Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Kiedy mogę pierwszy raz przyciąć różyczkę aby zaczęła wypuszczać nowe pędy :?:
- najlepiej wstaw fotkę swojego Adenium, łatwiej będzie coś konkretnie podpowiedzieć. jeżeli nie możesz wstawić fotki, to dokładnie opisz jak wygląda Twoja roślina, ale fotka bardziej pożądana.
Wydaje mi się, że wszelkie zabiegi należałoby wykonywać wiosną
- 100% racji, obecnie rośliny są w stanie "spoczynku", bardzo krótki dzień, brak naturalnego światła, nie wpływa pozytywnie na wzrost roślin i "wybijanie" nowych gałązek z "uśpionych" paków, po przycięciu.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jestem doświadczona, ale się wypowiem :wink:

Masz, Ewo, całkowitą rację! Nie warto robić tego teraz i bardzo warto poczekać do wiosny.
Tym bardziej, że naprawdę nie ma co się spieszyć, roślinki same często wpadają na pomysł, żeby się rozkrzewić i robią to znakomicie! :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2013, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć w sprawie lamp, bo dla mnie to czarna magia, a im więcej szukam i czytam tym jestem głupsza?
Mam takie 3 z akwarium:

SYLVANIA
DAYLIGHTSTAR
F15W / 5000K

SYVANIA
AQUASTAR
F15W / 174 - T8
10000K

SYLVANIA
GRO-LUX
F18W / GRO - T8

Któraś sie nada do doświetlania roślinek??
reddeath
50p
50p
Od: 4 sie 2012, o 15:05

Post »

daylightstar wspomaga wzrost ale odwzorowuje światło naturalne delikatnie wpada w żółty kolor
grolux ma widno barwy niebieskiej i czerwonej one również wspomagają wzrost jednak daje po oczach różem :P
aquastar ma widmo białe i fioletowe bardzo fajnie uwydatnia wybarwienie ( niestety tylko rybek w akwarium ;) )

Pokombinowałabym z daylight'em niestety nie powiem jak zachowują się normalne roślinki bo jednak akwarium to nie to samo ;) Powieś świetlówkę tak z 50 - 60 cm nad roślinami i zobacz co się będzie działo.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Któraś sie nada do doświetlania roślinek??
- napisz co i w jakiej ilości chcesz doświetlać, jak duże są rośliny, które chcesz doświetlać ?
Powieś świetlówkę tak z 50 - 60 cm nad roślinami i zobacz co się będzie działo.
- wydaje się, że przy tak małej mocy - 15 lub 18 W - świetlówki, ta odległość jest zbyt duża. Optymalna odległość źródła światła od czubków roślin to 10-20 cm. przy zaproponowanej odległości 50 - 60 cm źródła światła od roślin, świetlówki powinny mieć moc 50 - 60 W - (źródło: http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html ).
Mieczysław
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Doświetlać chciałam adenium (malutkie siewki), siewki kaktusów i ewentualnie eukaliptusy niebieskie. Parę doniczek to będzie.
Myślałam o wsadzaniu je pod światło popołudniu, a tak by stały na południowym parapecie tak jak teraz (nie wyciągają sie tylko strasznie wolno rosną). O oklejeniu boków foliom też myślałam. Kolor mi nie przeszkadza bo będzie osłonięte wszytko.
reddeath
50p
50p

Post »

Zeszłabym max do 40 cm ze świetlówkami. dkf napisała że są to młode siewki dodatkowo obstawione i przy świetlówce folia ( dobrze rozumiem? ) jeżeli tak to maluszkom można zrobić niezłą saunę. Jeśli chcemy zejść do 20 czy tam 10 cm trzeba to robić stopniowo. Od świetlówki bije ciepełko, niby nic... młodym siewkom możne zaszkodzić. Radykalna zmiana oświetlenia też nieco na nie wpływa. Ja osobiście polecam również ściemniacz do świetlówek. Spory wydatek ale jeżeli hodujemy dużo małych roślinek bardzo przydatny.

Możesz również połączyć dwie świetlówki jeżeli kolor nie przeszkadza... daylight'a z groluxem. Efekt powinien być całkiem niezły.
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wielkie dzięki za odpowiedzi.
W takim razie spróbuje obie zawiesić, o ile mi się uda. Jak się nie uda, to która z tych dwóch będzie lepsza??

Tak lampa ma odbłyśnik. To tego ma osłonę, taką plastikową lekko porzółkłą, wiec nie wiem czy ją dawać czy nie.

Ile godzin radzilibyście doświetlać, jeśli będą miały też naturalne słońce??
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chcemy zejść do 20 czy tam 10 cm trzeba to robić stopniowo. Od świetlówki bije ciepełko, niby nic... młodym siewkom możne zaszkodzić.
- na temat doświetlania siewek kaktusów i eukaliptusa niebieskiego, nie wypowiadam się, nie wysiewałem i nie doświetlałem tych siewek - sadzonek. Natomiast siewki i sadzonki Adenium doświetlałem od chwili kiełkowania nasion w 2010 i 2012 roku, jakie były efekty takiego doświetlania można zobaczyć, np: siewki z wysiewu w 2010 r: tutaj i siewki wysiew w 2012 r. tutaj. Wypowiedź moją oparłem na osobistym doświadczeniu z tak małymi roślinkami, co opisywałem w I cz. mojego wątku, dlatego też podpowiedziałem, że świetlówka liniowa 15 lub 18 W powieszona na wysokości 50 - 60 cm będzie miała minimalny wpływ na fotosyntezę i wzrost tak małych roślinek. Świetlówki liniowe o takiej małej mocy, nie wydzielają aż tak dużo ciepła, które mogło by być szkodliwe dla młodych siewek.
/ ... / i przy świetlówce folia ( dobrze rozumiem? ) jeżeli tak to maluszkom można zrobić niezłą saunę.
- boki można obstawić folią, ale nie "ogrodniczą", tylko aluminiową w celu zwiększenia intensywności "odbitego" światła padającego na rośliny. Siewki, sadzonki Adenium wymagają dla swojego prawidłowego wzrostu, zarówno światła, ciepła i trochę "sauny". Żeby uniknąć "ewentualnego przegrzania" zostawiamy "nieszczelności" przy oprawie świetlówki, przez które będzie "uciekać" - następować wymiana nagrzanego powietrza na zewnętrzne chłodniejsze. Ewentualne ciepło, które będzie wydzielała świetlówka, będzie "uciekało" obok oprawy świetlówek.
Mieczysław
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Akwelan_2009 nieszczelności przy lampie nie mam jak zrobić bo mam taki kieszonkowy :P rodzaj Obrazek
Obrazek

Miało być wszystko między dwoma półkami, ale wszytko pójdzie do klatki. Na boki pójdzie folia sporzywcza, a na kratkach na górze będą leżały lampy. Klatka ma 45cm wysokości, plus wysokość doniczek i roślin to 8-10cm, więc na początek będzie 35cm od roślin, późnej najwyżej podstawie pod doniczki jakieś pudełka, jak będzie im za daleko do światła. Zakładać te osłony, czy zostawić otwarte lampy??

I teraz jeszcze pytanie stricte do roślin z tematu. Ile czasu powinny mieć adenium odpoczynku. Moja troszkę starsza roślina, już z jakieś 2 miesiące temu zaczęła zrzucać liście, teraz jest zupełnie goła, dać ją też pod lampy, czy jeszcze potrzymać na zachodnim parapecie??
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem, jeśli roślina zrzuciła liście to pełne 3 miesiące będzie okresem wystarczającego odpoczynku. Zima w Tajlandii zaczyna się w grudniu w najzimniejszej części +15 w nocy a kończy w lutym gdzie w centralnej części kraju panuje temp. 33 stopnie w nocy 23 stopnie.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
reddeath
50p
50p

Post »

akwelan jestem świadoma tego że obstawiamy świetlówkę folią aluminiową czy spożywczą a nie ogrodniczą ;) ( bawiłam się w folie jak zaczynałam przygodę z akwarium jakieś 8 lat temu )

dkf możesz zostawić lampy otwarte, jeżeli chcesz jedną świetlówkę daj groluxa lepiej wpływa na wzrost.

Pozdrawiam.
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, dzięki wam od jutra maluchy będa grzały brzuszki.

reddeath teraz juz mogę dać obie, bo nie mam problemu z wieszaniem.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”