Zabezpieczanie drzewek owocowych na zimę
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zima a młode drzewka owocowe
Pewnie są cały czas mokre pod tym okryciem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2013, o 10:20
Gdy zakładałem była temperatura ujemna oraz grasowały zające i sarny, ochronić musiałem. A teraz sam nie wiem, wiosna w pełni...chinka pisze:Po co Ci ta włóknina przy takiej pogodzie?
Ochronę przed zającami i sarnami rozumiem, mam ten sam problem, bo moje drzewka owocowe rosną na nieogrodzonym kawałku działki, ale do tego najlepsza jest siatka plastikowa.
Pozdrawiam, Bogusia
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Pod agro, przy takiej pogodzie, przy + 8 oC prawie przez cały dzień, pod folią jest mokro i jeszcze cieplej.
Idealne warunki do rozwoju grzybów !!!
1. Zdejmuj natychmiast !
2. Zrób oprysk mlekiem wapiennym / pomaluj wapnem z dodatkiem miedzianu.
Idealne warunki do rozwoju grzybów !!!
1. Zdejmuj natychmiast !
2. Zrób oprysk mlekiem wapiennym / pomaluj wapnem z dodatkiem miedzianu.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Pod folią czy pod włókniną? Bo folią to nie wiem kto mądry drzewka owija... Włókninę z ciekawości odkręciłem, gałązki ładnie owiane, suchutkie, bez śladu zieleni - okręciłem zatem ponownie
- Lukas99
- 100p
- Od: 22 paź 2013, o 16:38
- Kontakt:
Tak się zastanawiam czy nie jest za ciepło na owinięcie agro drzewek... Ja u siebie zdjąłem, bo w środku panowała ciepła atmosfera
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
I dobrze, że zdjąłeś. Dzisiaj był kwiecień na dworze, a w kalendarzu koniec grudnia
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Mam małe pytanie a mianowicie co inspiruje was do owijania teraz drzewek np. siatką?
Wiosna i latem tez owijacie?
Pytam dla tego bo również mam drzewka owocowe i zawsze mi sie zdawało że w ten sposób owijamy aby zapobiec ogryzaniu ich przez zwierzęta,chyba tylko wtedy kiedy jest duża okrywa śnieżna i zwierzaki z braku pokarmu np. w lesie podchodzą pod zabudowania ,do sadów itp. w poszukiwaniu pożywienia.
Pozdrawiam Piter
Wiosna i latem tez owijacie?
Pytam dla tego bo również mam drzewka owocowe i zawsze mi sie zdawało że w ten sposób owijamy aby zapobiec ogryzaniu ich przez zwierzęta,chyba tylko wtedy kiedy jest duża okrywa śnieżna i zwierzaki z braku pokarmu np. w lesie podchodzą pod zabudowania ,do sadów itp. w poszukiwaniu pożywienia.
Pozdrawiam Piter
Mąż Ani
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też tak myślałem, że zwierzaki (zające, sarny) obgryzają drzewka tylko wtedy gdy napada dużo śniegu.
U mnie akurat to się nie sprawdziło. Już jesienią próbowały drzewek, a młodą jabłoń miałem ogryzioną (na szczęście niewiele) nawet w maju.
Dlatego teraz zakładam siatki wcześniej, a w przypadku jabłoni (dla zajęcy najsmaczniejsze) nie zdejmuję przez cały rok.
U mnie akurat to się nie sprawdziło. Już jesienią próbowały drzewek, a młodą jabłoń miałem ogryzioną (na szczęście niewiele) nawet w maju.
Dlatego teraz zakładam siatki wcześniej, a w przypadku jabłoni (dla zajęcy najsmaczniejsze) nie zdejmuję przez cały rok.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mam nieogrodzoną działkę a sarny w zasadzie codziennie 100 metrów od domu... W lecie nic nie podjadały ale w tym roku już w listopadzie drzewka były obgryzione - górą sarna, dołem zając, mimo, że śniegu ani ani. Zdjąłem dzisiaj agro, założyłem jakieś resztki siatki, a gdy przyjdzie zima znowu się włókniną okręci
ania156 nie licz na to, że to tylko zimowa przypadłość dzikiej zwierzyny, u mnie zające najchętniej stołowałyby się całorocznie
Pozdrawiam, Bogusia
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też tak sądzę. Dzisiejsze zwierzaki tylko z nazwy są dzikie. Oswajają się z ludzkimi domostwami, ludźmi.
Jeżeli spotkają na swojej drodze smaczną jabłoneczkę, to dlaczego nie mają jej posmakować? Tylko dlatego, że akurat jest lato ??
Jeżeli spotkają na swojej drodze smaczną jabłoneczkę, to dlaczego nie mają jej posmakować? Tylko dlatego, że akurat jest lato ??
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Sarny zjadają zasadniczo tylko młode gałązki, natomiast zające nigdy latem, tylko jesień zima wczesna wiosna, bez względu czy jest śnieg , czy go niema.Zgryzają korę bo tam są garbniki potrzebne im do wytwarzania tłuszczu. Żadne dokarmianie nie ma sensu.
Cienką siatkę też rozerwą. Jedynie mocne osłonki i nascinane gałęzie jabłoni na pożarcie. Przysmakiem są gałęzie ananasa.
Do bielenia najpraktyczniejsza jest farba emulsja fasadowa silikonowa z niewielkim dodatkiem miedzianu.
Cienką siatkę też rozerwą. Jedynie mocne osłonki i nascinane gałęzie jabłoni na pożarcie. Przysmakiem są gałęzie ananasa.
Do bielenia najpraktyczniejsza jest farba emulsja fasadowa silikonowa z niewielkim dodatkiem miedzianu.