Jakaranda

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Bugner1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lis 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakaranda

Post »

Jeśli chodzi o nasiona, to dokładnie jakaranda. Przywiozłem takie same również z Madery.
Co do kiełkowania, to po namoczeniu jeden dzień, wykiełkowały po około 5 dniach. Bardzo szybko rosną , moja właśnie teraz w czerwcu skończyła rok i ma około metra.
Kharr
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2013, o 14:43

Post »

9 dni temu wysiałem do skompresowanego podłoża firmy Vilmorin 20 nasion Jacarandy 10 nasion Albicji i 3 nasiona Płomienia Afryki, dotychczas wzeszły mi kolejno: 0, 3, 2. Dodam że w kilka takich "klocków" ziemi wysiałem po dwa nasiona Jacarandy, czy był to błąd? ;P
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie, dlaczego. Jeśli wzejdą oba to albo jedną siewkę wyplewisz, albo przesadzisz.

Jakoś nie mogę się zabrać do wysiewu delonix.
Muszę iść do odpowiedniego wątku. :D
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój M nasionka piłował szlifierką ;:306 ale nie wiem, czy potrzebnie, ponieważ nasionka po moczeniu przez dobę miały tak mięciutką skórkę, że można było skubać paznokciami. Nie wiem, czy bez nacinania też by tak zmiękły, czy nie. Warto spróbować namoczyć bez szlifowania i zobaczyć co będzie :D
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki!
W takim razie idę moczyć.
A mój małż ma dobrze wyposażony warsztat modelarski, więc jakby co to mi zrobi. Cykasy nacinał wiertareczką. :D
Kharr
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2013, o 14:43

Post »

Ja zrobiłem tak że wrzuciłem nasionka do szklanki i oblałem wrzątkiem, trzymałem tak jakieś 15 sekund i wylałem na ścierke. Wrzuciłem do kubka z przegotowaną wodą ciepłą i 24h moczyłem, 2/3 wzeszły po 6 dniach i już sobie rosną ;p
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawno nikt tu nie pisał więc wstawie zdjęcia pierwsze z sierpnia a drugi z dnia dzisiejszego.

Obrazek

Obrazek

Najdłuższe liście mają 59 cm

A tu najstarsze okazy i pare innych roślin, w tym roku jakarandy marne bo za wsześnie wyciągłem je na zewnątrz mróz zrobił swoje ale ważne że przetrwały
Obrazek
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich
Chciałem pokazać moją już przeszło 5 letnią jakarandę, która zimuje w pokoju w temp. 18 - 20 stopni, zrzuciła jesienią wszystkie listki.

Obrazek

Rośnie jako drzewko bonsai i ma dlatego małą doniczkę. Jakaranda jest drzewkiem bardzo żywotnym, przetrzymuje okresy przesuszania, nie jest tak kapryśna jak "Płomień Afryki", nie zrzuca listków jak wspomniany płomień, rośnie bardzo silnie.
Dlatego jej gałązki przyginam w "eskę" niektóre gałązki mają już podwójne eski. Gdyby je rozprostować miałyby już ponad metr wysokości.
Mam dwie takie rośliny, drugą prowadzę podobnie ale niektóre gałązki muszę jeszcze kształtować.
To jest ciągle pierwsze drzewko

Obrazek

Gdzieś czytałem, że jakaranda zakwita na starym, dużym drzewie i dlatego nie przycinam gałęzi aby drzewko "wyszumiało się" i miało dużo przyrostów, jednocześnie mając niedużą wysokość.
Liczę jak każdy kto uprawia to drzewko, że w końcu zakwitnie, wiosną będę chciał zastosować na roślinie akceleratory kwitnienia, może to coś da.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty Jerzy, to zawsze masz coś ciekawego do pokazania.
Życzę obfitego kwitnienia!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Super pomysł,wygląda ciekawie!
Ale piszesz :
Jerzyk pisze: Jakaranda jest drzewkiem bardzo żywotnym, przetrzymuje okresy przesuszania, nie jest tak kapryśna jak "Płomień Afryki", nie zrzuca listków jak wspomniany płomień, rośnie bardzo silnie.
a jednoczesnie pokazujesz nam drzewko o gołych pędach,więc gdzie są te liście skoro ich nie zrzuca?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Mam "Płomień Afryki", który w sezonie letnim jeśli go przesuszę sypie gęsto listkami, fakt, że potem górą odrasta, natomiast jarakanda wiosną i latem nie gubi tak listków.
W sezonie zimowym drzewko gubi normalnie listki, ale zaraz później odrastają malutkie pędy.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Ciekawy pomysł z takim formowaniem drzewka. Myślę, że z wiekiem będzie wyglądało coraz ładniej. A ja swoje drzewko nadal przechowuję na dworzu. W dzień cały czas są temperatury dodatnie, a nocą tylko niewielkie przymrozki. Póki co wszystko jest z nią w porządku. Z chwilą gdy temperatury będą niższe zabiorę ją do domu.
Saththa
50p
50p
Od: 21 sty 2014, o 15:22

Post »

Witam się.

Do tej pory tylko podczytywałam ten wątek jak miałam problemy z moją Jakarandą. Ale znalazłam na forum także watek z innym drzewem i po odszukaniu tego postanowiłam się ujawnić :)

Jakarande mam od maja 2013 roku- czyli nie długo:) Przywiozłam z wakacji (gdzie oczarowały mnie niesamowicie - poczułam się jak w baśni jakiejś :)) jako sadzonkę o wysokości około 6-7 cm. W tym momencie ma około 32 cm (pień nie liczę odstających liści::)

Jak zaczęła mi gubić liście to trafiłam do "Was" jako, ze doświadczenia z roślinami zasadniczo nie mam żadnych, wszystko zawsze mi usychało a jedyne co wytrzymało ze mną to kaktusy ;:138

W tej chwili dość mocno gubi dolne liście jednocześnie z wyrastaniem nowych na wierzchołku- strasznie niezdecydowana jest. Nie zimuje jej... jakoś założyłam (zanim jeszcze odnalazłam wartościowe informacje o niej na forum), ze tam skąd pochodzą (bo miałam na myśli również pozostałe "roślinki" które ze sobą przywiozłam") jest stosunkowo ciepło i jasno i w związku z tym... Kupiłam lampę, żarówkę, programator czasowy, obłożyłam "półkę" kartonem i folia i tak przez 10h dziennie się doświetla ;:131

W przeciągu ostatnich paru dni znowu zaczęła bardzo intensywnie rosnąć "przerwa" pomiędzy kolejna para liści to ok 3 i 2 cm a nie jak wcześniej... 2 mm :)

Przepraszam, już nie pamiętam kto pisał, ale ktoś pytał o "sól" na liściach. Mieliśmy taki przypadek jednocześnie z tą "solą" pojawiły się malutkie białe muszki... Sól zdrapałam a muszki się wybiły środkiem na mącznika bodajże hmmm musiałabym sprawdzić.

Chętnie pozaglądam na wątek jeszcze :)

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”