Cebulki wysadzane jesienią
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli wytniesz dno w doniczce, to głębokość jest nieważna, może być i 15 cm.
Tak naprawdę to zależy od wielkości cebuli i od wielkości dziur wydzierganych na dnie donicy. Bardzie istotna jest średnica, doniczka musi być tak duża, żeby cebula mogła swobodnie przyrastać (nabierać ciała ) w ciągu sezonu.
Małe cebulki (szafirki, cebulice itp.) mogą być w mniejszych doniczkach, albo po kilka w jednej, większe cebulki (tulipany itp.) lepiej czują się w przewiewnych koszyczkach, choć w donicach też mogą być, tyle że większych.
Ważne! Doniczki muszą być tak podziurawione, żeby woda bez problemu spływała w głąb ziemi, jeśli woda stoi w donicy, cebule gniją.
Tak naprawdę to zależy od wielkości cebuli i od wielkości dziur wydzierganych na dnie donicy. Bardzie istotna jest średnica, doniczka musi być tak duża, żeby cebula mogła swobodnie przyrastać (nabierać ciała ) w ciągu sezonu.
Małe cebulki (szafirki, cebulice itp.) mogą być w mniejszych doniczkach, albo po kilka w jednej, większe cebulki (tulipany itp.) lepiej czują się w przewiewnych koszyczkach, choć w donicach też mogą być, tyle że większych.
Ważne! Doniczki muszą być tak podziurawione, żeby woda bez problemu spływała w głąb ziemi, jeśli woda stoi w donicy, cebule gniją.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkie rośliny cebulowe sadzę w doniczkach ze względu na gryzonie.
Na spód sypię trochę ziemi kupionej, takiej z odpowiednimi składnikami mineralnymi, na to cebule, cebule przysypuję ziemią ogrodową.
Doniczki jeżeli mają zbyt małe wycięcia (dziury od spodu), dodatkowo dziurkuję ścianki boczne.
Wszystkie te rośliny cebulowe są sadzone do doniczek 5- 7 litrowych, w zależności od wielkości cebul.
Na spód sypię trochę ziemi kupionej, takiej z odpowiednimi składnikami mineralnymi, na to cebule, cebule przysypuję ziemią ogrodową.
Doniczki jeżeli mają zbyt małe wycięcia (dziury od spodu), dodatkowo dziurkuję ścianki boczne.
Wszystkie te rośliny cebulowe są sadzone do doniczek 5- 7 litrowych, w zależności od wielkości cebul.
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cebule do sadzenia na jesień...
Jestem już po pierwszych zakupach cebulkowych Dokupiłam nowe kolory hiacyntów, tulipanki, troszkę krokusów. A także dwie nowości w moim ogrodzie. Jak będę niebawem w sklepie to zapytam o nazwy. Jedne to chyba zawilce :p
Wiem,że jesienią sadzimy tulipany, hiacynty, krokusy i narcyzy ale jakie jeszcze można posadzić?
Z tych wszystkich cebulek mam zamiar stworzyć kompozycję w nowym miejscu, na starym trawniku...
Czy są jakieś cebulki roślin, które sadzi się na jesień a zakwitają latem?
Kiedy przekwitną cebulki w przyszłym roku (po wiośnie) co najlepiej zasadzić by rabata nie straszyła pustkami przez lato?
Czekam na wszelkie sugestie
Wiem,że jesienią sadzimy tulipany, hiacynty, krokusy i narcyzy ale jakie jeszcze można posadzić?
Z tych wszystkich cebulek mam zamiar stworzyć kompozycję w nowym miejscu, na starym trawniku...
Czy są jakieś cebulki roślin, które sadzi się na jesień a zakwitają latem?
Kiedy przekwitną cebulki w przyszłym roku (po wiośnie) co najlepiej zasadzić by rabata nie straszyła pustkami przez lato?
Czekam na wszelkie sugestie
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cynio ja myślę że może są takie cebulki ale ja o nich nie wiem. Na wiosne sadzi się cebulki roślin letnich tj.mieczyki , eukomisy, ismeny ,krokosmie , kalię, tygrysówki. Po przekwitniętych wiosennych kwiatach ja w te miejsca sieję astry, dalie jednoroczne,cynie,słonecznik ozdobny niski, kleome. Słyszałam, że są też cynie niski.
Sandro wejć na ogrody forumowiczów jest nas tam dużo ktoś może ci coś jeszcze doradzić ,a może pokażesz nam swój ogród.pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.Halina
Sandro wejć na ogrody forumowiczów jest nas tam dużo ktoś może ci coś jeszcze doradzić ,a może pokażesz nam swój ogród.pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.Halina
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Oliwko za tę informację ,też zostawię je w tym roku w gruncie (nienawidzę wykopywania )oliwka pisze:Z cebulowych kwitnących latem znam chyba tylko galtonie.
Niby powinno się z nimi postępować tak jak z mieczykami, ale ja posadziłam je z 7 lat temu do gruntu, nie wykopuję przed zimą i rosną, nie wymarzają.
Maakito, nie tylko Ty, sadziłam je dwukrotnie z mizernymi efektami i nie mam zamiaru więcej próbować
Pozdrawiam, Jagoda