Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2013, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Dziekuje za odpowiedź Moich raczej już nie uratuje, ale może uda się te wysiane w tym roku przezimować. Na pewno spróbuję
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Im wcześniej krzaczki zostaną wykopane i posadzone w doniczkach tym większe szanse na to że przyzwyczają się do nowych warunków.Przycięcie góry wyrównuje ubytek korzeni pozostałych w glebie.Przetrenowałem to na solanum muricatum kuzynie papryczek i pomidorów.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
W takim razie mi w porę się udało A rzeczywiście lepiej jest jak teraz stosunek korzeni do liści będzie większy.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja po świętach mam zamiar wysiać to co w tym sezonie się ociągało z plonami - bhut , habanerki , fatalii i amarillo na pewno ..co do reszty nasion muszę poczytać
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Właśnie ze względu na to ociąganie się z plonami postanowiłam tak wcześnie zacząć wysiewy. Np. moje tegoroczne habanero bardzo powoli rosło i nie zdążyłam zjeść nawet jednego owocu....a po zabraniu krzaku do domu i wsadzeniu do growboxa okazało się, że zjadają go mszyce. Pryskałam preparatami, ale nie pomogło... musiałam wywalić co by na inne rośliny się to badziewie nie przeniosło..
Potem jeszcze parę razy spryskałam pusty już growbox i po codziennych kontrolach nie widzę, by coś się tam jeszcze panoszyło
Potem jeszcze parę razy spryskałam pusty już growbox i po codziennych kontrolach nie widzę, by coś się tam jeszcze panoszyło
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie 2 nasionka Bhut i 2 fatalii nie zeszlySandraABC pisze:Ja po świętach mam zamiar wysiać to co w tym sezonie się ociągało z plonami - bhut , habanerki , fatalii i amarillo na pewno ..co do reszty nasion muszę poczytać
A black pearl fkoncu zdech, zasialam nowe wczoraj.
Natomiast big jim już 5 sztuczek wychodzi, i Medusa tez 5 na prezenty na wielkanoc i dla naluczycielki na konec roku. moze fkoncu zrobie 5 wiecej
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
U mnie w ubiegłym sezonie na 8 nasion wzeszły po 2 z Bhuta i Fatalii ... reszta w ogóle nie dawała oznak życia przez ponad 2 miesiące.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Witam! Przy zakupie cebulek tulipanów dostałem gratisowo taki o to nawóz. Stąd moje pytanie czy ktoś już takowy stosował jako nawóz wspomagający kiełkowanie nasion. Chodzi mi o nasiona papryki dlatego zapytanie umieszczam w tym wątku. Jeśli się sprawdzi to będę go chciał również użyć do rozsady pomidorów
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażej, pokaż jego skład .
- BobejGS
- Kontakt:
Typ nawozu: NAWÓZ WE NPK 20+20+20 (m/m) z mieszaniną mikroelementów. Azot(N) całkowity 20%, w tym amonowy 2.4%, azotanowy 4.5%, amidowy 13.1, pięciotlenek fosforu(P2O5) 20% rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 20% rozp. w wodzie), tlenek potasu(K2O) 20% rozp. w wodzie, z mieszaniną mikroskładników pokarmowych: bor 0.02% rozp w wodzie, miedź 0.015% rozp w wodzie, schelatowana EDTA, żelazo 0.12% rozp w wodzie, schel. DTPA), mangan 0.06% rozp w wodzie, schel EDTA), molidben 0.01%(0.01% rozp w wodzie) Zn 0.015% rozp w wodzie schel. EDTA).
- BobejGS
- Kontakt:
Dodam tylko że głównie chodzi mi o to czy ktoś takowy stosował i może jakąś opinię o nim powiedzie Bo na opakowaniu jest napisane:
Zastosowanie:
Podlewanie strefy korzeniowej nowo posadzonych roślin w ogrodzie
Siew nasion warzyw i kwiatów - wzmacnia wschody
Pikowanie rozsad
Dlatego głównie chodzi o To czy się sprawdza w praktyce ale jak dostanę info że jego skład jest dobry To też pasuje
Zastosowanie:
Podlewanie strefy korzeniowej nowo posadzonych roślin w ogrodzie
Siew nasion warzyw i kwiatów - wzmacnia wschody
Pikowanie rozsad
Dlatego głównie chodzi o To czy się sprawdza w praktyce ale jak dostanę info że jego skład jest dobry To też pasuje
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zwyczajny nawóz o zrównoważonej ilości podstawowych składników. Jak do produkcji rozsady bierzesz specjalną ziemię do rozsad albo chociażby biedronkową, to takim nawozem możesz podlewać dopiero jak sadzonki podrosną, bo przenawozisz i skutek będzie odwrotny od zamierzonego . W sumie nic nadzwyczajnego, możesz używać, ale na pewno nie do ziemi przy siewie czy pikowaniu.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak myślałem, że gratisowo to szału nie będzie Dziękuje za odpowiedź