Datura - szkodniki
- Agii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie była taka sama sytuacja z liśćmi. Dziura przy dziurze. Było bardzo dużo skorków na moich daturkach. Od kiedy zaczełam zrzucać skorki stan liści się bardzo poprawił. Wiem że skorki są pożyteczne ale nie w takich ilościach jak na moich daturkach. Młode listki były objedzone. Moje krzaczki wyglądały okropnie. Potrafiło ich być na jednej nawet 30-40 sztmaakita pisze:liście mojej wyglądają tak samo. Mam też bardzo dużo skorków na daturach, ale to chyba nie ich sprawka.
Witaj imienniczko... Piszesz że przędziorka wytępiłaś poprzez kilkakrotne zraszanie woda... Chciałabym się dowiedzieć w jakim czasie się go pozbyłaś... Wystarczyło samo spryskiwanie czy tez przecierałaś liście..Wanda pisze:Wczoraj byłam u siostry. Jej datura też już prawie padła. Obejrzałam ją dokładnie i zauważyłam malenkie pajęczynki. Przędziorki. To paskudztwo u siebie wytępiłam nie preparatami, ale kilkakrotnym w ciągu dnia spryskiwaniem rośliny wodą.
pozdrawiam Wanda
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura-szkodniki.
Witam miłośników datur.
Mam problem z moją rośliną. Liście żółkną i opadają a na tych które są zauważyłam wygryzione dziury ale także takie dziwne coś, podobne do hm.... "g..."? Jak ruszyłam to się okazało że jest oblepione takim, jakby śluzem i tym przyczepione jest do liścia. Wygląda mi to na jakiś rodzaj kokona? Co to może być? i czym to można potraktować?
Mam problem z moją rośliną. Liście żółkną i opadają a na tych które są zauważyłam wygryzione dziury ale także takie dziwne coś, podobne do hm.... "g..."? Jak ruszyłam to się okazało że jest oblepione takim, jakby śluzem i tym przyczepione jest do liścia. Wygląda mi to na jakiś rodzaj kokona? Co to może być? i czym to można potraktować?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
dziurawe liście datury
witam, jestem na forum od dziś i bardzo potrzebuje pomocy. mam dwie datury "starą" 2 letnią i młodą tegoroczną, obie pięknie się zapowiadające,niestety duża datura mi choruje, mianowicie ma liście jak sito:( zaczęło się od tego że liście zaczęły robić się żółte,podziurawione i odpadały. Pomyślałam że może za mało nawozu i bardziej sie przyłożyłam. datura rośnie pięknie ale dziury w liściach niestety się nasiliły, robi się sito z mojej datury. oglądałam dokładnie liście z wierzchu i pod spodem i nic nie zauważyłam,myślałam że to od intensywnego deszczu ale niestety nie bo młoda by też ucierpiała. atakowane są w większości listki młode. na dodatek i młodą coś zaczęło atakować.co to może być? BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!
Markosowa
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: dziurawe liście datury
ślimaki.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
zrezygnowana poszłam po raz kolejny na oględziny daturki.Znalazłam 1 gąsienice,naiwna bym byłą myśląc że ta jedna jest jedyną, oprysk kupiony ale deszcze... wiec czekam na poprawę pogody.
Markosowa
- damek1718
- 1000p
No to porządna lustracja i zbieraj gąsienice
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
oooo fuj;P no ale coż jak trzeba to trzeba;) oprysk do tego tak? czytałam że żerują na liściach a chowają się w ziemię:/
Markosowa
- damek1718
- 1000p
Niektóre gąsienice tak robią. Ja miałem w tym roku na przełomie wiosny plage gąsienic na powojniku tanguckim i parzydle lesnym. Oczywiście dwa rózne gatunki gasienic. Zarówno jedne jak i drugie powodowały szkieletowanie lisci. Pamiętam , że stosowałem Decis.
Myślałam, że tylko ja mam taki fart do nieproszonych gości którzy wpadają jak do baru
Moja datura po tych libacjach wygląda tak:
Jako pierwsze zaatakowały ją skorki i wygryzały w czubkach dziurki - wiadomo, młode i smaczne
Jak pozbyłam się skorków, pod moją nieobecność pokazały się piękne zielone liszki, które zabrały się za robienie ażuru na młodych liściach. Jedne i drugie wyzbierałam ręcznie ... Mam nadzieję, że limit stołowników został wyczerpany
pozdrawiam
Moja datura po tych libacjach wygląda tak:
Jako pierwsze zaatakowały ją skorki i wygryzały w czubkach dziurki - wiadomo, młode i smaczne
Jak pozbyłam się skorków, pod moją nieobecność pokazały się piękne zielone liszki, które zabrały się za robienie ażuru na młodych liściach. Jedne i drugie wyzbierałam ręcznie ... Mam nadzieję, że limit stołowników został wyczerpany
pozdrawiam
pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.