To będzie przedostatni odcinek. Myślę, że zdążymy zakończyć podróż przed Świętami. Opuszczamy zieloną wyspę Santo Ant?o i płyniemy na S?o Vicente. Większe odległości, między wyspami, można pokonywać jedynie samolotem.
Na każdym kroku można podziwiać architekturę kolonialną Mindelo.
Chyba cała armia Republiki miała manewry. Strach się bać.
Dzięki za zdjęcia z Zielonego przylądka ...Bardzo lubiłam tą piosenkarkę Cesarię Evora chociaż słów nie znałam ale melodia mnie urzekła mam jej kilka piosenek...Zdjęcia przepiękne...
Kończymy wycieczkę na Cabo Verde. Teraz z wyspy S?o Vicente, już samolotem, lecimy na wyspę Sal - skąd odlot do Warszawy. Republika Zielonego Przylądka słynie z produkcji grogu i znakomitej kawy. Jedna z najlepszych kaw na świecie pochodzi właśnie z Fogo. Jeden z naszych turystów specjalnie poleciał na Fogo po kawę (5 kg.). Ta znakomita kawa rośnie w kraterze wulkanu, który lada chwila ma wybuchnąć.
Wyspa Sal. Mieszkańcy trudnią się głównie rybołówstwem.
Dzięki za uwagę. Wesołych.
04. 01. 2014
Choć rybka, którą nam zaserwowano wyglądała jak z akwarium, była przepyszna.
Mnie ujmują te dzieci są takie piękne i słodkie mam słabość do ciemnoskórych dzieci wszystkie są słodkie ale ciemnoskóre mają w sobie takie coś jakiś urok bije z tych dużych czarnych oczek a te koraliki na włoskach super ich rodzice zapewne nawet nie zwracają na to uwagi że mają śliczne dzieci. Dziękujemy za te widoki.
Witam. Jestem nowa na forum i dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodnictwem. W lecie 2013 zakupiłam pelargonie wiszące w szkółce i wyrosły pięknie, dumna byłam bardzo a chodziłam jak pawTego samego lata pojechałam na wakacje na Teneryfę no i jakież było moje zdziwienie widząc roślinnośc w tym kraju. Moje kwiatki się chowają do tych na wyspie. Zachwycające to za mało powiedziane.Mogłabym się tam przeprowadzic tylko dla tej roślinności. Oto kilka zdjęc Pozdrawiam forumowiczów
Znowu można podziwiać wspaniałe widoki. Inny styl niż na Podhalu, tam wszystkie kąty jak od linijki, takie same dachy, podobne domy. Ktoś usiadł i pomyślał, da się? Super kontrast z naszą architekturą. Brawo.
Ewo to koniec tylko Szwajcarii.
To ja
Na tej plaży zjedliśmy posiłek i nurkowaliśmy podziwiając przepiękną rafę. Zdjęcie zrobiłem w technice HDR.
Morze często wyrzuca na brzeg fragmenty rafy:
Po drodze odwiedziliśmy koczującego Beduina z rodziną i inwentarzem.
Do dziś zachodzę w głowę czym karmił na pustyni dwa tuziny owiec i wielbłąda.
Nasz przewodnik to istny cyrkowiec:
Piękna oaza na pustyni.
Pustynia w Deir el-Bahari.
Fragment pustyni w dolinie Nilu.
Abu Simbel
Pustynia na wysokości pierwszej katarakty na Nilu koło Asuanu.
Pustynia niedaleko Asuanu.
Fatamorgana.
W Egipcie można spotkać prawie wszystkie typy pustyń: skalistą i kamienistą, żwirową, piaszczystą.