Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Dostałeś od razu konkretne ilości nawozów, ale skoro nie masz do mnie zaufania , to bardzo mi przykro. Takie przygody skutecznie zniechęcają do pomocy komukolwiek.
Złe wnioski wyciągaszforumowicz pisze:Dostałeś od razu konkretne ilości nawozów, ale skoro nie masz do mnie zaufania , to bardzo mi przykro. Takie przygody skutecznie zniechęcają do pomocy komukolwiek.
To po prostu ostrożność... dużo nie trzeba żeby zamiast 1g napisać np. 1kg
Mam wątpliwości,czy Ty uprawiasz warzywa, czy pracę doktorska piszesz, choć jedno drugiego nie wyklucza
. Żadna stacja chemiczno-rolnicza podając zalecenia nawozowe nie podaje obliczeń. I też może pomylić gramy z kilogramami.

Też się właśnie zastanawiam czy ten "mój" fosfor 342 mg/l nie miał być czasem 34,2 mg ;p
Ps
Jakiś czas temu na inżynierskiej zakończyłem i wyższych ambicji w tym zakresie nie mam ;)
Ps
Jakiś czas temu na inżynierskiej zakończyłem i wyższych ambicji w tym zakresie nie mam ;)
Jak na piaszczystą glebę to faktycznie zawartość fosforu jest wysoka i pH też/ jeśli nie stosowano wapna/jak również zawartość magnezu. Wysoką zawartość fosforu maja z natury gleby organiczne np. torfy niskie. A czy nie jest to przypadkiem mada ?. Jaki jest kolor gleby ?.
Chyba....że źle pobrano próbki.
Chyba....że źle pobrano próbki.
Ze 3-4 lata temu dolomit był sypany.
A kolor...hmm...jak jest wilgotna to ciemno-szara do czarnej
A po paru dniach słońca można wziąć w rękę i przesypywać i też raczej szara tylko jaśniejsza
Ps
Ale z kolorów to ja najlepszy nie jestem ;)
A próbki pobrałem z kilku miejsc i wymieszałem nie powinno być z tym najgorzej
A kolor...hmm...jak jest wilgotna to ciemno-szara do czarnej
A po paru dniach słońca można wziąć w rękę i przesypywać i też raczej szara tylko jaśniejsza
Ps
Ale z kolorów to ja najlepszy nie jestem ;)
A próbki pobrałem z kilku miejsc i wymieszałem nie powinno być z tym najgorzej
"Chyba....że źle pobrano próbki."
Pewnie tutaj jest problem.
Kiedyś kolega chwalił mi się że ma wyniki analizy gleby,były zbliżone do tych.
Podpytałem go w jaki sposób pobierał próbki, ręką z kilku miejsc do wiadra i potem wymieszał.
Dopiero jak pobrał prawidłowo laską z całej miąższości to zupełnie inne wyniki wyszły.
Pewnie tutaj jest problem.
Kiedyś kolega chwalił mi się że ma wyniki analizy gleby,były zbliżone do tych.
Podpytałem go w jaki sposób pobierał próbki, ręką z kilku miejsc do wiadra i potem wymieszał.
Dopiero jak pobrał prawidłowo laską z całej miąższości to zupełnie inne wyniki wyszły.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Z opisu wynika, że gleba jest zmurszała. Ciemna barwa spowodowana jest dużą zawartością węgla organicznego. Wyniki są prawdopodobne w stosunku do analizowanej próbki i nie wykluczają złego pobrania próbek. Wygląda tak, jak gdyby próbkę pobrano z kompostu.
Jeśli dolomit zastosowano na glebę o odczynie obojętnym, to on w glebie nawet po takim czasie może się znajdować w stanie dziewiczym. Stąd wysoka zawartość magnezu.luk78 pisze:Ze 3-4 lata temu dolomit był sypany.
O! Znalazłam wątek na długie jesienne wieczory. Zaznaczam żeby nie zgubić. 

Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Jeśli tylko chodzi o wzbogacenie gleby to podłoże trzeba wymieszać z macierzystą glebą. Jeśli chcesz podnieść poziom gruntu a gleba nie jest wilgotna to napytasz sobie dodatkowych problemów.
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy jeszcze teraz mogę zasiać nawóz zielony?
Pozdrawiam. Ania
Co prawda Szczecin ma trochę inny klimat niż reszta kraju, ale nie aż tak.
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No dobrze. O.K.
To w jakim miesiącu mogę to zrobić? Mam teraz na grządkach ziemię, która była ok. 1 m niżej. Tak się stało po pewnych pracach i się nie odstanie. Zadaję sobie sprawę, że w przyszłym sezonie cudów tam nie wyhoduję, ale marną liściową sałatkę tak. Co mogd siewem? Nie chcę sztucznych nawozów.
To w jakim miesiącu mogę to zrobić? Mam teraz na grządkach ziemię, która była ok. 1 m niżej. Tak się stało po pewnych pracach i się nie odstanie. Zadaję sobie sprawę, że w przyszłym sezonie cudów tam nie wyhoduję, ale marną liściową sałatkę tak. Co mogd siewem? Nie chcę sztucznych nawozów.
Pozdrawiam. Ania
Została na wierzch wyciągnięta tzw" martwica ". Wymaga to rekultywacji. Jeżeli nawozów mineralnych nie chcesz a naturalnych nie masz to same nawozy zielone niewiele dadzą . Nie da się z gleby bez jej szkody wyciągać więcej niż się do niej dostarcza.
Albo jednorazowo nadłożysz na istniejącą glebę warstwę innej urodzajnej gleby/ humus/ albo będziesz systematycznie dostarczać materii organicznej by poprawić stosunek C;N aby mogło sie w tej glebie rozwinąć życie mikrobiologiczne. Ale to trwa latami- niestety.
Albo jednorazowo nadłożysz na istniejącą glebę warstwę innej urodzajnej gleby/ humus/ albo będziesz systematycznie dostarczać materii organicznej by poprawić stosunek C;N aby mogło sie w tej glebie rozwinąć życie mikrobiologiczne. Ale to trwa latami- niestety.