Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
Re: Adenium (róża pustyni) cz.6
Dzisiaj już przeglądałam dział giełda, niestety ostatnie ogłoszenie z sadzonką adenium było z października a w nasiona nie chcę się bawić bo nie ma pewności czy na pewno wykiełkuje a i pora teraz niesprzyjająca 

- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
zajrzyj do wiadomości
Moje małe październikowe adenia jakoś ciężko przechodzą zimę, tzn, usychają im lekko listki. Podlewane są tylko doglebowo, żadne opryski. Jak dożyją do pełni słońca wiosną to będzie dobrze. Tylko jeden jak na razie rośnie wyjątkowo lepiej niż pozostałe. Dziwne 

U mnie podobnie. Też listeczki lekko podsychają, choć nie wszystkim. Generalnie wydaje mi się, że chowają się zdrowo. Co myślicie?msk83 pisze:Moje małe październikowe adenia jakoś ciężko przechodzą zimę, tzn, usychają im lekko listki. Podlewane są tylko doglebowo, żadne opryski. Jak dożyją do pełni słońca wiosną to będzie dobrze. Tylko jeden jak na razie rośnie wyjątkowo lepiej niż pozostałe. Dziwne

Bardzo ładne, zdrowo wyglądają
oby tak dalej 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 gru 2013, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich...Jestem tu nowa i mam pytanie. Mojemu 4-letniemu Adenium zgniła i odpadła jedna gałązka...Nie wiem czy jest się czym niepokoić,nie miałam jeszcze takiej sytuacji...z góry dziękuję za odpowiedź
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Tak jak opisywałem wcześniej formę Dwarf uzyskuje się we wczesnym etapie rozwoju rośliny bez użycia azotu a jedynie fosforu i potasu.Jerzyk pisze:Mieczysław
Nasze socotranum jak zauważyłeś pochodzi chyba od "gorszej" matki bo nawet nie przycinane wytwarza pokrój arabicum, czyli wysoki główny pęd i mniejsze boczne.
Zainspirowany Mietek Twoją wypowiedzią, postanowiłem zmusić dwa socotranum do wytworzenia większej ilości gałązek przez ich przycięcie. Uważam, że jest to najlepszy moment w ich wegetacji, kiedy wytwarzają młodziutkie pędy, więc powinny wypuścić jeszcze więcej gałązek przy braku pędu głównego.
Wygospodarowałem z trudem jeszcze jedno miejsce pod lampą i socotranum już "przyrasta" ....
Wierzchołek wzrostu mojego adenium wyrósł wysoki właśnie dlatego, że użyłem azot i nie pozostało nic innego jak przyciąć roślinę.
Małe socotranum przycięte 12 grudnia dziś to jest 28 grudnia wygląda tak

Roślina do tej pory wytworzyła i nadal wytwarza na przyciętym pędzie głównym małe pączki przyrostów i licząc starsze pędy jest ich już 12 co w naszym klimacie jest dobrym wynikiem.

Wśród moich roślin mam dwie Thai Arabicum: Ra Chi Nee Pan Dok (RCN)
RCN charakteryzują się tworzeniem dużej ilości wysokich rozgałęzień, dlatego należy rośliny wcześnie przycinać, ze wszystkich arabicum RCN wytwarza najwięcej kwiatów na roślinie i dlatego ten gatunek wśród arabicum jest najwyżej ceniony.
Tak roślina wyglądała jesienią.

Dwa miesiące temu po pierwszym przycięciu

Dzisiaj po małej poprawce, nie wytworzyła pędów w środkowej części dlatego została skrócona.

Mieczysław
Rośliny w boksie spryskuję codziennie dlatego na zdjęciach są mokre, na temat zimowania adenium będę dopiero szukał w necie bo dopiero wróciłem do domu.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Kamilaaa
Musisz pokazać nam swoją roślinę, zrób fotkę i wstaw na forum.
Musisz pokazać nam swoją roślinę, zrób fotkę i wstaw na forum.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- również i ja spryskuję swoje rośliny, szczególnie te które rosną w hydroponice, właśnie jestem po takiej czynności. Większość moich Adenium raczej "ucina sobie drzemkę" w oczekiwaniu na wiosnę.Rośliny w boksie spryskuję codziennie dlatego na zdjęciach są mokre, na temat zimowania adenium będę dopiero szukał w necie / ... /
Jerzy, stwarzasz swoim roślinom wręcz komfortowe warunki pod względem dostarczania najodpowiedniejszego dla ich wzrostu, widma światła w zakresie niebieskiej i czerwonej jego barwy, długości dnia, jak również odpowiedniej, stosunkowo wysokiej temperatury - w "boksie" stwarzasz im namiastkę mikroklimatu, takiego jak obecnie panuje w ich "rodzinnych" stronach

Jerzy - również trochę "szperam" po necie w poszukiwaniu ciekawych informacji na temat zimowania i uprawy Adenium w hydroponice. Na rosyjskim forum trafiłem na wypowiedź, wydaje się już zaawansowanego w doświadczenie Forumowicza, który dość szczegółowo wypowiada się na temat uprawy Adenium w hydroponice z tym, że On zaczynał swoje doświadczenia z małymi roślinami. W swoich wpisach - radach, zaleca do podlewania w hydroponice nawóz: "?????? ????" (nie potrafię sobie tego przetłumaczyć) o składzie N:P:K - 12:8,7:14 - plus wiele mikroelementów. Dodatkowo zaleca dodawanie do sporządzonego roztworu jeszcze azotan wapnia, co również podnosi % udział azotu w roztworze do podlewania. Nie mogę doczytać co ma na celu dodatek azotanu wapnia - regulować - stabilizować pH roztworu do podlewania, który ma mieć odczyn lekko kwaśny. Jestem na etapie czytania stron na tym forum, bardzo ciekawe wypowiedzi. Wyprzedzają nas doświadczeniem w takiej uprawie o cztery lata

Jedną, bardzo ważną informację odnośnie dawek nawozów po przesadzeniu roślin z "normalnego" podłoża w hydroponikę, już wyczytałem. Pierwsze podlewania należy robić czystą miękką wodą. Przy następnych dostarczaniach dawkach wody, należy bardzo ostrożnie - stopniowo zwiększać dawkę nawozu - od bardzo małych ilości - 1/3 zalecanej. Wydaje się to zalecenie również odpowiednie do świeżo przesadzanych roślin w "normalnym" podłożu. Bardzo dokładnie dzielą się między sobą doświadczeniami w tym temacie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 0p - Nowonarodzony
Z miłą chęcią pokażę swoje adenium:) Ta gałązka była w marnym stanie, zgniła albo uschła - nie wiem,w każdym razie sama odpadła przy kaudexie, tam na szczęście wszystko wydaje się być zdrowe. Miejsce, w którym była gałąź zasypałam ukorzeniaczem. Powinno być widoczne na trzecim zdjęciu (przy kaudexie) Reszta gałęzi wydaje się być zdrowa, kaudex gruby i twardy...
http://imageshack.us/a/img607/878/7c61.jpg
http://imageshack.us/a/img845/255/w8f8.jpg
http://imageshack.us/a/img42/1336/ndi5.jpg
http://imageshack.us/a/img607/878/7c61.jpg
http://imageshack.us/a/img845/255/w8f8.jpg
http://imageshack.us/a/img42/1336/ndi5.jpg
-
- 0p - Nowonarodzony
Skoro już wysłałam zdjęcia to od razu dopytam...(o ile przeżyje do wiosny) chciałabym doczekać się kwiatów(nigdy jeszcze nie kwitnął) lepiej przyciąć czy nie? no i oczywiście to też na wiosnę...
Przedstawiam moje adenia, które dostałam od Jerzyka. Jeszcze raz dziękuję, za taki cudowny prezent urodzinowy
Czy one kwitną tak samo? Czy to ta sama odmiana?

Czy one kwitną tak samo? Czy to ta sama odmiana?

- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Kamilaaa
Masz bardzo ładną roślinę o grubym, symetrycznym kaudeksie, wygląda na zdrową, myślę, że to nic poważnego, jeżeli kaudeks w miejscu usunięcia gałązki jest twardy to nie masz się czym martwić.
Wiosną przesadź ją do trochę większej doniczki i podnieś o kilka centymetrów, pokażesz nam jej korzenie, które na pewno będą ozdobą rośliny.
Po roślinie widać, że próbowałaś ją rozkrzewić, widoczne są miejsca cięcia gałązek, ale w sumie próba nie powiodła się bo jeżeli po cięciu roślina wytworzyła tylko po jednej gałązce to cięcie nie miało sensu. Przyczyn tego może być kilka, przynajmniej miesiąc przed planowanym zabiegiem trzeba adenium dokarmić zwiększoną dawką fosforu i potasu a mniejszą azotu, może być nawóz Burza kwiatów "Substrala" co wpłynie na lepsze tworzenie rozgałęzień. Przycięcie musi być wykonane w końcu maja lub na początku czerwca, aby roślina miała jak najdłuższy dzień i wysoką temperaturę. Powinna w tym czasie stać na słońcu co sprzyja rozkrzewieniu. Jeżeli któryś z pędów wytworzy tylko jedno oczko to należy przyciąć go jeszcze raz i nastawić gałązkę do słońca.
Ja adenium wiosną bym przyciął w tych miejscach co poprzednio, to opóźniło by kwitnienie o kilka miesięcy, ale jeśli preferujesz kwitnienie to będziesz musiała zrezygnować z cięcia.
Monika
Te rośliny miałem przeznaczyć na próbę skarlenia ale cóż się nie robi dla "prawie sąsiadki". Są to rośliny wyhodowane z nasion ta z lewej to obesum z mixu nasion więc nie wiadomo jaki będzie kolor kwiatów, wiosną najwyższy pęd możesz skrócić, niech się rozkrzewi. Ta roślina z prawej to arabicum, zostawiłem znacznik w doniczce, jeżeli jest na nim litera BK to jest to Black Knight, jeżeli BD to Black Dragon, wiosną również skróć główny wierzchołek o 1/3 długości, roślina zaczęła na dole kaudeksu już się rozkrzewiać.
Masz bardzo ładną roślinę o grubym, symetrycznym kaudeksie, wygląda na zdrową, myślę, że to nic poważnego, jeżeli kaudeks w miejscu usunięcia gałązki jest twardy to nie masz się czym martwić.
Wiosną przesadź ją do trochę większej doniczki i podnieś o kilka centymetrów, pokażesz nam jej korzenie, które na pewno będą ozdobą rośliny.
Po roślinie widać, że próbowałaś ją rozkrzewić, widoczne są miejsca cięcia gałązek, ale w sumie próba nie powiodła się bo jeżeli po cięciu roślina wytworzyła tylko po jednej gałązce to cięcie nie miało sensu. Przyczyn tego może być kilka, przynajmniej miesiąc przed planowanym zabiegiem trzeba adenium dokarmić zwiększoną dawką fosforu i potasu a mniejszą azotu, może być nawóz Burza kwiatów "Substrala" co wpłynie na lepsze tworzenie rozgałęzień. Przycięcie musi być wykonane w końcu maja lub na początku czerwca, aby roślina miała jak najdłuższy dzień i wysoką temperaturę. Powinna w tym czasie stać na słońcu co sprzyja rozkrzewieniu. Jeżeli któryś z pędów wytworzy tylko jedno oczko to należy przyciąć go jeszcze raz i nastawić gałązkę do słońca.
Ja adenium wiosną bym przyciął w tych miejscach co poprzednio, to opóźniło by kwitnienie o kilka miesięcy, ale jeśli preferujesz kwitnienie to będziesz musiała zrezygnować z cięcia.
Monika
Te rośliny miałem przeznaczyć na próbę skarlenia ale cóż się nie robi dla "prawie sąsiadki". Są to rośliny wyhodowane z nasion ta z lewej to obesum z mixu nasion więc nie wiadomo jaki będzie kolor kwiatów, wiosną najwyższy pęd możesz skrócić, niech się rozkrzewi. Ta roślina z prawej to arabicum, zostawiłem znacznik w doniczce, jeżeli jest na nim litera BK to jest to Black Knight, jeżeli BD to Black Dragon, wiosną również skróć główny wierzchołek o 1/3 długości, roślina zaczęła na dole kaudeksu już się rozkrzewiać.
Jerzy
Jerzy
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za radę, myślę, że jednak na wiosnę zdecyduje się na obcięcie gałązek(oby tym razem ładniej wyszło) , zgodnie z radami. Będę też wysyłać zdjęcia 

- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
To adenium ma piękną, klasyczną formę młodego jeszcze nie rozgałęzionego arabicum. Pęd główny nie jest tak wybujały jak w innych moich arabicum a to dlatego, że roślina miała wcześniej obcięte korzenie i mimo otrzymania pewnej ilości azotu, najprawdopodobniej zużyła go nie na wzrost, lecz na budowę nowych korzeni.

Świąteczne klimaty...

Roślina w zeszłym roku wytwarzała mocno zagęszczone liście i teraz ma możliwość w tych miejscach utworzenia większej ilości gałązek. Zaczęła już jesienią tworzyć nowe, młode pędy i mimo, że w tej chwili jest w okresie wypoczynku to wczesną wiosną dostanie sam fosfór i potas PK 13-14 i zacznie wegetację polegającą głównie na krzewieniu się.

Moje pętelkowe drzewko po uformowaniu

W tej chwili tworzy młode przyrosty głównie na końcach wygiętych gałęzi i mocno już zieleni się. Musi jednak dalej być odrutowaną bo tak duże zgięcia pędów same nie utrzymają formy.

Świąteczne klimaty...

Roślina w zeszłym roku wytwarzała mocno zagęszczone liście i teraz ma możliwość w tych miejscach utworzenia większej ilości gałązek. Zaczęła już jesienią tworzyć nowe, młode pędy i mimo, że w tej chwili jest w okresie wypoczynku to wczesną wiosną dostanie sam fosfór i potas PK 13-14 i zacznie wegetację polegającą głównie na krzewieniu się.

Moje pętelkowe drzewko po uformowaniu

W tej chwili tworzy młode przyrosty głównie na końcach wygiętych gałęzi i mocno już zieleni się. Musi jednak dalej być odrutowaną bo tak duże zgięcia pędów same nie utrzymają formy.

Jerzy
Jerzy