Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Dobrze jest obejrzeć ten filmik
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Noka - świetny sposób, jak zrobić coś z niczego ;:333 Najważniejsze, że ptaki mają pełne brzuszki :)

To przy okazji mój bar (na razie przymocowany tymczasowo, uchwyt czeka jeszcze na drugie malowanie...) - taka stołóweczka z wczesnych lat 90-tych ;:306

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczekiwanie na nadejście sezonu zimowego.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poza zimą karmniki również zdobią ogród.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

Dla mojej córki dziadek zrobił karmnik z drewnianego pudełka po owocach. Karmnik stoi około tyg. na naszym balkonie, od wczoraj zaczęły pojawiać się bogatki :) Dzisiaj widziałam jak gołąb się wcisnął do tego karmniczka i myślałam że go połamie. Myślę że dzięki gołębiom daszek karmnika długo nie wytrzyma:(
Córka jest przeszczęśliwa jak widzi małe ptaszki skubiące ziarenka, ale jak zbliżają się gołębie to robi wszystko żeby je wypłoszyć. Mam nadzieję że nie wypłoszy przy okazji bogatek. Nie wiedziałam że karmnik może sprawić tyle frajdy 4-latce
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Teraz idą święta i jeśli nie ma w okolicy dużo bezdomnych psów i kotów to można zobaczyć bardzo ciekawe ptaki drapieżne.Wystarczy położyć na jakiejś sporej przestrzeni w ogródku flaki z karpia :D
mariahera
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 gru 2013, o 09:39

Post »

Dla małych ptaków zawieszam karmniki tubowe oraz kule tłuszczowe, dla większych jest duży klasyczny karmnik . Problem mam w zimie z poidełkami dla ptaków, woda bardzo szybko zamarza.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Agata! Cierpliwości! Znajdą na pewno i zjedzą! Jeśli wystawiłaś w tym miejscu pierwszy raz, to musisz poczekać :-)

Mój karmnik na jabłoni wisi 5 sezon, a kowaliki zajrzały po raz pierwszy:

Obrazek

Za to ten mały zeszłoroczny jest bardzo oblegany i obawiam się, ze długo nie wytrzyma:

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Auriga
50p
50p
Od: 21 maja 2012, o 13:23
Kontakt:

Post »

Do mnie przychodzą różne ptaszki, ale wróbelki zawsze są pierwsze
Obrazek\
Obrazek
Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić
farkosia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 maja 2013, o 18:59

Post »

Witam ,ja zabieram się już za robienie budek lęgowych .Są to wysuszone owoce tykwy ,będą wywiercone otwory ,aby ptak mógł wejść do środka.W dnie wywiercę kilka otworków,żeby ewentualna woda mogła się wydostać.W poprzek budki tuż pod otworem do wlatywania umieszczę patyczek aby ułatwić wchodzenie do środka .Nie wiem czy poradzę sobie z fotoreportażem ,jeśli tak to zamieszczę na forum. :)
MarekMorzy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 sie 2013, o 14:45

Post »

Ja mam z tykw karmniki ... jednak ich goście nie szanują oryginalności stołówki i wykonują samodzielnie własne dodatkowe otwory.
Auriga
50p
50p
Od: 21 maja 2012, o 13:23
Kontakt:

Post »

Jak wykonasz budki z tykwy czekam na zdjęcia fajny pomysł, a co do patyków to ja jestem przeciwna wieszaniu ich zaraz pod wejściem, kiedyś oglądałam program o budkach lęgowych i wszystkie patyki przestawiłam teraz są blisko, ale nie bezpośrednio pod i widzę, że to zdaje egzamin, w naturze czyli w dziuplach drzewa nie zawsze jest jakaś gałąź bezpośrednio pod dziuplą, a jednak ptaki sobie świetnie dają radę, żeby w nią wlecieć
Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

Na dodatek patyk tuż pod otworem wejściowym jest świetnym punktem zaczepienia (podparcia) dla drapieżników które maja ochotę wyciągnąć z budki jajka albo młode - tym niebezpieczne dla lęgów.

Ptaki świetnie dają sobie radę z wlatywaniem do otworu bez takiego patyka a na swoje trele znajdą miejsce na jakiejś pobliskiej gałązce.
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Ptaki dokarmiam ok kilku lat. Początkowo była to słoninka dla sikorek, od 3 lat kupuję mieszankę zbóż. W tym roku kupiłem oddzielnie nasiona słonecznika i oddzielnie mieszankę zbóż, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo zrobiłem eksperyment kupując na popularnym portalu aukcyjnym 2 pojemniki 1l do karmienia kur. Pojemniki spisują się rewelacyjnie a kosztowały grosze. Te same zalety, które czynią z nich idealne karmidła dla kur, zdają egzamin przy dzikich ptakach. Pokarm nie jest rozsypywany na boki, niewiele spada go na ziemię i jest suchy. Dokarmiam ptaki na drzewku brzozy. Przed sezonem ucinam kilka gałązek i naostrzam je. Mogę na nie nadziać kawałek jabłka dla kwiczoła, kawałek chleba/ciasta czy słoninki.
Pojemnik wygląda tak:

Obrazek

Ruch przy nich całkiem spory. Wróble i kilka innych gatunków wyjadają zboża, sikorki, kowaliki wcinają słonecznik:
Obrazek
Wróble potrafią skutecznie obsiąść swój pojemnik i nie dopuszczają nikogo innego. Oddzielny pojemnik ze słonecznikiem był hitem tego sezonu.

Od 3 lat na wolności żyje też z nimi Rozella Biała (mimo, że czerwona), prawdopodobnie samiec:
Obrazek
Bałagan na ziemi to głównie wyłuskany słonecznik i łuski ze zbóż. Ziaren jest naprawdę niewiele, jak coś spadnie zawsze znajdą się chętne ptaki, które żerują na ziemi. Mój poprzedni pojemnik na ziarna to była plastikowa butelka z plastikowym spodkiem pod nią. Po nasypaniu do środka 1l ziaren ptaki rozrzucały do 90% wszystkiego na ziemię w ciągu max. 2 godzin. Przy tych pojemnikach 1l słonecznika jest wyjadany w ciągu ok. 12 godzin, wróblowate potrzebują 2-3 dni na wyjedzenie swojego ziarna. Ubytki spadające na ziemię wyceniam na 5-10% i szybko są wyjadane przez inne ptaki. Jedyne co mnie martwi to możliwość urwania się rączki, ale najwyżej nawiercę otwory i zrobię nową z drutu. Polecam te pojemniki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”