Krzewuszka - cięcie
Krzewuszka
Witam
Chciałbym zapytać czy coś się stanie jak przytnę krzewuszkę przed kwitnieniem . Z własnej głupoty i niewiedzy zrobiłem to dzisiaj.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Chciałbym zapytać czy coś się stanie jak przytnę krzewuszkę przed kwitnieniem . Z własnej głupoty i niewiedzy zrobiłem to dzisiaj.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Pozdrawiam Patryk
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Krzewuszka
Tak,pozbawiłeś się kwiatów...
ale przecież jakies pędy zostały więć kwiaty się pojawią ale w mniejszej ilości
ale przecież jakies pędy zostały więć kwiaty się pojawią ale w mniejszej ilości
A w następnym roku , będzie już wszystko w porządku ?
Człowiek uczy się na błędach .
Człowiek uczy się na błędach .
Pozdrawiam Patryk
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Człowiek będzie miał ładnie zagęszczoną krzewuszkę,
co prawda kosztem mniejszej ilości kwitnących na niej kwiatów w tym roku,
ale za to krzew zapewne zyska na swym pokroju.
Więc, nic takiego znów się nie stało, ale można by uzyskać jednocześnie obie te rzeczy: i obfite kwitnienie i piękny pokrój,
przycinając ową panią jednak tuż po jej kwitnięciu.
co prawda kosztem mniejszej ilości kwitnących na niej kwiatów w tym roku,
ale za to krzew zapewne zyska na swym pokroju.
Więc, nic takiego znów się nie stało, ale można by uzyskać jednocześnie obie te rzeczy: i obfite kwitnienie i piękny pokrój,
przycinając ową panią jednak tuż po jej kwitnięciu.
Wielkie dzięki ;) . Teraz będę już wiedział . A czy przycięte pędy jak wsadze do ziemi i będę utrzymywał wilgotną glebę mam szanse je ukorzenić ?
Pozdrawiam Patryk
Pędy przycięte cały czas stoją w wodzie . Dużo zaczeło rosnąć . Ale korzonków dalej nie widać . Czekać na korzenie czy posadzić do ziemi ?
Pozdrawiam Patryk
Też ukorzeniłam krzewuszkę z patyka, ale patyki posadziłam bezpośrednio w ogrodzie w zacisznym miejscu...co do trzymania w wodzie , nie wiem czy to dobry pomysł. Rozmnażałam różne krzewy ale w doniczce w ziemi na parapecie z północnej strony. Zawsze z powodzeniem. W wodzie w słoiku ukorzeniłam tylko datury. Próbuję też w taki sposób ukorzenić hortensję bukietową, ale chyba patyki posadzę do ziemi bo korzeni też nie widać tylko listki zaczynają się pokazywać.
Krzewuszkę zawsze rozmnażam poprzez pędy trzymane w wodzie.Ukorzenione wysadzam do ogrodu.