Dziękuję za wypowiedź i niebawem zrobię topic z moim ogrodemeukomis pisze:Sandro ja myślę że może są takie cebulki ale ja o nich nie wiem. Na wiosne sadzi się cebulki roślin letnich tj.mieczyki , eukomisy, ismeny ,krokosmie , kalię, tygrysówki. Po przekwitniętych wiosennych kwiatach ja w te miejsca sieję astry, dalie jednoroczne,cynie,słonecznik ozdobny niski, kleome. Słyszałam, że są też cynie niski.
Sandro wejć na ogrody forumowiczów jest nas tam dużo ktoś może ci coś jeszcze doradzić ,a może pokażesz nam swój ogród.pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.Halina
Cebulki wysadzane jesienią
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak okrywałam, napisz o swoim efekcie wiosną, może się pokuszę.Sandra222 pisze:a czy Ty je okrywasz na zimę? Pani w sklepie upomniała mnie, żebym okryła je korąmaakita pisze:Ja mam bardzo złe doświadczenia z zawilcami - po prostu nie wyrastają mi albo wyrastają, ale same listki. Nie wiem od czego to zależy.
To będzie moj debiut, zobaczymy czy zakwitną na wiosne
-
- 50p
- Od: 28 sty 2008, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysadzilam jesienia zawilce japonskie do donicy.Cebulki namoczylam tak jak sie zaleca.
Nie wzeszly.
Wiosna wysadzilam rowniez,swiezo kupione,pomyslalam,ze jeśli sa w sprzedazy rowniez wiosna,to moze moge je sadzic na wiosne.
Tez nie wzeszly.
Szkoda,bo zaplanowalam wiszacy koszyk z zielona zielistka,pasiasta trzykrotka i kolorowe zawilce.
Inne rosliny cebulowe tego samego producenta kwitly bez problemow.
Zimy mam lagodne,widzialam,ze sasiadom przezyly nie wykopane na zime dalie,to moje zawilce nie wymarzly,ani nic ich nie zjadlo,bo byly w pojemikach.Wygladaly dorodnie i zdrowo po namoczeniu.
Nie wiem co sie moglo stac?
Zniechecilam sie troche, moze sprobuje po raz trzeci?Maja takie fajne kolory.
Nie wzeszly.
Wiosna wysadzilam rowniez,swiezo kupione,pomyslalam,ze jeśli sa w sprzedazy rowniez wiosna,to moze moge je sadzic na wiosne.
Tez nie wzeszly.
Szkoda,bo zaplanowalam wiszacy koszyk z zielona zielistka,pasiasta trzykrotka i kolorowe zawilce.
Inne rosliny cebulowe tego samego producenta kwitly bez problemow.
Zimy mam lagodne,widzialam,ze sasiadom przezyly nie wykopane na zime dalie,to moje zawilce nie wymarzly,ani nic ich nie zjadlo,bo byly w pojemikach.Wygladaly dorodnie i zdrowo po namoczeniu.
Nie wiem co sie moglo stac?
Zniechecilam sie troche, moze sprobuje po raz trzeci?Maja takie fajne kolory.
Pozdrawiam Danka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 50p
Hmm...cos musialam pokrecic...Teraz to juz nie wiem jakie zawilce sadzilam?
Dziekuje Przemku
Kwiaty mialy wygladac jak te z 2 fotki.Cebulki byly 0,5cm,pomarszczone,suche.Po namoczeniu wygladaly jak male orzeszki.
Cebule byly tanie ,ok 15sztuk za 1 f.
będę probowac trzeci raz,ale tez wysadze do donicy.
I nazwe tym razem zapamietam
Dziekuje Przemku
Kwiaty mialy wygladac jak te z 2 fotki.Cebulki byly 0,5cm,pomarszczone,suche.Po namoczeniu wygladaly jak male orzeszki.
Cebule byly tanie ,ok 15sztuk za 1 f.
będę probowac trzeci raz,ale tez wysadze do donicy.
I nazwe tym razem zapamietam
Pozdrawiam Danka
-
- 50p
Dziekuje Chatte,
tylko teraz mam, na jesien, te zawilce wysadzac czy na wiosne?
Kupilam sobie dzisiaj narcyzy botaniczne"Pueblo"prawie bialy kolor,tak przy okazji zakupow w Lidlu.
12cebul za1,45 f.
Narcyzy udaja sie zawsze.Mam ich na prawde sporo.Takich najzwyklejszych.Rosna sobie w donicach.
Kiedys kupilam skrzynke cebul,dawno po terminie wysadzania,troche juz miekkie ,za to bardzo tanio.Kwitly juz 2 razy.
Potem jeszcze dostalam wielki wor cebul od zaprzyjaznionego ogrodnika ,bo chcial wyrzucic.Jak przejrzalam dokladnie,to 3/4 mialo dziurki, chyba od pobzygi,ale i tak sporo zostalo.
W tym roku chyba zamiast do donic, będę je sadzic do gruntu na obwodke rabaty.
tylko teraz mam, na jesien, te zawilce wysadzac czy na wiosne?
Kupilam sobie dzisiaj narcyzy botaniczne"Pueblo"prawie bialy kolor,tak przy okazji zakupow w Lidlu.
12cebul za1,45 f.
Narcyzy udaja sie zawsze.Mam ich na prawde sporo.Takich najzwyklejszych.Rosna sobie w donicach.
Kiedys kupilam skrzynke cebul,dawno po terminie wysadzania,troche juz miekkie ,za to bardzo tanio.Kwitly juz 2 razy.
Potem jeszcze dostalam wielki wor cebul od zaprzyjaznionego ogrodnika ,bo chcial wyrzucic.Jak przejrzalam dokladnie,to 3/4 mialo dziurki, chyba od pobzygi,ale i tak sporo zostalo.
W tym roku chyba zamiast do donic, będę je sadzic do gruntu na obwodke rabaty.
Pozdrawiam Danka
- pawels23
- 200p
- Od: 26 lut 2008, o 16:48
- Kontakt:
Re: Cebule do sadzenia na jesień...
Oczywiście że są, moje ulubione - czosnki olbrzymie (Allium giganteum)Sandra222 pisze: Mam takie pytanko: czy są jakieś cebulki roślin, które sadzi się na jesień a zakwitają latem?
Jakoś do lilii nie jestem przekonana. (...)
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
A mi pani w ogrodniczym powiedziała żeby w październiku posadzić .chatte pisze:Zawilce każą wykopywać na zimę, więc posadź wiosną. U wielu osób przetrwały co prawda ostatnią zimę w ziemi, ale co to była za zima? Nie wiadomo, jaka będzie następna, więc na wszelki wypadek - posadź zgodnie z zaleceniami.