MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
To może być miesierka (Megachile),która wykorzystał wolne gniazdo.Szkoda,że pszczolinki nie lubią domków z patyków,bo może tutaj uniknęlibyśmy pasożytów. Jednak ustawienie domków zrobionych np. z pędów babusa powino zwiększyć szansę na utrzymanie się populacji murarki.Może za bardzo jesteśmy nadopiekuńczy?
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kristof i pliszek.....stale jest to omawiane od samego początku...zadajcie sobie trudu i poczytajcie bo nawet w moich postach są foty tych kokonów prócz miesierki....pozostali forumowicze też o tym pisali, poszukajcie sobie też na google chociażby
:)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sie 2013, o 14:45
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kristoof - rurki z kokonami Miesierek (te z liści) najlepiej zakleić z powrotem i wywiesić wiosną. Kokoniki Trypoxylona możesz ostrożnie wyjąć i przechować jak murarki. Miałem je kiedyś - wystawiłem późną wiosną, wygryzły się i poleciały w świat
Co ciekawe w tamtym sezonie już mi nie zajmowały rurek.

Pozdrawiam, Maciek.
dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie czy rurki trzeba wyjmować na dworze lub w chlodnym pomieszczeniu czy mozna to robic w domu??
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rurki należy rozcinać na dworze, w temperaturze otoczenia (polecam chłodniejszy dzień). Przy większej temperaturze istnieje ryzyko, że zaczną się wygryzać.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Witam wszystkich serdecznie
Jestem nowy na forum i mam pytanko chcę zacząć zabawę z pszczołami (konkretnie z murarką ogrodową) zastanawiam się ile sztuk na początek powinienem zakupić ( myślałem że coś pomiędzy 100 a 200 szt ) i przede wszystkim kiedy mam je kupować, już czy jeszcze poczekać, będę kupował na allegro
Jestem nowy na forum i mam pytanko chcę zacząć zabawę z pszczołami (konkretnie z murarką ogrodową) zastanawiam się ile sztuk na początek powinienem zakupić ( myślałem że coś pomiędzy 100 a 200 szt ) i przede wszystkim kiedy mam je kupować, już czy jeszcze poczekać, będę kupował na allegro

-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sie 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Kolego, witamy Cię serdecznie.PRZEMOG pisze:
zastanawiam się ile sztuk na początek powinienem zakupić ( myślałem że coś pomiędzy 100 a 200 szt ) i przede wszystkim kiedy mam je kupować, już czy jeszcze poczekać, będę kupował na allegrooo
Myślę, żebyś zaczął od lektury. Najlepiej od pierwszego postu i to pierwszej części.
Unikniesz za chwilę uwag ----"poczytaj, nie dawno ktoś o tym pisał". Bo przypomina to taki dowcip:
Blondynka w KFC prosi o frytki. Ekspedientka pyta małe, czy duże? A ona na to ----- pani da trochę tych i trochę tych".
-----dobra rada-----Ja, najpierw wszystko przeczytałem.
- zbyszko
- Od: 28 paź 2013, o 17:37
Ciekawe ile czasu zajmnie właścicielowi wyciągnięcie kokonów z 20-stu tysięcy rurek trzcinowych
http://beekeeping.com.ua/html_en/images ... osmia2.jpg

''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
Niezła hodowla
przy rurkach to robótki ręczne chyba na całą zimę
przy rurkach to robótki ręczne chyba na całą zimę

- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
wyciąganie takiej ilości ...spokojnie całą zimę ....
nio a Ja się pochwale swoją pracą <babską bez pomocy mężczyzny, materiał jaki miałam dostępny>
budka w trakcie robienia nóg i tyłu
, przerobiłam skrzynie na owoce powiększyłam <zrobiłam głębszą> dorobiłam drzwiczki i siatkę ,
, a tu już w całości
, boki i tył będzie obłożone papą, są także półeczki poniżej skrzyni, dziwnie troche to wygląda z tyłu są plecy zrobione z różnych grubych desek tak tylko by mocni trzymały i jak dobrze się przyjrzeć widać 2 półki no i będą dorobione drzwiczki z siatką na całości by ptaki nie wyżerały, a przez siatke szerszeń nie przejdzie... .nogi będą zagłębione w ziemi na min 10 cm tak jak w poprzedniej mojej budzie , której nawet silny wiatr nie ruszył
No i pochwale się "Ulikiem" zrobionym przez sąsiada <oczywiście z mojego materiału> tak więc i jego zaraziłam do dzikich pszczół i zaczął robić także sobie
, i niewielka 1/3 część bambusów wielokrotnego użytku 
nio a Ja się pochwale swoją pracą <babską bez pomocy mężczyzny, materiał jaki miałam dostępny>
budka w trakcie robienia nóg i tyłu

No i pochwale się "Ulikiem" zrobionym przez sąsiada <oczywiście z mojego materiału> tak więc i jego zaraziłam do dzikich pszczół i zaczął robić także sobie

:)
Podpowiem z mojego doświadczenia, na wiosnę 2012 kupiłem 100 kokonów z czego wylęgło się ok 70 pszczół, zimą miałem już 450 swoich kokonów i na wiosnę 2013 wylęgły się praktycznie wszystkie. Dzisiaj przeliczyłem kokony które udało mi się wydobyć do tej pory i mam już 2070 kokonów murarki a jeszcze część rurek została w domku. Więc jak widać kolonia rozrasta się w bardzo szybkim tempie. Aż boję się pomyśleć co będzie na wiosnę jak wszystkie się wyklują.PRZEMOG pisze:zastanawiam się ile sztuk na początek powinienem zakupić ( myślałem że coś pomiędzy 100 a 200 szt )
- zbyszko
- Od: 28 paź 2013, o 17:37
kidaa21 pisze:.No a Ja się pochwale swoją pracą <babską bez pomocy mężczyzny, materiał jaki miałam dostępny
Gratuluję! Niektórzy mężczyźni nie zrobili by tego lepiej.

''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
kristoof
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, na temat rozpoczęcia hodowli wiem już prawie wszystko. Wielkie Dzięki
Ja też dziś rozpocząłem budowę domku dla moich pierwszych pszczół, jak zakończę też się pochwalę
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, na temat rozpoczęcia hodowli wiem już prawie wszystko. Wielkie Dzięki

Ja też dziś rozpocząłem budowę domku dla moich pierwszych pszczół, jak zakończę też się pochwalę
- sportmen
- Od: 23 paź 2012, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po obejrzeniu jednego z programów w tv postanowiłem też zbudować ul dla dzikich pszczół. M am już w nim nowych lokatorów. Kilka otworów w trzcinie i bambusowych patyczkach jest zalepionych . Staram się wstawić fotkię nie wiem czy mi się to uda. 

Pozdrawiam Sławek