Hippeastrum cz.3
- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
Dzięzkuję Janku Twój też śliczny podeprzyj go żeby nie fiknął z parapetu jak moja lunajanek45 pisze:Piękny Madusiu
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Już nad tym myślałem tylko małą doniczkę ma i nie ma tam jak umieścić kijka.
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Opiekowanie się tym kwiatkiem nie jest skomplikowane. Południowy parapet może być ale lepiej żeby ciepło z grzejnika nie "buchało" bezpośrednio na roślinę. Na takim ogrzewanym parapecie roślina może krócej utrzymywać kwiaty.janek45 pisze:...stoi na południowym parapecie pod nim grzejnik czy nie przeszkadza mu to , jak mam się dalej nim opiekować?
Jak już któryś przekwitnie to po prostu obetnij. Nie obcinaj tylko głównego pędu kwiatowego a daj mu spokojnie zaschnąć i potem usuń. Póki kwitnie to zasilaj nawozem dla roślin kwitnących. Po przekwitnięciu przez sześć miesięcy trzeba roślinę podlewać i zasilać nawozem do roślin zielonych żeby cebula nabrała masy na następny sezon. Podlewać tylko do podstawki w zależności jak szybko wysycha ziemia w doniczce. Następnie już odbywa się zabawa z przygotowaniem cebuli do zimowania.
Bardzo dużo napisane jest we wcześniejszych częściach tego tematu (sam je czytam co jakiś czas). O szczegóły jakby co pytaj w razie wątpliwości.
Żeby podeprzeć pęd kwiatowy wbij w ziemię przy brzegach doniczki trzy, cienkie kijki bambusowe, nieco niższe od pędu i do każdego przywiąż pęd (jak drzewka w parku)
Michał
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Duże kwiaty mają i moje pytanie czy kwiat się długo trzyma ? czy tylko 2-3dni i opada ? ciekawe , czy są teraz do kupienie w sklepach!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwiaty trzymają się podobno do dwóch tygodni Dzisiaj mija 10 dni od zakwitnięcia moich dwóch aktualnie kwitnących kwiatów i białemu pewnie jutro obetnę kwiaty, ale za to niższy Flaming Stripped twardo się trzyma i jeszcze ani jeden kwiat nie opada Im chłodniej mają tym dłużej się utrzymają.benia85 pisze:Duże kwiaty mają i moje pytanie czy kwiat się długo trzyma ? czy tylko 2-3dni i opada ? ciekawe , czy są teraz do kupienie w sklepach!
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
benia85 o długości kwitnienia pisaliśmy niedawno TUTAJ.
Ale Wiola wyjaśniła to bardzo dokładnie jeszcze raz.
Obecnie jest sezon handlowy na hippeastra, więc bankowo znajdziesz cebule w dobrych sklepach ogrodniczych,
a kwitnące rośliny w marketowych centrach handlowych.
Ale Wiola wyjaśniła to bardzo dokładnie jeszcze raz.
Obecnie jest sezon handlowy na hippeastra, więc bankowo znajdziesz cebule w dobrych sklepach ogrodniczych,
a kwitnące rośliny w marketowych centrach handlowych.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Dzięki za odpowiedzi , wyruszę na poszukiwania tego kwiatka.
Wyjątkowo uroczy, wszystko w nim pasuje mi i kolor i dziwny niespotykany układ płatków
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Gdzieś widziałam nazwę tego białego nn...tylko gdzie
Jak tam Wasze hippeastra - u mnie kwitnie Ambiance. Ma jeszcze drugi pęd.
Są też pierwsze trzy pędy na kolejnych hippeastrach - ciekawe, czy choć jeden zdąży zakwitnąć na Święta...
Jak tam Wasze hippeastra - u mnie kwitnie Ambiance. Ma jeszcze drugi pęd.
Są też pierwsze trzy pędy na kolejnych hippeastrach - ciekawe, czy choć jeden zdąży zakwitnąć na Święta...
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
http://www.floraforum.eu/floraforum/ind ... ic=21234.0justus27 pisze:Gdzieś widziałam nazwę tego białego nn...tylko gdzie
Pozdrawiam - BabajAGA