Hippeastrum cz.3
- martam80
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
Na razie zdjęcia zbiorczego nie mam jak zrobić, bo donice stoją na trzech parapetach.
Jeśli chodzi o nawożenie, to ja ciągle eksperymentuje. W ostatnim sezonie przy sadzeniu cebul dodawałam na dno donicy po kilka ziarek Azofoski. Potem w trakcie sezonu miałam kilka różnych nawozów i stosowałam je naprzemiennie wg ulotki. I chyba trafiłam, bo większość cebul ładnie przytyła. Latem część cebul stała na tarasie, a część wyniosłam na działkę pod folie. Zostały w doniczkach i podlewałam w podstawek. Trzeba starać się nie moczyć cebul bo pod folią słabiej wysychają, i dokucza im wtedy czerwona plamistość.
Jeśli chodzi o nawożenie, to ja ciągle eksperymentuje. W ostatnim sezonie przy sadzeniu cebul dodawałam na dno donicy po kilka ziarek Azofoski. Potem w trakcie sezonu miałam kilka różnych nawozów i stosowałam je naprzemiennie wg ulotki. I chyba trafiłam, bo większość cebul ładnie przytyła. Latem część cebul stała na tarasie, a część wyniosłam na działkę pod folie. Zostały w doniczkach i podlewałam w podstawek. Trzeba starać się nie moczyć cebul bo pod folią słabiej wysychają, i dokucza im wtedy czerwona plamistość.
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martam- a to szkoda. Czekam zatem na zdjęcia kwiatów.
Mówisz, że trudniej przesychają w namiocie foliowym. W takim układzie - poukładam hippeastra w drewutni. Tam będzie "przeciąg". I słońce lekko przefiltrowane.
Też mam zamiar poeksperymentować z nawozami. Na pewno będzie Florovit i Blossom Booster. A jaki będzie trzeci - zobaczymy.
A Podlewałaś może gnojówką z pokrzyw, skrzypu albo wrotyczu? Ciekawa jestem, czy odrobina wyprażonego kompostu wymieszanego z ziemią nie byłoby też dobrym pomysłem...
Tak sobie planuję nawet naturalne nawożenie - może być ciekawym rozwiązaniem dla nawożenia hippeastrów i nie tylko.
Muszę poszukać składów naturalnych gnojówek i kompostu i dobrać tak nawożenie, by żadnego ze składników nie było za dużo - albo za mało.
Mówisz, że trudniej przesychają w namiocie foliowym. W takim układzie - poukładam hippeastra w drewutni. Tam będzie "przeciąg". I słońce lekko przefiltrowane.
Też mam zamiar poeksperymentować z nawozami. Na pewno będzie Florovit i Blossom Booster. A jaki będzie trzeci - zobaczymy.
A Podlewałaś może gnojówką z pokrzyw, skrzypu albo wrotyczu? Ciekawa jestem, czy odrobina wyprażonego kompostu wymieszanego z ziemią nie byłoby też dobrym pomysłem...
Tak sobie planuję nawet naturalne nawożenie - może być ciekawym rozwiązaniem dla nawożenia hippeastrów i nie tylko.
Muszę poszukać składów naturalnych gnojówek i kompostu i dobrać tak nawożenie, by żadnego ze składników nie było za dużo - albo za mało.
- martam80
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gnojówek nie stosowałam. W tym sezonie dorzucam po garści kompostu na dno donicy. Tylko ja tego kompostu nie prażyłam. Wybrałam go z kompostownika w którym są kalifornijki. Jest taki fajny puszysty dobrze przerobiony. Mam nadzieję że żadnego jajeczka nie przytargałam.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- tralaluszy
No stąd,że mnoży się jak szalona, wokół niej w pierwszym roku wyrósł wianuszek kilkunastu potomków! I jeszcze zakwitła. Sama będąc dzieckiem właściwie
Posprzedawałam te dzieci 

Pozdrawiam - BabajAGA
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnie dni niezwykle słoneczne i taki efekt.
W Wigilię rozwinął się pierwszy kwiat:

A dziś tyle

W Wigilię rozwinął się pierwszy kwiat:

A dziś tyle

- tralaluszy
Witam
Dostałam ostatnio Amaryllis w szklanym wazonie z mchem i nie za bardzo wiem, co z nim zrobić
Zostawić tak i czekać, aż zakwitnie? Podlewać? Czy wsadzić do ziemii? Z góry dziękuję za pomoc 

Pozdrawiam, Joanna
- tralaluszy
Ja bym posadziła. Tak,żeby połowa cebuli wystawała nad ziemię.
Pozdrawiam - BabajAGA
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Już czas, by założyć kolejną część tego wątku, która jest pod linkiem:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=72262
Admina, proszę o zamknięcie tej części wątku, z góry dziękuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=72262
Admina, proszę o zamknięcie tej części wątku, z góry dziękuję