Jeśli chcemy zejść do 20 czy tam 10 cm trzeba to robić stopniowo. Od świetlówki bije ciepełko, niby nic... młodym siewkom możne zaszkodzić.
- na temat doświetlania siewek kaktusów i eukaliptusa niebieskiego, nie wypowiadam się, nie wysiewałem i nie doświetlałem tych siewek - sadzonek. Natomiast siewki i sadzonki Adenium doświetlałem od chwili kiełkowania nasion w 2010 i 2012 roku, jakie były efekty takiego doświetlania można zobaczyć, np: siewki z wysiewu w 2010 r:
tutaj i siewki wysiew w 2012 r.
tutaj. Wypowiedź moją oparłem na osobistym doświadczeniu z tak małymi roślinkami, co opisywałem w I cz. mojego wątku, dlatego też podpowiedziałem, że świetlówka liniowa 15 lub 18 W powieszona na wysokości 50 - 60 cm będzie miała minimalny wpływ na fotosyntezę i wzrost tak małych roślinek. Świetlówki liniowe o takiej małej mocy, nie wydzielają aż tak dużo ciepła, które mogło by być szkodliwe dla młodych siewek.
/ ... / i przy świetlówce folia ( dobrze rozumiem? ) jeżeli tak to maluszkom można zrobić niezłą saunę.
- boki można obstawić folią, ale nie "ogrodniczą", tylko aluminiową w celu zwiększenia intensywności "odbitego" światła padającego na rośliny. Siewki, sadzonki Adenium wymagają dla swojego prawidłowego wzrostu, zarówno światła, ciepła i trochę "sauny". Żeby uniknąć "ewentualnego przegrzania" zostawiamy "nieszczelności" przy oprawie świetlówki, przez które będzie "uciekać" - następować wymiana nagrzanego powietrza na zewnętrzne chłodniejsze. Ewentualne ciepło, które będzie wydzielała świetlówka, będzie "uciekało" obok oprawy świetlówek.