Sundaville (-, Dipladenia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz. 2
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sundavilla
Zazdroszczę wam Dziewczyny tak pięknych okazów o tej porze roku ,moja też latem była piękna i obficie kwitła,
czy teraz nawozicie je ?,jestem zdziwiony waszymi okazami.
czy teraz nawozicie je ?,jestem zdziwiony waszymi okazami.
Mój to za piękny nie jest ale pocieszam się tym, że żyje nadal. Nie nawożę, choć wyrasta sporo młodych i nie wiem czy gdybym dała mu chociaż trochę nawozu to czy pomogę czy zaszkodzę roślinie.
hmm... nie słyszałam o czymś takim jak nawóz jesienny..
ja moich nie zasilam przez zimę, podlewam oszczędnie raz w tygodniu.
Sundavilla często nie wygląda zachwycająco przez zimę. Traci liście, robi się mocno przerzedzona, usychają niektóre pędy.
U mnie jedna traci listki, ale jednocześnie szaleje z młodymi pędami, które zaczynają oplątywać firankę
Druga jest cała goła, ale nieśmiało puszcza młode pędziki.
Nie jest to łatwa w obsłudze roślina, ale jej uroda zachęca do prób przezimowania ;)
ja moich nie zasilam przez zimę, podlewam oszczędnie raz w tygodniu.
Sundavilla często nie wygląda zachwycająco przez zimę. Traci liście, robi się mocno przerzedzona, usychają niektóre pędy.
U mnie jedna traci listki, ale jednocześnie szaleje z młodymi pędami, które zaczynają oplątywać firankę
Druga jest cała goła, ale nieśmiało puszcza młode pędziki.
Nie jest to łatwa w obsłudze roślina, ale jej uroda zachęca do prób przezimowania ;)
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Tak wygląda ten nawóz o którym pisałam. Można nim nawozić rośliny domowe i ogrodowe w okresie jesienno - zimowym. U mnie się sprawdza. Ma odpowiedni skład, dostosowany do tych pór roku.
Roślinki wyglądają zdrowo i mają błyszczące liście. Jestem ostrożna więc stosuję trochę mniejsze dawki, niż zaleca producent.
Używam go od 2 lat, roślinki łatwiej znoszą zimę, nie są zagłodzone. My (ludzie) w zimie potrzebujemy dużo witamin i minerałów, roślinki też żyją, więc potrzebują "papu".
Pozdrawiam.
Roślinki wyglądają zdrowo i mają błyszczące liście. Jestem ostrożna więc stosuję trochę mniejsze dawki, niż zaleca producent.
Używam go od 2 lat, roślinki łatwiej znoszą zimę, nie są zagłodzone. My (ludzie) w zimie potrzebujemy dużo witamin i minerałów, roślinki też żyją, więc potrzebują "papu".
Pozdrawiam.
- janek45
- janek45
Całe lato w tej ziemi mi rosła bardzo obficie kwitnąc ,teraz boje się jej przesadzać do nowej ziemi.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ludziska!
O jakim nawożeniu Wy mówicie?
Nie-te-raz!
Jest zbyt mało światła i roślina i tak nie wykorzysta substancji mineralnych w nawozie. Będzie się tylko niepotrzebnie płonić.
Janek!
To że pędy są blade i wypłonione to wina zbyt słabego oświetlenia.
Zgadzam się z Czereśnią.
Wymiana podłoża na wiosnę ma większy sens niż nawożenie, dlatego, że wywalając stare podłoże usuwamy również zasolenie gleby.
Niekoniecznie trzeba wydłubywać ziemię z korzeni. Wystarczy delikatnie obsypać starą (musi być sucha) i następnie dosypać na dno doniczki, od góry i delikatnie po bokach nowe podłoże.
O jakim nawożeniu Wy mówicie?
Nie-te-raz!
Jest zbyt mało światła i roślina i tak nie wykorzysta substancji mineralnych w nawozie. Będzie się tylko niepotrzebnie płonić.
Janek!
To że pędy są blade i wypłonione to wina zbyt słabego oświetlenia.
Zgadzam się z Czereśnią.
Wymiana podłoża na wiosnę ma większy sens niż nawożenie, dlatego, że wywalając stare podłoże usuwamy również zasolenie gleby.
Niekoniecznie trzeba wydłubywać ziemię z korzeni. Wystarczy delikatnie obsypać starą (musi być sucha) i następnie dosypać na dno doniczki, od góry i delikatnie po bokach nowe podłoże.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- janek45
Iwonko światła ma pod dostatek stoi na parapecie południowego okna,co do wymiany podłoża to poczekam chyba do wiosny bo się boje teraz przesadzać w zeszłym roku 2013 straciłem 4 szt a tej bym nie chciał ,zobaczę najwyżej podbiorę troszkę ziemi od góry i uzupełnię nową.
Iwona raczej miała na myśli to, że brak światła wynika z pory roku ;) styczeń nie obfituje jeszcze w słoneczne i długie dni ;)
na pewno nie podlewałabym nawozem, za wcześnie.
na pewno nie podlewałabym nawozem, za wcześnie.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janku!
No pewnie, podłoże wymień na wiosnę. Teraz też nie podbieraj i nie dawaj świeżej ziemi.
Światła nawet na południowym parapecie w obrębie naszej szerokości geograficznej jest obecnie za mało.
Obecnie rośliny mają za zadanie przetrwać, a rosnąć będą potem.
Sundawilla nawet w lecie rośnie i kwitnie najchętniej stojąc na zewnątrz.
No pewnie, podłoże wymień na wiosnę. Teraz też nie podbieraj i nie dawaj świeżej ziemi.
Światła nawet na południowym parapecie w obrębie naszej szerokości geograficznej jest obecnie za mało.
Obecnie rośliny mają za zadanie przetrwać, a rosnąć będą potem.
Sundawilla nawet w lecie rośnie i kwitnie najchętniej stojąc na zewnątrz.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
I ja jestem przeciwna nawożeniu.
Teraz ewentualnie przycięcie lekkie rośliny. Za jakiś m-c przesadzenie do świeżego podłoża (jeśli kupne - to trzeba przeczytać skład - bo przeważnie w uniwersalnych mieszankach jest nawóz, czasami 6 tygodniowy, a czasem nawet 3 miesięczny).
Roślinę na parapet i gdzieś w marcu - rozpoczęcie nawożenia. Ale nawożenia należy odpowiednio "przystosować" do warunków panujących na zewnątrz. Z czego największe znaczenie ma - nasłonecznienie. Czyli, jak aura będzie pogodna, można nawozić ( ja, pierwsze dawki nawozu po zimowym spoczynku - zmniejszam o połowę). A jak będzie pochmurno, czyli mało słońca, można nawieźć, ale bardzo mocno rozcieńczonym nawozem...
Dopiero w kwietniu/maju - zaczynam normalne, cotygodniowe nawożenie wszystkich roślin.
Jak we wszystkim, należy wszystkie czynności dostosowywać do zmieniających się warunków.
Teraz ewentualnie przycięcie lekkie rośliny. Za jakiś m-c przesadzenie do świeżego podłoża (jeśli kupne - to trzeba przeczytać skład - bo przeważnie w uniwersalnych mieszankach jest nawóz, czasami 6 tygodniowy, a czasem nawet 3 miesięczny).
Roślinę na parapet i gdzieś w marcu - rozpoczęcie nawożenia. Ale nawożenia należy odpowiednio "przystosować" do warunków panujących na zewnątrz. Z czego największe znaczenie ma - nasłonecznienie. Czyli, jak aura będzie pogodna, można nawozić ( ja, pierwsze dawki nawozu po zimowym spoczynku - zmniejszam o połowę). A jak będzie pochmurno, czyli mało słońca, można nawieźć, ale bardzo mocno rozcieńczonym nawozem...
Dopiero w kwietniu/maju - zaczynam normalne, cotygodniowe nawożenie wszystkich roślin.
Jak we wszystkim, należy wszystkie czynności dostosowywać do zmieniających się warunków.