Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Wygląda to na jakieś Tabasco albo Tajskie chilli, szczerze ciężko mi określić . Piri piri wygląda chyba ciut inaczej. Może jeszcze ktoś się inny wypowie, bo ja początkująca jestem
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
Teraz tak przeszukałem zdjęcia na internecie i może to być Piri-Piri. Co o tym myślicie ? Ktoś może hodował coś podobnego ?
Pozdrawiam Sudzio ;)
U mnie mszyca na Habanero. Będzie prysznic na początek.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli papryczki używa się jako przyprawy to ostrość nie ma aż tak dużego znaczenia,wystarczy dać mniej.Natomiast do przetworów i faszerowania używam czereśniowej(Picante Pepperoni tondo?) która jak dla mnie,jest dziecinnie ostra ale wtedy do słoiczków dokładam po kawałeczku jakiejś "jadowitej" i jest OK.Można też zrobić olej habanerkowy lub jolokiowy i dozować po kilka kropli do potraw.Aimee pisze:O Numex Big Jim myślałam. To spróbuję posiać na wiosnę.Dzięki.
Habanero mnie kusi,ale wysoko w skali Scovilla wisi,to nie wiem czy dam radę
Ja uwielbiam marynowane i w salsach-na surowo.Czy tak całkiem para iść nie może
Ja bardziej jako warzywko. Jako przyprawy to wystarczy jedna roślinka.Resztę planuję jeść i nie umrzeć po pierwszym kęsie
Pomorze...klimat łagodniejszy .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2011, o 09:22
Brytyjski Mikołaj na wieść o Akcji (oczywiście z dużej litery!) dostarczył parę odmian na rozmnożenie na przyszłoroczną Akcję! Trzymajcie kciuki, oby się mnożyło
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Gratuluje kolekcji widzę chyba tam te najostrzejszą paprykę świata Tej to chyba jeść nikt nie będzie Oby ładnie rosły i tego życzę
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2011, o 09:22
Dziękuję!
Ja jeść na pewno nie będę
Ale szukam chętnych na przyszłoroczną konsumpcję
Ja jeść na pewno nie będę
Ale szukam chętnych na przyszłoroczną konsumpcję
- BobejGS
- Kontakt:
Na YT są filmiki jak ludzie jedzą te najostrzejszą
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Mi tam osobiście zapach sam wystarcza tak mnie pieło gardło i nos że coś okropnego A wąchalam tylko Habanerke, Yamaike, Morouge(jak to sie tam zwie), Nogą, i Bhuta
A ile mam do wypróbowania.. oj.. nie wiem czy się wszystko po jednym krzaku zmieści!! Będę musiała wszystkie mniejsze przeznaczyć na doniczki na balkon Ja nie wiem co ja zrobie z taką ilością, jeszcze jak dobrze obrodzą.. to będzie przecież jakaś masakra!!
A ile mam do wypróbowania.. oj.. nie wiem czy się wszystko po jednym krzaku zmieści!! Będę musiała wszystkie mniejsze przeznaczyć na doniczki na balkon Ja nie wiem co ja zrobie z taką ilością, jeszcze jak dobrze obrodzą.. to będzie przecież jakaś masakra!!
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Oj ale papryczki Ja lubię ostre, ale jak czytałam to te najostrzejsze najpierw się "pozbawia ociupinkę" ostrości. Kilka krzaków i można połowę wsi obdzielić ;) Pamiętam lata temu jak chilli kupowałam na sztuki na targu, bo jeden rolnik je sprzedawał
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Też lubię ostrą papryczkę ale w ,,łagodnym" smaku. Parę lat temu, też w Rybniku kupiłam żółte, długie, ostre papryczki. Do dziś je używam do gotowania potraw. Wystarczy 1-2 na ok 5 litrów płynu. Nie trzeba dopieprzać . W tym roku próbowałam je wysiać ale nic nie wzeszło, chyba za bardzo wyschły.
Kiedyś w ,,Galileo" pokazywali ostre papryczki i co najbardziej mnie zaskoczyło to to ,że któraś z odmian potrzebuje dżdżownice aby prowokowała roślinę do ,,samoobrony" a tym samym wzmacniała się ostrość papryczki.
Kiedyś w ,,Galileo" pokazywali ostre papryczki i co najbardziej mnie zaskoczyło to to ,że któraś z odmian potrzebuje dżdżownice aby prowokowała roślinę do ,,samoobrony" a tym samym wzmacniała się ostrość papryczki.
- BobejGS
- Kontakt:
Ciekawe muszę sobie wy googlaćJolek pisze: Kiedyś w ,,Galileo" pokazywali ostre papryczki i co najbardziej mnie zaskoczyło to to ,że któraś z odmian potrzebuje dżdżownice aby prowokowała roślinę do ,,samoobrony" a tym samym wzmacniała się ostrość papryczki.