MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III

Post »

To może być miesierka (Megachile),która wykorzystał wolne gniazdo.Szkoda,że pszczolinki nie lubią domków z patyków,bo może tutaj uniknęlibyśmy pasożytów. Jednak ustawienie domków zrobionych np. z pędów babusa powino zwiększyć szansę na utrzymanie się populacji murarki.Może za bardzo jesteśmy nadopiekuńczy?
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kristof i pliszek.....stale jest to omawiane od samego początku...zadajcie sobie trudu i poczytajcie bo nawet w moich postach są foty tych kokonów prócz miesierki....pozostali forumowicze też o tym pisali, poszukajcie sobie też na google chociażby
:)
MarekMorzy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 sie 2013, o 14:45

Post »

Dla "równowagi" prócz larw pasożytniczych znajduje pożyteczne drapieżniki - Ancistrocerus sp.
Obrazek
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kristoof - rurki z kokonami Miesierek (te z liści) najlepiej zakleić z powrotem i wywiesić wiosną. Kokoniki Trypoxylona możesz ostrożnie wyjąć i przechować jak murarki. Miałem je kiedyś - wystawiłem późną wiosną, wygryzły się i poleciały w świat :wink: Co ciekawe w tamtym sezonie już mi nie zajmowały rurek.
Pozdrawiam, Maciek.
kristoof
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 mar 2012, o 12:59

Post »

dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie czy rurki trzeba wyjmować na dworze lub w chlodnym pomieszczeniu czy mozna to robic w domu??
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rurki należy rozcinać na dworze, w temperaturze otoczenia (polecam chłodniejszy dzień). Przy większej temperaturze istnieje ryzyko, że zaczną się wygryzać.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48

Post »

Witam wszystkich serdecznie

Jestem nowy na forum i mam pytanko chcę zacząć zabawę z pszczołami (konkretnie z murarką ogrodową) zastanawiam się ile sztuk na początek powinienem zakupić ( myślałem że coś pomiędzy 100 a 200 szt ) i przede wszystkim kiedy mam je kupować, już czy jeszcze poczekać, będę kupował na allegro :D
gryllotalpa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 sie 2013, o 13:04

Post »

PRZEMOG pisze:
zastanawiam się ile sztuk na początek powinienem zakupić ( myślałem że coś pomiędzy 100 a 200 szt ) i przede wszystkim kiedy mam je kupować, już czy jeszcze poczekać, będę kupował na allegrooo :D
Witaj Kolego, witamy Cię serdecznie.
Myślę, żebyś zaczął od lektury. Najlepiej od pierwszego postu i to pierwszej części.
Unikniesz za chwilę uwag ----"poczytaj, nie dawno ktoś o tym pisał". Bo przypomina to taki dowcip:
Blondynka w KFC prosi o frytki. Ekspedientka pyta małe, czy duże? A ona na to ----- pani da trochę tych i trochę tych".
-----dobra rada-----Ja, najpierw wszystko przeczytałem.
Awatar użytkownika
zbyszko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 paź 2013, o 17:37

Post »

Ciekawe ile czasu zajmnie właścicielowi wyciągnięcie kokonów z 20-stu tysięcy rurek trzcinowych :?: http://beekeeping.com.ua/html_en/images ... osmia2.jpg
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p

Post »

Niezła hodowla

przy rurkach to robótki ręczne chyba na całą zimę :!:
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

wyciąganie takiej ilości ...spokojnie całą zimę ....
nio a Ja się pochwale swoją pracą <babską bez pomocy mężczyzny, materiał jaki miałam dostępny>
budka w trakcie robienia nóg i tyłu Obrazek , przerobiłam skrzynie na owoce powiększyłam <zrobiłam głębszą> dorobiłam drzwiczki i siatkę ,
Obrazek , a tu już w całości Obrazek , boki i tył będzie obłożone papą, są także półeczki poniżej skrzyni, dziwnie troche to wygląda z tyłu są plecy zrobione z różnych grubych desek tak tylko by mocni trzymały i jak dobrze się przyjrzeć widać 2 półki no i będą dorobione drzwiczki z siatką na całości by ptaki nie wyżerały, a przez siatke szerszeń nie przejdzie... .nogi będą zagłębione w ziemi na min 10 cm tak jak w poprzedniej mojej budzie , której nawet silny wiatr nie ruszył
No i pochwale się "Ulikiem" zrobionym przez sąsiada <oczywiście z mojego materiału> tak więc i jego zaraziłam do dzikich pszczół i zaczął robić także sobie :D Obrazek, i niewielka 1/3 część bambusów wielokrotnego użytku Obrazek
:)
kristoof
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 mar 2012, o 12:59

Post »

PRZEMOG pisze:zastanawiam się ile sztuk na początek powinienem zakupić ( myślałem że coś pomiędzy 100 a 200 szt )
Podpowiem z mojego doświadczenia, na wiosnę 2012 kupiłem 100 kokonów z czego wylęgło się ok 70 pszczół, zimą miałem już 450 swoich kokonów i na wiosnę 2013 wylęgły się praktycznie wszystkie. Dzisiaj przeliczyłem kokony które udało mi się wydobyć do tej pory i mam już 2070 kokonów murarki a jeszcze część rurek została w domku. Więc jak widać kolonia rozrasta się w bardzo szybkim tempie. Aż boję się pomyśleć co będzie na wiosnę jak wszystkie się wyklują.
Awatar użytkownika
zbyszko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 paź 2013, o 17:37

Post »

kidaa21 pisze:.No a Ja się pochwale swoją pracą <babską bez pomocy mężczyzny, materiał jaki miałam dostępny

Gratuluję! Niektórzy mężczyźni nie zrobili by tego lepiej. :uszy ;:167
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p

Post »

kristoof

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, na temat rozpoczęcia hodowli wiem już prawie wszystko. Wielkie Dzięki :lol:

Ja też dziś rozpocząłem budowę domku dla moich pierwszych pszczół, jak zakończę też się pochwalę
Awatar użytkownika
sportmen
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 paź 2012, o 21:55

Post »

Po obejrzeniu jednego z programów w tv postanowiłem też zbudować ul dla dzikich pszczół. M am już w nim nowych lokatorów. Kilka otworów w trzcinie i bambusowych patyczkach jest zalepionych . Staram się wstawić fotkię nie wiem czy mi się to uda. Obrazek
Pozdrawiam Sławek
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”