Jeżówka Echinacea cz. 1
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeżówka Echinacea
A tu można pooglądać w czasie zimy!
http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200- ... ach/photos
http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200- ... ach/photos
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Kiedy najlepiej wysiać jeżówki? Jak radzicie? Kompletnie nie mam wiedzy na ten temat
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Przeczytaj najlepiej wątek od początku, tam na pewno znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Wysiane w połowie marca oczywiście w domu i następnie przepikowane mają szanse zakwitnąć tak jak moje tegoż samego lata, no nie wszystkie ale tak ok 70%.Wolusia pisze:Kiedy najlepiej wysiać jeżówki? Jak radzicie? Kompletnie nie mam wiedzy na ten temat
- Pozdrawiam Jurek
Ulubione jeżówki
Witam Wszystkich na Forum. Dziś właśnie dołączyłam do Waszego grona i strasznie się cieszę, że będę mogła wymieniać się z Wami moim doświadczeniem ogrodniczym i chętnie skorzystam z Waszych rad. Dzisiaj '' wysiałam'' moje nasiona jeżówek, które zebrałam w ogrodzie kilka nowych kolorów. Wszystkie moje siewy wystawiłam na balkon by przeszły stratyfikację. A jak u Was czy ktoś z Was już coś wysiał?
Ja od kilku lat wysiewam jeżówki, metoda prób i błędów te wysiewane w styczniu i wystawiane na balkon dają najlepszy wynik. Próbowałam nasiona przetrzymać w lodówce, w piasku, w zamrażarce oj,,,,,sposobów było kilka ale ten NAJLEPSZY W tym roku będę czekać z niecierpliwością bo wysiałam nowe kolory
Ja od kilku lat wysiewam jeżówki, metoda prób i błędów te wysiewane w styczniu i wystawiane na balkon dają najlepszy wynik. Próbowałam nasiona przetrzymać w lodówce, w piasku, w zamrażarce oj,,,,,sposobów było kilka ale ten NAJLEPSZY W tym roku będę czekać z niecierpliwością bo wysiałam nowe kolory
A jak to jest z odmładzaniem jeżówek? Sadzi się nowe, dzieli się stare?
Kilka razy próbowałam odmładzać. Wiosną kiedy nie było jeszcze pąków kwiatowych wykopywałam i rozdzielałam na kilka mniejszych. Zawsze się przyjmowały w 100%. Myślę jednak, że te wysiewane tworzą ładniejsze, bardziej bujne okazy.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Z praktyki wiem że jeżówka nie wymaga stratyfikacji .Tak że nie widzę potrzeby wysiewu w styczniu wystarczy wysiać z innymi roślinkami w połowie marca a nawet na początku kwietnia i nie na balkonie tylko w domu .
- Pozdrawiam Jurek
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Kocham tu zaglądać ,bo uwielbiam jeżówki Kupiłam kilka nowych odmian w tamtym roku i byłam zadowolona ,bo wszystkie zakwitły ,tylko jedna nie,bo raczej jest póżna odmiana .
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beefanta Skoro szukasz niskich jeżówek to może warto pomyśleć o niskiej, kwitnącej na żółto odmianie Cleopatra.
Bardzo podoba mi się ta odmiana, jak by miała tylko inny kolor...
np. pomarańczowy, albo kilka kolorów na jednej roślinie byłaby SUPER!
A masz może tę jeżówkę?
np. pomarańczowy, albo kilka kolorów na jednej roślinie byłaby SUPER!
A masz może tę jeżówkę?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Beefanta Ale Ty jesteś marudna A tak całkiem na poważnie to w takim razie polecam odmianę Julia (pomarańczowo-czerwona, niska). Ja nie mam takich jeżówek ale całkiem na poważnie rozważam czy nie zacząć ich uprawy. Zapraszam na zapoznanie się z odmianami na strony internetowe Vitroflory.
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36