Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Niestety widze, że Ty kupilas z jakiejs francuskiej strony, a ja: je ne pas parle vous fransais bonjour
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
blahzays, z tego co widziałam, w ofertach sklepów są dwa rodzaje rodzynka brazylijskiego: firmy PNOS z Ożarowa - piszą, że wysokość 40-50cm i Legutki - wys. ok. 1m. To duże firmy nasienne, więc raczej nie wciskają kitu. Na All..gro też widziałam, że są. Oprócz powyższych jeszcze jakiejś nieznanej firmy oraz chyba ze zbioru własnego. Wszyscy opisują, że to physalis peruviana, a więc ten właściwy. Jak lubisz i masz miejsce, to kupić kilka rodzajów i popróbować .
]
Chyba będę musiał tak zrobić. Tak jak wcześniej pisałem rok temu też kupiłem nasionka i jestem pewien ze to był rodzynek brzylijski ale wyrosla miechunka pomidorowa. Ale jak nie ma wyjścia to kupie własnie paru firm. Są to obok lichi moje ulubione owoce
Chyba będę musiał tak zrobić. Tak jak wcześniej pisałem rok temu też kupiłem nasionka i jestem pewien ze to był rodzynek brzylijski ale wyrosla miechunka pomidorowa. Ale jak nie ma wyjścia to kupie własnie paru firm. Są to obok lichi moje ulubione owoce
- jode22
Nasiona miechunki pomidorowej też są w sprzedaży, może im się coś pomerdało . Kupując nasiona trzeba kupować właśnie pod nazwą rodzynek brazylijski i zwracać jeszcze uwagę, co napisano pod spodem drobnymi literami, czyli nazwę łacińską .
Te rodzynki z polskich firm nie mają podanej nazwy odmiany, z nasion od Legutko wyrasta duża odmiana, podobnie z firm niemieckich. Jest sporo zagranicznych sklepów internetowych oferujących odmianę Aunt Molly, a skoro Blahzays posługuje się tłumaczem to łatwo sobie może poradzić to tylko kwestia chęci.
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, to prawda, ale kupuje tez w Stanach, w Niemczech, w Holandi, w hiszpani, i wszyscy rozumieja Angielski. Od zaleznosci czego sie naprawde chce.blahzays pisze:Niestety widzę, że Ty kupilas z jakiejs francuskiej strony, a ja: je ne pas parle vous fransais bonjourTournesol pisze:Hey!blahzays pisze:Czy jest szansa żebyśmy się dogadali i żebyś mi wysłała po 5 ziarenek z każdego rodzaju np. na zasadzie akcji? Niestety na akcji sie skonczyly, a tym polskim ziarenką w sklepach nie ufam...Tournesol pisze:Witam,
W tym roku uprawiam o wiele wiecej tego physalis, bo owoce są po prostu jak kawiar owocowy. Kupiłam 3 odmiany i zamierzam zasiac w lutym
- physalis peruviana
- Physalis pruinosa
- physalis ixocarpa
Niestety nie bedzie takiej szansy poniewasz mam 20 ziarenek z kazdego, wysiewam wszystko, i rozdaje najbliszym w maju.
Mozesz tez sobie je wykupic to bedziemy we dwoje chodowac na przyszla aukcje
Pozniej napisze wiecej o chodowaniu tych wszystich odmian.
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
No właśnie googlowałem "Aunt molly" już, ale jak już pokazuje się w jakimś sklepie to usa lub canada i nie przesyłają do Polski. Jakbyś znalazły jakis sklep internetowy europejski to z chęcią przymę taką radę .
Aria - duża odmiana tzn. ta która gorzej u nas rośnie tak?
Aria - duża odmiana tzn. ta która gorzej u nas rośnie tak?
Nie, ona rośnie dobrze, nawet bardzo, tylko słabo owocuje.
Kiepsko szukasz w necie
Kiepsko szukasz w necie
Jedyna jaka strona jaka znalazlem to : http://www.seedsofdistinction.co.uk/veg ... und-cherry , ale czy o to chodzi?
Macie może jakieś inne strony jeszcze?
Macie może jakieś inne strony jeszcze?
- jode22
Znalazłam na e-bay sporo ofert, ale trzeba szukać pod physalis peruviana .
Dzisiaj wysiałam nasiona rodzynka brazylijskiego od Vilmorinu (siew od lutego - tak było na opakowaniu). Nie wiem jaka to odmiana, bo nie napisali. Dopiero po wysianiu doczytałam, że to rośnie takie wielgachne - a wysiałam jakieś 25 nasion...
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Melduję, iż 2 egzemplarze rodzynka w garażu mają się dobrze, zaczynają się budzić do życia. Mam wrażenie, że one mi tam zakwitną do maja.
Miechunka pomidorowa ma zielone owoce wielkości około 2,5cm przypominające kształtem pomidory schery.Bardzo plenna (uprawiałam w namiocie foliowym)Robiłam z niej sałatki na zimę wg przepisu na sałatki z zielonych pomidorów. Podobnież można robić z owoców różnego rodzaju sosy. Smak jak dla mnie przeciętny na surowo, dobry jako sałatka.W następnych latach tak jak rodzynek wysiewa się sama.Nie zbieram nasion ponieważ zawsze jeden krzaczek urośnie sam.jode22 pisze:Nasiona miechunki pomidorowej też są w sprzedaży, może im się coś pomerdało . Kupując nasiona trzeba kupować właśnie pod nazwą rodzynek brazylijski i zwracać jeszcze uwagę, co napisano pod spodem drobnymi literami, czyli nazwę łacińską .
Czy możecie polecić dobrą odmianę rodzynka żeby można było uprawiać do w gruncie bez osłony strefa 6b