"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
Hylocereusa, czyli oba szczepione egzemplarze musisz trzymać w ciepłym pomieszczeniu i co jakiś czas podlewać. To podkładka, która nie może być zimowana jak wszystkie kaktusy, bo jest rośliną tropikalną i standardowych kaktusowych zimowań nie przeżyje. Resztę kaktusów wywal z tego torfu, posadź do normalnego podłoża kaktusowego i daj odpocząć od wody do wiosny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może ktoś życzliwy podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć jakąś konkretną listę numerków LH, bo niektóre wklepane w wyszukiwarkę za nic nie można nic znaleźć przydały by się też ROS
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
- Martada
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Konrad ten LH to Ladislav Horáček czy Leo van der Houven?
Jeśli to ten pierwszy to ja korzystam z tego
http://www.cl-cactus.com/liste.asp?FNnu ... rBy=Number
Ps.
A tak gwoli zaspokojenia ciekawości to ten ROS to kto?- bo jeszcze nie trafiłam na taki numerek...
Jeśli to ten pierwszy to ja korzystam z tego
http://www.cl-cactus.com/liste.asp?FNnu ... rBy=Number
Ps.
A tak gwoli zaspokojenia ciekawości to ten ROS to kto?- bo jeszcze nie trafiłam na taki numerek...
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Tak, ten pierwszy. Już wszystko mam ROS to Rosta Maloch od Mediolobivia malochii, mam od niego nasiona i nie mogłem znaleźć lokalizacji ale już też opanowane
Pozdrawiam Konrad
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Re: Źródła pozyskania nasion
Moi drodzy Pojawiła się wyczekiwana lista roślin u Stevena Bracka z MG.
LISTA ROŚLIN
LISTA ROŚLIN
Re: Źródła pozyskania nasion
Będzie ktoś coś zamawiał ?Artur89 pisze:Moi drodzy Pojawiła się wyczekiwana lista roślin u Stevena Bracka z MG.
LISTA ROŚLIN
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Artur, pamiętaj, że dla pozycji oznaczonych #, czyli roślin z załącznika nr 1 CITES, wymagane są dokumenty eksportowe kosztujące 12$ za paczkę, a sama wysyłka to 20% wartości roślin.
Ja roślin nie zamawiam, a na nasiona już mam komplet chętnych.
Ja roślin nie zamawiam, a na nasiona już mam komplet chętnych.
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Jak by ktoś zamawiał to bym się podczepił pod zamówienie bo widzę kilka noto których nie mam
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Mój post został zmoderowany bez mojej wiedzy, nie chcę zamawiać roślin. Wolę je sobie wysiać Jak już wcześniej pisałem - nie zwróciłem uwagi, że nowa lista dotyczy roślin (myślałem, że dotyczy nasion stąd moje ogłoszenie).
Sebastian, dzięki za info. Po pobieżnym przejrzeniu listy echinocereusów nie zauważyłem roślin dla których wymagane są te dokumenty - dobra wiadomość dla mnie jeśli chciałbym coś zamawiać w przyszłości.
Sebastian, dzięki za info. Po pobieżnym przejrzeniu listy echinocereusów nie zauważyłem roślin dla których wymagane są te dokumenty - dobra wiadomość dla mnie jeśli chciałbym coś zamawiać w przyszłości.
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Gdyby ktoś się zdecydował zrobić to zamówienie z Mesa to i ja bym się przyłączyła.
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Czy ktoś we Wrocławiu ma formy bezchrofilowe typu "variegata" czy "picta" zdolne do rośnięcia na własnym korzeniu?
Ciekawie by było zobaczyć jak to wygląda w tej metodzie co opisałem tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=70686
Ciekawie by było zobaczyć jak to wygląda w tej metodzie co opisałem tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=70686
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Mam pytanie (zadane też w innym temacie) związane może nie z samym wybudzeniem kaktusów, ale o wystawienie ich na regał na balkonie (regał jest ofoliowany <<folia taka jaką używa się na tunele>> z trzech stron i góry bez "dziur", przód to taki luźny "płat" folii, którą można by było poprzyczepiać). Zastanawiałem się nad roślinami południowoamerykańskimi nie mam ich dużo, ale coś tam jest, jakieś gymnokalicja, kilka rebucjowatych, parę lobiwek, jakiś notokaktus, ewentualnie myślałem też o mamilariach
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Wszystkich roślin z Ameryki Południowej nie można wrzucać do jednego worka. Notokaktusy to roślinki raczej ciepłolubne i w takim miejscu będą czuły się źle. Wolą one wilgoć w powietrzu i ciepło. W przypadku gymnaków dużo zależy od konkretnego gatunku, te z Boliwii także wolą wilgoć i ciepło od pełnego słonka i chłodu odsłoniętego stanowiska. Typowe górale czyli lobiwki, rebucje czy sulki można trzymać na takim stanowisku ale tutaj także są pewne różnice. Rebucje wytrzymują nawet do kilku stopni mrozu jeśli są dobrze podsuszone więc można wystawić je wcześniej na zewnątrz. Lobiwki z mrozem radzą sobie różnie, także sporo zależy od gatunku, wielkości roślinki i stanu opicia się wodą. Generalnie najlepiej założyć, że lobiwki poniżej 0*C mogą mieć problemy. Zupełnie inaczej ma się sprawa ze słonkiem. Lobiwki i sulki uwielbiają pełne słonko, rebucje na pełnej lampie mogą mieć trochę problemów i pewnie wolałyby nieco rozproszonego światła. Idealne dla nich stanowisko jest np. w pobliżu drzewa, które daje nieco cienia.
Zatem stanowisko na wolnej przestrzeni będzie bezpieczne dla górali w 100% gdzieś pod koniec kwietnia. Z końcem marca można próbować wystawiać już rebucjowate. Natomiast nie cała Ameryka Południowa w takich warunkach będzie rozwijać się optymalnie. Sugeruję obserwować roślinki i na podstawie własnych spostrzeżeń wytypować gatunki, które będą radzić sobie na regale najlepiej. Rozumiem, że regał będzie piętrowy z różnym dostępem do słonka w zależności od rozmieszczenia roślin więc można też poszczególne rodzaje poumieszczać w różnych jego miejscach by zapewnić im optymalny dostęp do słonka.
Zatem stanowisko na wolnej przestrzeni będzie bezpieczne dla górali w 100% gdzieś pod koniec kwietnia. Z końcem marca można próbować wystawiać już rebucjowate. Natomiast nie cała Ameryka Południowa w takich warunkach będzie rozwijać się optymalnie. Sugeruję obserwować roślinki i na podstawie własnych spostrzeżeń wytypować gatunki, które będą radzić sobie na regale najlepiej. Rozumiem, że regał będzie piętrowy z różnym dostępem do słonka w zależności od rozmieszczenia roślin więc można też poszczególne rodzaje poumieszczać w różnych jego miejscach by zapewnić im optymalny dostęp do słonka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek