Jabłoń i zapylacze

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jabłoń dzika jako zapylacz

Post »

Bo potocznie u nas każde małe cierpkie jabłko to "rajskie", a u anglików takoż "crab" - i zazwyczaj to jakaś przypadkowa siewka spod płota :D
A zapylać powinna.
:wit
Awatar użytkownika
bajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2008, o 14:21

Re: Jabłoń i zapylacze

Post »

Witam serdecznie.
Chciałam zapytać o zapylacz dla Starkinga, podobno odmiana Spartan jest dobrym zapylaczem.
Czy odwrotnie zapylaczem dla odmiany Spartan może być Starking?. Pytam, poniewaz moge posadzic na działce tylko dwa drzewka jabłoni i dobrze by było żeby się nawzajem zapylały :)
Pozdrawiam
"Jak nie możesz dojść do siebie... to przyjdź do mnie :) "
Bajkowe Cudeńka
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

.

Post »

witam tego roku a dokładnie w kwietniu kupiłem i posadziłem 2 Jabłonie odmian Malinowa Oberlandzka i Early Genewa i mam pytanie jakie jabłko posadzić by zapylało te jabłka sąsiad ma 20m dalej tez jakieś jabłka wiem ze na 100% ma tam papierówkę. a inne jabłko to nie mam pojęcia jakie to ale owocuje ok połowy września. Proszę jakiegoś fachowca o pomoc. Dziękuje
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Zapylacze Dla Jabłoni. I innych drzew owocowych.

Post »

Malinowa Oberlandzka: Oliwka Żółta, Wealthy, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Landsberska.
Early Genewa: Discovery, James Grieve, Jerseymac, Idared, Katja, Oliwka Żółta, Quinte.

Czyli papierówka sąsiada spełnia wymagania...
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Witajcie, jakiś czas temu zamarzyły mi się konkretne jabłonki - posadziłam jabłonki = wspomnienia dzieciństwa - starking i kosztelę. Mam też jedną ozdobną rajską jabłonkę...czy jest jakakolwiek szansa na zapylenie? Po raz pierwszy po kilku latach będą na drzewkach kwiaty i jestem mocno podekscytowana...nastawiać się, czy nie? :)
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Fragment z innej strony z netu odnośnie Starking'a
Kwitnie późno, jednocześnie z odmianą Golden Delicious, która uważana jest za najlepszego zapylacza. Dobrymi zapylaczami są również Jonatan, Fantazja oraz Wealthy.
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.Jabłonie ozdobne są uważane za najlepsze zapylacze,kwitną długo i mają bardzo wydajny pyłek,jeżeli masz odmianę,która kwitnie w tym samym okresie co Starking i Kosztela,to o zapylenie kwiatów nie musisz się martwić...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziękuję :) To jest chyba odmiana Ola o ile dobrze pamiętam...Czyli jest nadzieja :)
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Dla starkinga dobrym zapylaczem też jest złota reneta....

W tym roku udało mi nabyć starkinga i posadziłam go koło mojej renety, problem w tym, że nie wiem czy jest to złota czy szara reneta. Zawsze ignorowałam tą renetę, bo każdego roku produkowała 1-2 jabłka. :) Być może powodem, tej "obfitości" owoców było to, że rosła ona samiusieńka - no ale teraz będąc z "koleżanką" mam nadzieję, że obie będą dobrze plonować.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Na jednej jabłonce ilość kwiatów znikoma, na drugiej trochę więcej ;) Rany, ale jestem podekscytowana, człowiek stary a głupi :tan Oczywiście nie pamiętam, która gdzie i mam nadzieję, ze są tymi, którymi miały być :wink: Jeśli nic z kwiatuszków nie będzie, przeżyję, ale moje największe ogródkowe emocje to te jabłoneczki, do czasu zobaczenia zawiązków kwiatów myślałam z utęsknieniem o nowych różach, teraz - o jabłoneczkach 8-)
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Witam :wit .Nie wiem czy w dobrym dziale się znalazłem, ale mam problem z owocowaniem moich 12-letnich jabłonek.Mam>Primulę< w tym roku do eksmisji z działki, owocuje średnio obficie ale 90% to opad, ale gnębi ją rak kory,miotlastość pędów, zasychanie konarów. Następnie>Witos<kwitnie w miarę obficie, ale przez te 12 lat jak zebrałem w sumie ok.4 kg owoców to wsio. >Katia<- kwitnie trochę lepiej od Witosa zbiór też podobny jak przy Witosie. >Szampion<-kwitnie baaardzo obficie ale jabłek to co roku tyle co kot napłakał ,w ilościach 4-11 sztuk zależnie od roku ;:223 w tym roku może nazbieram ze 2- 3 kg.to już będzie absolutny rekord pod warunkiem , że dotrwają do zbiorów :(. Nie wiem co tu jest grane i w czym problem:!: Prosił bym o jakieś Wasze sugestie na czym polega mój problem ;:180.
Pozdrawiam Józef
Spartakus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2013, o 09:24

Post »

Joze1802 a jakie masz pH i jaka to gleba, może masz tam zastoisko mrozowe, nawozisz czymś, tniesz je?
Jest wiele czynników.
Może za głęboko posadziłeś?

Wstaw jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

:wit Spartakus.Otóż właśnie mam u siebie tzw. zastoisko mrozowe kompleks działek jest położony w takim sporym dole :( Obrazek jak widać (za bramą ze znakiem zakazu wjazdu) czubki najwyższych drzew są na wysokości oczu.pH gleby pomiędzy 5,6 a 6,7 , co do ziemi to mam dobrą , nawożenie jesienią nawozem wieloskładnikowym jesiennym lub potasowym. Zaś na wiosnę saletra amonowa, cięcie no cóż Witosa dość mocno a Katii muszę uformować nową fryzurę :lol: szampiona mocno nie ciąłem bo koronę ma dość luźną, martwi mnie wysokość wód gruntowych bo mam obok studnię z lustrem wody na poziomie ok.1,5 metra . Obrazek Szampion ObrazekKatia ObrazekWitos , Primuli nie pokazuję bo będę szukał innej odmian na jej miejsce ;:180
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55

Post »

Witam szanownych forumowiczów. Potrzebuję od Was drobnej, a dla mnie ogromnej podpowiedzi. W sobotę chcę posadzić na działce jabłoń. I mam bardzo duży problem z wyborem odmiany. N działce rośnie już Lired, który jak czytam jest dobrym zapylaczem i najchętniej chciałbym jakąś drugą odmianę, która zapylałaby mojego Lireda. Co proponujecie?? Dodam, że smakowo bardzo lubię Bohemię. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To kup sobie 'Bohemię'. Jeśli będzie problem z dostępnością to 'Rubin' jest jej protoplastą i znacznie bardziej powszechnym.
Jak Twe jabłonki same się nie zapylą to zrobią to koleżanki z sąsiednich działek. Niczym się nie przejmuj.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”