Musztardowiec Mizuna,mibuna,kapusta japońska (Brassica )- uprawa
- fruitssk
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Musztardowiec - uprawa
Też posiałem pierwszy raz w tym roku. Mam fioletową odmianę, już powoli zaczynają kwitnąć, zostawiłem kilka na nasiona. Bardzo mi się podoba wygląd tej rośliny. Ładnie wygląda na kanapkach i w sałatkach pośród innych "traw": sałaty, szpinaku, rukoli, polanych sosem winegret. W smaku na pewno nie jest mdła, raczej lekko pikantna, ogólnie smaczna, ciekawa.
Wyśniłem sobie ten świat tak długo myśląc o nim.
Zupełnie po nic. Tak dla siebie by się bronić.
A, tak wygląda mój 'nijaki' musztardowiec.
Ale muszę trochę sprostować. O ile ta największa sadzonka na pierwszym zdjęciu smakuje jak trawa, to kilka liści,które zerwałem z kępki ( zdjęcie nr. 2 ) rzeczywiście ma lekko ostry posmak.
Tak sobie przypomniałem, jak Cantati pisała, że nie ma pewności czy nasiona, które zbierała powtórzą cechy.
Może trafił mi się taki osobnik, co cech smakowych nie powtórzył. Choć wizualnych tak do końca chyba też nie, bo za nic nie chcą się wybarwiać.
Tak, czy siak - fajnie mieć coś nowego w ogrodzie.

Ale muszę trochę sprostować. O ile ta największa sadzonka na pierwszym zdjęciu smakuje jak trawa, to kilka liści,które zerwałem z kępki ( zdjęcie nr. 2 ) rzeczywiście ma lekko ostry posmak.

Tak sobie przypomniałem, jak Cantati pisała, że nie ma pewności czy nasiona, które zbierała powtórzą cechy.
Może trafił mi się taki osobnik, co cech smakowych nie powtórzył. Choć wizualnych tak do końca chyba też nie, bo za nic nie chcą się wybarwiać.

Tak, czy siak - fajnie mieć coś nowego w ogrodzie.

Udanych plonów życzy Marcel. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 kwie 2013, o 10:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój Ruby Streak był kwasnopikantny, miał kolor fioletowy, bardzo smaczny, zjadłem wprost z krzaka wszystkie liście 

- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asia, jeśli chcesz to mam dla Ciebie porcyjkę nasion odmiany fioletowej Ruby Streak, podeślij adres na PW
Na jesień będzie można go wysiać, teraz za ciepło i szybko zakwitnie
Marcel, czy te roślinki Ci wyrosły z nasion ode mnie? Roślinka na Twoim pierwszym zdjęciu wygląda mi bardziej na jakąś odmianę Mizuny, a na drugim zdjęciu już jest Musztardowiec
Ja miałam w ub. roku Mizunę, ale nie zbierałam nasion, bo smakowo nam nie podeszła, jak dla nas jest trochę bez smaku. Musztardowce jednak są bardziej wyraziste w smaku i na nich się w tym roku skupiłam. Wczesną wiosną zrobiłam kilkadziesiąt sadzonek Ruby Streak i wszystkie u mnie powtórzyły cechy, były dokładnie takie same jak z kupnych nasion sianych w pierwszym roku - liście mocno powcinane, u nasady zielonkawe, góra ciemnofioletowa. Teraz już kwitną 

Na jesień będzie można go wysiać, teraz za ciepło i szybko zakwitnie

Marcel, czy te roślinki Ci wyrosły z nasion ode mnie? Roślinka na Twoim pierwszym zdjęciu wygląda mi bardziej na jakąś odmianę Mizuny, a na drugim zdjęciu już jest Musztardowiec

Pozdrawiam, Dorota
- fruitssk
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Poniżej moje musztardowce / mizuny? Kurde nie wiem, dostałem jako gratis, na nasionkach pisało mizuna japońska, dostałem też mitsubę ale nie zeszła. Roślinki już chwilę kwitną, zostawiłem na nasiona, bo młoda jest smaczna. Jak kwitnie liście stają się niesmaczne, tracą to ostre coś w sobie.

Wyśniłem sobie ten świat tak długo myśląc o nim.
Moje musztardowce wyglądały nieco inaczej.Wygląda mi to na rzodkiewkę strączkową.
pozdrawiam, Justyna
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
Ja nasiona mizuny, w oryginalnym opakowaniu, ale nie pamiętam jakiej firmy, kupiłam w Leclercu, wiosną. Pamiętam tyle, że opakowanie było białe, na obrazku były cięte, powycinane zielone liście, a to co mi wyrosło było takie bordowawe, ale ewidentnie mizuna. Nasiona kosztowały mało, mniej chyba niż 2 zł. Wysiałam najpierw to na rozsadę, potem wsadzałam do gruntu, pięknie urosło, zakwitło i się rozsiało. Jeszcze niedawno widziałam, że te młode siewki żyją w ogrodzie. To chyba takie warzywko-samosiejko-chwaściorek ;) W smaku, takie nietypowe, no taka inna sałata, i z wyglądu, i smaku. Ale na pewno bardzo ozdobna. I łatwa w uprawie.
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Musztardowiec z akcji był bezproblemowy w uprawie. Rósł na grządce 'sałatowej', w sumie tylko odchwaszczany i podlewany-nawet go nie zbierałam, nikomu z rodziny nie podszedł jego specyficzny smak. Zostawiony do zakwitnięcia został skonsumowany.. przez jakies gąsiennice, w jedną noc.
U mnie w ogrodzie warzywnym raczej już nie zagości, duże rozczarowanie.
U mnie w ogrodzie warzywnym raczej już nie zagości, duże rozczarowanie.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Ja tak samo, pierwszy raz
Zaopatrzyłam się na ten sezon w red giant i southern giant curled. Jak mi zasmakuje, to zostawię po kilka na nasiona i zapoluję na tę ładną fioletową odmianę, którą tu pokazywaliście na forum

Zaopatrzyłam się na ten sezon w red giant i southern giant curled. Jak mi zasmakuje, to zostawię po kilka na nasiona i zapoluję na tę ładną fioletową odmianę, którą tu pokazywaliście na forum

Tak jak pisałam w ofercie są to nasiona dwóch odmian,które mi się niechcący pomieszały.odmiana fioletowa Ruby Streak oraz zielona Golden Streakmagda1975 pisze:A ja to nawet nie wiem jaka ta moja odmiana,trzeba zapytac perdii.
O, dzięki! Właśnie o ruby streak chodziło mi, pisząc ''fioletowa" 

- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Jak zostawisz ruby steak na słońcu to będzie miał bardzo mocne purpurowo - fioletowe wybarwienie 
ja w tym roku też stawiam na kilka musztardowców - ciekawa jestem chińskiego - Southern Giant - podobno jeden z najostrzejszych - zobaczymy czy przejdzie przez gardło ;))

ja w tym roku też stawiam na kilka musztardowców - ciekawa jestem chińskiego - Southern Giant - podobno jeden z najostrzejszych - zobaczymy czy przejdzie przez gardło ;))
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
W tym roku zaczynam uprawę musztardowca, mam dwie odmiany Red Frills i Red Giant.
Aga gdzie dostałaś odmianę Southern Giant?
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Gosiu - sprowadzałam. Oprócz tego jeszcze kilka innych: Heading Mustard Gai Cai, Garnet Giant, Osaka Purple, Red...
I trochę innych ciekawostek. Mam zamiar doprowadzić je do kwitnienia i zebrać nasionka na kolejną akcję
I trochę innych ciekawostek. Mam zamiar doprowadzić je do kwitnienia i zebrać nasionka na kolejną akcję

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga