosci, ale wykorzystując nowoczesne technologie i zrozumienie dla natury.
Dlatego cieszę się że ten wątek tu jest, bo mimo wielu cennych informacji na forum, to moze dojdziemy tu do spójnych i systemowych rozwiązań w zakresie projektowania przestrzeni i zastosowań.

I nie wiem jeszcze jakiej to jakości, ale za darmo specjalnie dla annodomini: http://www.permaculturedesigntraining.com/
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dla mnie nie liczą się nazwy, szkolenia, tylko to że coraz więcej ludzi powraca przez to do naturalnej uprawy, do ochrony ziemi a nie jej wykorzystywania i niszczenia.

Ja sporo dzięki internetowi się dowiedziałam, oprócz tego spotkałam się z chłopakiem który się tym zajmuje zawodowo i też mi to sporo dało.

Wcześniej już podsumowałam swój pierwszy rok uprawy, na pewno za mało ściółkowałam, pozwoliłam by chwasty mi za bardzo wyrosły. Ale wiadomo też że chwasty są potrzebne, szczególnie gdy gleba jest wyjałowiona, tak jak u mnie (wcześniej rolnik siał tam zboże, nie szczędząc orania i chemii), przywracają równowagę :-)
Przed jesienią sporo liści wysypałam w ogrodzie żeby na wiosnę nie zarósł chwastami. Zobaczymy co z tego będzie :)
W tym roku planuje też inaczej siać i sadzić, nie będę robiła grządek i ścieżek pomiędzy nimi, mam zamiar siać tak jak Kasia Bellingham z bloga The Garden http://katarzynabellingham.blogspot.com ... jnego.html
(pod słowem SMAK są zdjęcia warzywnika, jaki bym chciała mieć :-) )
Kasia napisała mi że nie mają problemu z chodzeniem pomiędzy nimi, nie depczą ziemi, tylko chodzą po desce, kładzionej pomiędzy warzywami, oczywiście gdzieś tam jest szerzej żeby łatwiej było przejść. Ale takie sianie, sadzenie zapobiega też nadmiernemu rośnięciu chwastów ;-)
W przyszłym roku tak spróbuję, może nie cały ogród, ale chociaż część i zobaczę jak to się sprawdzi.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

"I nie wiem jeszcze jakiej to jakości, ale za darmo specjalnie dla annodomini: http://www.permaculturedesigntraining.com/

sharing_ garden, bardzo dziękuję o wykazanie troski o stan mojego portfela. Dzięki tej darmowej i anglojęzycznej stronie dowiedziałem się, że Geoff Lawton wypowiedział takie oto słowa: "You can solve the world's problems in a garden".
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
terecha
100p
100p

Post »

[quote="edysqa"]
(...)W tym roku planuje też inaczej siać i sadzić, nie będę robiła grządek i ścieżek pomiędzy nimi, mam zamiar siać tak jak Kasia Bellingham z bloga The Garden http://katarzynabellingham.blogspot.com ... jnego.html
(pod słowem SMAK są zdjęcia warzywnika, jaki bym chciała mieć :-) ) (...)
Już dodałam do ulubionych :D A Tobie serdecznie dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ten warzywnik, a płotek z furteczką ...marzenie.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Też mi się ogród Kasi podoba :-) Jest młody z tego co się orientuję to dopiero rok lub dwa lata mieszkają w tym miejscu. Ale myślę że mają "ułatwione zadanie" bo projektują i zakładają ogrody, z tego żyją :-) Wiedzą z czym co się je :-)
Taki blog może być dla nas ogromną inspiracją :-)
terecha
100p
100p

Post »

Wczoraj spędziłam trochę czasu czytając tego bloga od pierwszego wpisu. Dzisiaj, w wolnej chwili - dalsza uczta inspirująca na wiosnę :D
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Wciągający jest ten blog......a płotek bardzo fajny
Bożena
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Też mnie wciągnął bez reszty. Pozwolę sobie przytoczyć tu to, co najbardziej trafiło do mojego serca i utkwiło w pamięci:

W zdrowej glebie, zdrowy duch."

"Punkt pierwszy na liście przykazań każdego ogrodnika: dokarmiaj glebę, a nie roślinę.

Jeśli nie jest ona bogatą w humus, to możesz to łatwo zmienić dodając każdego roku przekompostowanego obornika, kompostu ogrodowego lub ziemi liściowej. Prowadząc w ten sposób ogród ozdobny czy też użytkowy zawsze będziemy mogli cieszyć się pięknymi kwiatami i obfitymi plonami. W glebie jest życie, mikroorganizmy pracują ciężko przez cały aby zapewnić roślinom jak najlepsze warunki wodne i pokarmowe.

Dorzucając każdego roku do gleby garść nawozu mineralnego nie zaprosisz do ogrodu ani najmniejszej dżdżowniczki  ;-( "
terecha
100p
100p

Post »

:D Ogromnie się cieszę, że coś drgnęło w tym wątku FO, bo od 16 września do 29 października nie było tu żadnego wpisu, a potem dopiero 22 listopada. Ciągle sprawdzałam go, "na zaczepkę" coś wpisałam, ale dalej nic się nie działo.
Dopiero Edysqa zmotywowała nas linkiem do bloga Kasi Ballingham, w którym mamy kopalnię wiedzy ogrodniczej, fascynujące zdjęcia ogrodu i "Na Ogrodowej", który mam zamiar w wolnej chwili podczytywać.
Taki ogród tak inspiruje, że trudno będzie doczekać wiosny :wit
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”