Figa obecnie przechodzi w stan spoczynku. Jest to najlepszy okres na pobieranie pędów do ukorzeniania, przycinania gałęzi i korzeni figi (jeśli jest taka potrzeba). Wiosną, po ruszeniu soków z miejsca cięcia wypływa dość dużo lateksu. Niektórzy po pobraniu fragmentów pędów do ukorzenienie chowają je do lodówki ( tam gdzie trzyma się jarzyny, owinięte w lekko wilgotny ręcznik papierowy) i ukorzeniają dopiero wiosną. Myślę że wiosna to najlepszy okres, pod warunkiem, że uda się zachować pędy w dobrym stanie, nie zaatakuje je jakiś grzyb i nie wyschną. Na angielskojęzycznym forum czytałam, że niektórzy trzymają je nawet w zamrażarce. Ja ukorzeniam rośliny zaraz po pobraniu pędów. Na początku listopada ukorzeniałam zdobyczną figę ( odmiana nn ale owocująca-pozwolono mi zabrać gałązkę z przycinanej figi w jednym z marketów budowlanych). Na 4 sadzonki trzy już wykształciły nowe gałązki ( na razie ok 1,5 cm), czwarta stoi ale utrzymuje zielone pąki więc zobaczymy co z tego będzie.
Jeśli chodzi o moje figi to niestety nie mam ani Ronde de Bordeaux ani Chicago Hardy. Mam Brown Turkey ( tegoroczny zakup, świetnie owocował w tym roku, jego sadzonka wiosną wędruje do gruntu), dużą NN w formie drzewka ( w tym roku miała jeden zielony owoc ale ktoś/coś go podwędziło gdy figa stała na tarasie, kiepskie owocowanie to moja wina, uszczyknęłam pąki liściowe za szybko), trzy lub cztery ukorzeniające się nn ( z owocujacej marketowej) i figę panachee ( figa w paski, zawiązała owoce w tym roku późno i po przeniesieniu z tarasu do domu zrzuciła je).
Jeśli znasz angielski na tym forum można naprawdę dużo dowiedzieć się o figach ( chociaż wiele odmian tam opisanych raczej są poza naszym zasięgiem)
http://figs4fun.com/
Co do ukorzeniania możesz też stosować odkłady ( przysypanie pędu rośliny ziemią). Raczej nie ukorzeniałabym figi wyłącznie w wodzie ( np w szklance). Podobno korzenie które figa wypuści sa bardzo kruche i czasami traci się roślinę po posadzeniu do ziemi.
Jest też jeszcze coś takiego jak air layering ( przepraszam ale nie znam polskiego odpowiednika tego określenia). Na czym to polega masz zobrazowane tutaj:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... 6.1986.jpg