SKŁADNIKI:
1/2 jabłka
1/2 świeżej czerwonej papryki
1/2 główki sałaty lodowej lub innej
1/2 małej cebuli np. szalotka lub czerwonej
1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (do skropienia jabłek)
1 niepełna łyżka oliwy z oliwek lub olej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka wody mineralnej
sól, pieprz, cukier (według własnego smaku i własnych upodobań)
odrobina ciemnego octu balsamicznego (według smaku i własnych upodobań, ja: 1/3 łyżeczki)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroję w bardzo cieniutkie półplasterki lub piórka (czerwona jest mniej ostra a inną można dla złagodzenia smaku przelać wrzątkiem). Przekładam ją do osobnej miseczki, dodaję łyżkę soku z cytryny, oliwę, musztardę, wodę mineralną, sól oraz pieprz, po czym dokładnie mieszam. Odstawiam na bok, by cebula się trochę zamarynowała i nieco zmiękła.
Umyte i pozbawione gniazdek nasiennych jabłko kroję w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam je do miski i od razu skrapiam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. (można je zetrzeć na tartce o grubych oczkach)
Umytą i pozbawioną gniazdek nasiennych paprykę kroję w bardzo cieniutkie, niemal strużynkowe paseczki. Dodaję do jabłek. (czasami pomagam sobie w tym celu specjalnym nożykiem do obierania warzyw.)
Sałatę myję i osuszam, po czym dzielę na liście, które rwę na mniejsze kawałeczki. Dodaję do jabłek i papryki, z grubsza mieszam, po czym dodaję cebulę razem z całym sosikiem, który zebrał się na dnie miski i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i doprawiam w razie potrzeby. Ja dodałam jeszcze trochę cukru oraz odrobinę ciemnego octu balsamicznego.
Sałatka gotowa. Odstawiam na kilka minut, aby smaki się przegryzły a następnie od razu podaję, póki jeszcze chrupiąca.
Smacznego!
Na 100g - 72 kcal, 5g. - tłuszczu, 7g. - węglowodanów
![Obrazek](http://img534.imageshack.us/img534/7958/g90m.jpg)