Grubosz - Crassula Cz.1
- lwica79
- 50p
- Od: 19 kwie 2008, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za roślina?
wygląda pięknie! i diabelnie ciekawie! jest bardzo oryginalna . Ja pierwszy raz taką widzę i podoba mi się . Czy ktoś wie jak duża może urosnąć w warunkach domowych taka Austrocylindropuntia subulata ?dobosia pisze:wyglądała nieciekawie i tak w sumie to chyba rzeczywiście dziwnie wygląda.[/URL]
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
W przyrodzie największe bywają takie:
Austrocylindropuntia exaltata TB294B.4 Mariscal Caceres, Huancavelica, Peru, 2833m
NA fotce bardzo blisko spokrewniony gatunek z A.subulata. Jak widać, ptaki czasem zakładają na nich gniazda. Wysokość do ok. 4m.
Austrocylindropuntia exaltata TB294B.4 Mariscal Caceres, Huancavelica, Peru, 2833m
NA fotce bardzo blisko spokrewniony gatunek z A.subulata. Jak widać, ptaki czasem zakładają na nich gniazda. Wysokość do ok. 4m.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Właśnie on jest w bardzo słonecznym miejscu bo na parapecie przez cały rok Mam tylko do Was jeszcze pytanko.... czy nowe grubosze które dopiero co wzeszły obok należy przesadzić od razu czy poczekać aż podrosną???? Obawiam się że się nie pomieszczą wszystkie w jednej doniczce, ponieważ z liści które oderwały się od łodygi dość sporo się ukorzeniło i puściło masę malutkich listków... Dzięki z góry.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Jeśli grubosz rośnie szybko ma zbyt wiotkie, elastyczne łodygi i to bywa przyczyną ich wyginania się pod ciężarem liści.
Grubosz nie lubi zbyt dobrej ziem ( rzeczywiście " kaktusawa"jest w sam raz) ,nadmiaru wody, znosi nawet okresowe zasuszenie , gdyż doskonale gromadzi wodę w skórzastych liściach.Uwielbia ciepło i słońce, nie wymaga zbyt częstego nawożenia. Powinien wytwarzać krótkie , szybko drewniejące , sztywne łodygi. Sądzę ,że zważywszy na nadchodzącą porę roku, powinnaś ograniczyć podlewanie i aż do wiosny niczym go nie zasilać. Niech stoi nadal przy oknie.Oczywiście w razie problemów z pokrojem rośliny - grubosza można doskonale formować . Przycinanie odłożyłabym jednak do wiosny.
Grubosz nie lubi zbyt dobrej ziem ( rzeczywiście " kaktusawa"jest w sam raz) ,nadmiaru wody, znosi nawet okresowe zasuszenie , gdyż doskonale gromadzi wodę w skórzastych liściach.Uwielbia ciepło i słońce, nie wymaga zbyt częstego nawożenia. Powinien wytwarzać krótkie , szybko drewniejące , sztywne łodygi. Sądzę ,że zważywszy na nadchodzącą porę roku, powinnaś ograniczyć podlewanie i aż do wiosny niczym go nie zasilać. Niech stoi nadal przy oknie.Oczywiście w razie problemów z pokrojem rośliny - grubosza można doskonale formować . Przycinanie odłożyłabym jednak do wiosny.
Witam,
Przemo, czy ja również mógłbym mieć do Ciebie prośbę?? Znalazłem ostatnio u brata takiego grubosza (zdjęcie poniżej) Nie wiem ile ma lat, ale sądząc po rozmiarach, to trochę już sobie rośnie Chciałbym go ukształtować na coś co będzie przypominało bonsai W przyszłości wsadzę go głębszej misy, niemniej w tym momencie chciałbym mu nieco zagęścić koronę. Możesz mi zatem podpowiedzieć, gdzie najlepiej przyciąć ten okaz??
Z góry dziękuję za pomoc
Przemo, czy ja również mógłbym mieć do Ciebie prośbę?? Znalazłem ostatnio u brata takiego grubosza (zdjęcie poniżej) Nie wiem ile ma lat, ale sądząc po rozmiarach, to trochę już sobie rośnie Chciałbym go ukształtować na coś co będzie przypominało bonsai W przyszłości wsadzę go głębszej misy, niemniej w tym momencie chciałbym mu nieco zagęścić koronę. Możesz mi zatem podpowiedzieć, gdzie najlepiej przyciąć ten okaz??
Z góry dziękuję za pomoc