Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Krótko mówiąc - zamówić ziemię uniwersalną i położyć ją wiosną na grządkach?
Pozdrawiam. Ania
W ziemi uniwersalnej są nawozy mineralne a Ty ich ponoć nie tolerujesz.
Jeśli już to należy tą ziemię przekopać z glebą. Ten zabieg musiałabyś powtarzać co roku a nie jednorazowo
Jeśli już to należy tą ziemię przekopać z glebą. Ten zabieg musiałabyś powtarzać co roku a nie jednorazowo
- rozmalinka
Nie wiedziałam,że w ziemi uniwersalnej są nawozy mineralne
To jaką najlepiej kupić?

Pozdrawiam. Ania
Przede wszystkim musisz zbierać wszystkie odpady z działki i kompostować i regularnie ten kompost przykopywać. Póki co możesz przykopywać torf odkwaszony . Możesz kupić obornik granulowany, namoczyć go wiosną w wodzie 1:1 a następnie rozcieńczać 1:8/bydlęcy/ lub 1:10/ kurzeniec/ i zastosować nawożenie rzędowe http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e&start=98 wylewając go w rowek i przysypując ziemią. Pod jesień , w miejsce zebranych warzyw, wysiewać nawozy zielone do przykopania na wiosnę. Żyto, wykę ozimą lub rzepak.
Pomidory i ogórki możesz wsadzać również w dołki zaprawione namoczonym i rozcieńczonym obornikiem. Dobrze by było również oznaczyć kwasowość tej gleby ,bo nie wiadomo czy nie wymaga wapnowania.
Pomidory i ogórki możesz wsadzać również w dołki zaprawione namoczonym i rozcieńczonym obornikiem. Dobrze by było również oznaczyć kwasowość tej gleby ,bo nie wiadomo czy nie wymaga wapnowania.
- rozmalinka
Pięknie dziękuję.... 

Pozdrawiam. Ania
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu (Rozmalinka) , możesz kupić ziemię ogrodową w workach lub luzem ale nie od tych znanych firm, tylko firemek. Oni nie dosypują do ziemi żadnych nawozów ani ulepszaczy
. Wejdź sobie na All..gro, wpisz ziemia ogrodowa i nazwa twojego miasta, wyskoczy ci szereg ofert. Ja kupiłam w ten sposób w zeszłym roku. Przy ilości łącznej (tzn plus kora czy torf) powyżej 50 worków jeszcze ci przywiozą na działkę. Na 100 m2 warzywniaka kupiłam 150 worków, co dało ok. 7 cm. ziemi. Płaciłam 4,5 zł. z dowozem. Poprawę struktury ziemi już widzę
, a efekt w pierwszym roku najbardziej był widoczny na czosnku (no bo pomidory i tak w sezonie dodatkowo się nawozi).
Jeżeli na twoją działkę można wjechać wywrotką i nią obrócić to jeszcze taniej wyjdzie kupić całą wywrotkę ziemi
.

Jeżeli na twoją działkę można wjechać wywrotką i nią obrócić to jeszcze taniej wyjdzie kupić całą wywrotkę ziemi

- rozmalinka
Jolu, właśnie mam taki zamiar. Na 3 grządki to nie będzie dużo. W tamtym roku też zamawiałam w takiej firmie. Ogłaszają się na bramie wejściowej ;-)
Pozdrawiam. Ania
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kompostu to raczej nikt nie sprzedaje....Ale możesz kupić w ogrodniczym taki "przyśpieszacz"do robienia kompostu. Niestety, osobistego doświadczenia z tym specyfikiem nie mam, więc za wiele Ci nie powiem.RODOS 56 pisze: Kompostu to się dorobię za rok dwa lata chyba że będzie możliwość kupna gotowego.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Ile dać obornika od kur na 5 m2 folii? Nie wiem ile może ważyć płaska taczka tego obornika?
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
płaska taczka na 5 m2
chyba "troszkę" za dużo 

pozdrawiam Ewa
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.htmlPomiot ptasi od kur zawiera przeciętnie 1,6% N; 1,5% P2O5; 0,8% K2O; 2,4% CaO i 0,7% MgO przy zawartości 56% wody
Ponieważ z wielu względów nie możemy przekroczyć zbytnio zawartości azotu w glebie ilość obornika określamy na podstawie wymagań co do tego składnika.Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K, 55-75 Mg i 1000-1500 Ca.
Rzecz się dzieje pod osłoną. Jeśli folia nie jest ściągana na zimę występuje w minimalnym stopniu wymywanie azotu mineralnego z gleby od jesieni do wiosny, więc przyjąć trzeba dolną graniczną wartość, czyli 90 mg/l. Jeśli folia jest ściągana trzeba przyjąć wyższą wartość.
90 mg/l x 200 l/m2 = 18 g/m2
Łatwo obliczyć w jakiej ilości obornika znajduje się ta ilość azotu
18x 100
-------- = 1100 g/m2 = 1,1 kg/m2
1,6
Uwzględniając równoważnik nawozowy = 0,3
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wno ... i_nawozowe
1,1
--- = ~ 4 kg/m2
0,3
Prosty rachunek, że na 5 m2 potrzeba 20 kg kurzeńca
Na te 5 m2 trzeba jeszcze rozsiać 10 dkg siarczanu potasu. To znaczy po rozrzuceniu obornika rozsiać siarczan i całość przykopać.
Na marginesie wyliczeń w poprzednim poście chciałem zwrócić uwagę na pewną rzecz.
Otóż jak się przyjrzymy wymaganiom co do zawartości poszczególnych składników w glebie widać wyrażnie, że najszybciej możemy zasolić glebę azotem. Można przyjąć, że zasolenie azotem zaczyna się przy zawartości ok 200 mg/litr a to jest dopiero dolna granica dla potasu, następnego składnika, którym możemy zasolić glebę. Fosforem nie tak szybko zasolimy m. in. ze względu na jego małą ruchliwość w glebie.
Otóż jak się przyjrzymy wymaganiom co do zawartości poszczególnych składników w glebie widać wyrażnie, że najszybciej możemy zasolić glebę azotem. Można przyjąć, że zasolenie azotem zaczyna się przy zawartości ok 200 mg/litr a to jest dopiero dolna granica dla potasu, następnego składnika, którym możemy zasolić glebę. Fosforem nie tak szybko zasolimy m. in. ze względu na jego małą ruchliwość w glebie.
- rozmalinka
Jakie kwiatki jednoroczne mogą być dobrym nawozem po przekopaniu?
Pozdrawiam. Ania
Z plonami corocznie zabiera się z działki określoną ilość składników mineralnych i nie da się utrzymać urodzajności gleby wyłącznie nawozami zielonymi cokolwiek by to było.
Tak sobie tylko pomyślałam...
A jak się "odsala" taką zasoloną już glebę?