PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 gru 2013, o 09:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Od kilku lat systematycznie dokarmian ptaki. Głównie karmię słonecznikiem,słoniną bez soli (jeżeli uda mi się taką kupić) oraz kulami w siatce kupionymi w sklepie. Kupowałam również gotowe mieszanki nasion dla ptaków, ale ptaki wybierały z nich głównie słonecznik. W mojej okolicy drobny słonecznik jest po 4,60 zł.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tego roku po raz pierwszy, odwiedziło moją działkę 6 ptaków, które gromadnie buszowały na trawniku. Na drzewie natomiast zapierały się ogonem o pień przyjmując pozę jaką widziałem u dzięcioła. Ale tego nigdy nie widywałem w stadzie. Nie znam się na ptakach, więc proszę o podpowiedź. Wklejam dwa zdjęcia jakie udało mi się zrobić.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
To chyba dzięcioł zielony.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ptaki zaczynam dokarmiać od momentu pojawienia się ujemnych temperatur i pokrywy śnieżnej.
Kilka dni temu na lipie rosnącej blisko mojego domu zobaczyłam dzięcioła zielonego. Może w zimie odwiedzi mój karmnik ?
Kilka dni temu na lipie rosnącej blisko mojego domu zobaczyłam dzięcioła zielonego. Może w zimie odwiedzi mój karmnik ?
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Odwiedzi, jak będzie wiedział o jego istnieniu!
Ja własnie dokarmiam już od jakiegoś czasu, żeby w razie ataku zimy ptaki wiedziały gdzie można liczyć na dokarmienie.
Taka właśnie jest idea dokarmiania, że zaczynamy, kiedy temperatura spadnie tak, że owady są nieaktywne, czyli przełom listopada i grudnia. Potem dokarmiamy regularnie aż do wzrostu temperatury, kiedy owady stają się aktywne. Czasami to trwa do końca lutego lub połowy marca. Wtedy można liczyć, że ptaki będą odwiedzać karmnik regularnie i będzie można je obserwować.
Cudny dzięcioł! Czasami bywał i u mnie w ogrodzie, ale dawno nie widziałam.
Parę okołokarmnikowych:
Ja własnie dokarmiam już od jakiegoś czasu, żeby w razie ataku zimy ptaki wiedziały gdzie można liczyć na dokarmienie.
Taka właśnie jest idea dokarmiania, że zaczynamy, kiedy temperatura spadnie tak, że owady są nieaktywne, czyli przełom listopada i grudnia. Potem dokarmiamy regularnie aż do wzrostu temperatury, kiedy owady stają się aktywne. Czasami to trwa do końca lutego lub połowy marca. Wtedy można liczyć, że ptaki będą odwiedzać karmnik regularnie i będzie można je obserwować.
Cudny dzięcioł! Czasami bywał i u mnie w ogrodzie, ale dawno nie widziałam.
Parę okołokarmnikowych:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do: takasobie, Twój wpis wiele mi wyjaśnił. Zrobiłem nowy karmnik i stoi pusty, bo czekałem na nadejście srogiej zimy. Jutro wystawiam jadłodajnię do ogrodu.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Miłko właśnie taka idea dokarmiania jest prawidłowa i wielokrotnie czytałam ją w sieci na stronach tematycznych.
Zżymam się natomiast na dokarmianie całoroczne ponieważ przynosi ptakom więcej strat niż korzyści.
Trochę wiadomości na temat co ... komu ... kiedy ... ??? to podstawowe wiadomości przy rozpoczynaniu dokarmiania.
_fox_ Jacku wykładamy u siebie różną karmę mając nadzieję,
że każdemu gościowi coś przypadnie do smaku. Do nich należy wybór.
Spotykamy różne ptaki ale zimą sporadycznie noszę ze sobą aparat.
Porządna słonina to teraz unikatowy towar w handlu, a ze skórą to już u nas nie dostanie dlatego taką bez skóry wkładam między siatkę, zamykam i dopiero można wieszać... jadłodajnia na obie strony...
annodomini pozazdrościć takiego gościa .
Zżymam się natomiast na dokarmianie całoroczne ponieważ przynosi ptakom więcej strat niż korzyści.
Trochę wiadomości na temat co ... komu ... kiedy ... ??? to podstawowe wiadomości przy rozpoczynaniu dokarmiania.
_fox_ Jacku wykładamy u siebie różną karmę mając nadzieję,
że każdemu gościowi coś przypadnie do smaku. Do nich należy wybór.
Spotykamy różne ptaki ale zimą sporadycznie noszę ze sobą aparat.
Porządna słonina to teraz unikatowy towar w handlu, a ze skórą to już u nas nie dostanie dlatego taką bez skóry wkładam między siatkę, zamykam i dopiero można wieszać... jadłodajnia na obie strony...
annodomini pozazdrościć takiego gościa .
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ja tak robię od wielu lat i zawsze jest spore stadko ptaków.
alphax, te wrony w Berlinie są tak oswojone, że ta z mojego zdjęcia podkradała ciastka z otwartej torby moich znajomych nic sobie nie robiąc z naszej obecności metr dalej.
Ten portret wykonałem na ogniskowej 55 mm.
Ten portret wykonałem na ogniskowej 55 mm.
- sportmen
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 paź 2012, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przypominam o czyszczeniu budek lęgowych,kto nie wykonał tego jesienią .Już niedługo będo wprowadzać się do nich nowi lokatorzy.
Pozdrawiam Sławek